Co dělat v případě úmrtí našich blízkých

redakce Peníze.CZ | rubrika: Životní situace | 28. 7. 2003

Životní pouť každého z nás končí odchodem z tohoto světa. To kromě smutku z našeho odchodu (a někdy i radosti z dědictví) způsobí našim blízkým i další starost - pohřeb.

Co budete při zařizování pohřbu potřebovat

  • občanský průkaz zesnulého (u dětí do 15 let jejich rodný list)
  • doklad se jmény rodičů zemřelého (jsou na kterémkoli z následujících dokumentů: rodný list, oddací list, rodný list jeho dětí)
  • občanský průkaz toho, kdo zařizuje a platí pohřeb

Pohřeb lze u některých firem objednat i přes internet. Zatím však tímto způsobem nelze platit a musíte rovněž vyčkat na potvrzení objednávky ze strany pohřební služby. Rychlejší tedy může být objednání pohřbu telefonem. Většinou za tyto hovory nemusíte platit, lepší pohřební služby totiž mají zelené linky (0800), na které voláte zadarmo. Některé firmy dokonce nabízejí, že přijedou dojednat pohřeb k vám domů (zahrnuto v ceně pohřbu), nebo vám uhradí taxi, kterým přijedete do jejich kanceláře.

Kolik to stojí

Mimo Prahu lze pořídit pohřeb bez obřadu za cenu do pěti tisíc korun, což je částka, kterou vám vyplatí stát jako pohřebné. V Praze jsou ceny bez smutečního obřadu přibližně o tisíc korun vyšší. Pokud chcete, aby součástí rozloučení se zesnulým byl i obřad, musíte počítat s cenou nejméně dvojnásobnou. Pokud půjde o skromný pohřeb, s velkou pravděpodobností se vejdete do rozmezí od deseti do dvanácti tisíc korun. Budete-li však chtít lepší rakev, lepší výzdobu a lepší obřadní síň, půjde o násobky této částky. Kromě státem vypláceného pohřebného vám s úhradou nákladů na poslední rozloučení se svým blízkým může pomoci i dědictví po něm. Některé pohřební služby nabízejí možnost splácení nákladů na pohřeb. Pokud to vámi vybraná pohřební služba nenabízí, můžete si také vzít v bance neúčelový spotřební úvěr, který lze utratit na cokoli.

TIP: Komu je běžný pohřeb málo, může umístit popel svých blízkých do vesmíru. Tuto službu poskytují i české pohřební služby a její cena se pohybuje okolo 360 tisíc korun. Americká společnost Celestis nabízí dokonce možnost pohřbení na Měsíci. Pohřbení na jeho oběžné dráze či povrchu je možné za pouhých 12 500 dolarů, které je možno i splácet (samozřejmě předem). Pokud chcete na pohřeb blízké osoby utratit mnoho peněz trochu konzervativněji, můžete nechat zesnulého pohřbít do moře, což je o něco levnější než vesmírná varianta. Jiným luxusem mohou být rakve z pozlaceného bronzu jejichž cena se pohybuje mezi sto tisíci až miliónem korun.

Stát vám přispěje penězi a volnem

Pokud jste zaměstnanci, můžete kromě pohřebného získat ještě jednu výhodu. Podle zákoníku práce máte mimo své dovolené nárok na další:

  • 3 dny placeného volna při úmrtí manžela, druha, nebo dítěte
  • 2 dny placeného volna při obstarávání pohřbu jinému rodinnému příslušníkovi.

Osoba, která vypravila pohřeb, má bez ohledu na svůj příjem nárok na pohřebné. Cílem této sociální dávky ve výši pět tisíc korun je přispět pozůstalým na náklady spojené s pohřbem.

Žádost o tuto dávku musíte podat v úředních hodinách (minimálně pondělí a středa od osmi hodin rádo do pěti odpoledne, často i jindy) na kontaktním místě pro výplatu sociálních dávek. Nejbližší kontaktní místo si můžete najít na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

příjmy, Smrt, sociální dávky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services