Několik tipů na nový domov

PR text | 31. 7. 2023
Hledání nového domova je nepochybně důležitý okamžik v životě. Změna bydlení znamená nový začátek, nové možnosti a místo pro nové vzpomínky. Nicméně nalezení ideálního domova – místa, které splní vaše nároky na praktičnost a zároveň bude odrážet vaši osobnost a životní styl – je náročné.
Několik tipů na nový domov

Zdroj: Pixabay.com

Výběr nového domova vyžaduje zvážení mnoha faktorů. V následujících odstavcích se podíváme na několik tipů, které vám mohou pomoci.

Poloha domu

Jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru nového domova je jeho poloha. Přemýšlejte o svých každodenních potřebách a životním stylu. Jak daleko je to do práce, školy nebo k nejbližšímu nákupnímu centru? Jaká je dostupnost veřejné dopravy? Jsou v blízkosti parky nebo jiné rekreační oblasti? Jak je na tom okolí s bezpečností a jaké je tam sousedství? Všechny odpovědi na tyto otázky hrají při rozhodování klíčovou roli.

Vlastní potřeby a preference

Každý z nás má jiné požadavky, a proto „ideální domov“ znamená pro každého něco jiného. Nezbytné je tedy zvážit vaše potřeby a preference, což se projeví nejen při výběru lokality, ale také třeba velikosti domu či bytu nebo jeho stylu.

Někdo potřebuje menší tiché místo pro práci z domova, zatímco jiný hledá domov s dostatečným prostorem pro velkou rodinu. Někdo může preferovat moderní, minimalistický design, zatímco jiný miluje charakter a šarm starších domů. Pamatujte, že váš nový domov by měl být místem, kde se cítíte pohodlně, zkrátka jako doma.

Jak zařídit malý byt

Vzhledem k cenám bydlení jsou v současnosti v kurzu malé byty. S trochou kreativity a plánování lze i malý prostor transformovat na útulný, funkční a stylový domov. Stačí dodržet praktické tipy pro zařízení malého bytu.

Tím hlavním krokem je efektivní využití prostoru. S tím pomůže multifunkční nábytek, jako je postel s úložným prostorem. Světlé barvy na stěnách a stropě pak opticky zvětší prostor a dodají mu na vzdušnosti, zatímco zrcadla přidají hloubku a díky odrazu světla byt ještě více prosvětlí. Při zařizování malého bytu si vždy pamatujte, že je méně je většinou více, ale určitě byste neměli zapomínat na doplňky, které z bytu udělají váš domov, kde se budete cítit dobře. Zajímavým designovým prvkem v interiéru jsou cihlové zdi – do malého bytu je ideální zvolit cihlové obkladové pásky, které lze instalovat prakticky na jakoukoliv zeď, ve světlém odstínu.

Hypotéka

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv nemovitost, pravděpodobně budete potřebovat nějakou formu financování.Neodmyslitelnou součástí procesu nákupu nového domova je proto pro mnohé hypotéka. Z tohoto důvodu je důležité porozumět, jak hypotéka funguje a jaké jsou vaše možnosti.

Při výběru hypotéky porovnejte úrokové sazby, dobu splatnosti, výši měsíčních splátek a další podmínky různých hypotečních úvěrů. Klíčové je zvážit svou schopnost splácet v dlouhodobém horizontu. Velmi užitečné mohou být služby profesionálního finančního poradce – ten vám pomůže najít hypoteční úvěr, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a bude odpovídat vaší finanční situaci.

Tip: Vedle rad finančního poradce je užitečným podkladem pro rozhodování také online srovnání hypoték.

Energetická účinnost

Důležitým faktorem, který by měl být zohledněn při výběru nového domova, je jeho energetická účinnost. Dům s vysokou energetickou účinností vám ušetří značné množství peněz na nákladech za energie. Kromě toho je takový dům ekologicky šetrnější.

Při prohlídce potenciálního nového domova se ptejte na věci, jako je kvalita izolace, typ oken nebo na systémy vytápění a chlazení, které mají zásadní vliv na energetickou účinnost domu. Významnou roli v nákladech na provoz domu hraje zmíněné vytápění – pro co nejnižší náklady se proto u nového i staršího vyplatí přemýšlet o instalaci tepelného čerpadla. Investice do energeticky úsporného domova je zárukou dlouhodobých úspor.

Bungalov na klíč

Toužíte po co nejjednodušším přechodu do nového domova? Pak je pro vás zajímavou možností investice do bungalovu na klíč. Tento druh nemovitosti je postaven stavební firmou, která za vás zajistí veškerou koordinaci a provedení stavebních prací. Díky tomu nemusíte řešit žádné složitosti spojené s výstavbou vlastního domu a ušetříte si spoustu stresu.

Bungalovy na klíč jsou navrženy tak, aby splňovaly současné stavební normy a často obsahují nejnovější prvky designu a technologie. Výhodou navíc je, že si můžete být jisti, že vše v domě bude řešeno způsobem, který je dokonale funkční.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, tipy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services