Úvěr za dva roky? Kdepak!

Úvěr za dva roky? Kdepak!
Řada klientů stavebních spořitelen se domnívá, že řádný úvěr ze stavebního spoření je možné získat při naspoření 40 % cílové částky přesně po dvou letech. Jenže praxe ukazuje něco jiného. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Potřebujete peníze na bydelní, rozhodnete se pro stavební spoření a spočítáte si, že je lepší počkat na řádný úvěr, než platit za drahý úvěr překlenovací (neboli meziúvěr). S čím musíte počítat? Je asi jedno, u které stavební spořitelny máte uzavřenou smlouvu, protože na otázku, kdy je možné čerpat úvěr ze stavebního spoření, dostanete univerzální odpověď. Nejdříve za dva roky, při dosažení potřebné výše hodnotícího čísla a uspoření alespoň 40 % z cílové částky. Jak se v těchto mantinelech pohybovat, aby to bylo rychle a levně?

Podívejme se podrobněji na uvedená tři kritéria.
Požadovaná podmínka 2 let je určena zákonem o stavebním spoření, a tak jediné, co klient může, je nepřekročit tuto lhůtu o víc, než je nezbytně nutné, nejlépe o nic.
Druhá podmínka je naspoření alespoň 40 % cílové částky. Tento požadavek je opět zcela jasný a v našem modelovém příkladu půjčky na 1 000 000 Kč to bude 400 000.
Poslední podmínkou je hodnotící číslo, bodové hodnocení smlouvy nebo parametr ohodnocení – co spořitelna to jiný název, ale prakticky jde o to samé. Každá ze stavebních spořitelen má svou metodiku, jak toto číslo vypočítat, a svou stupnici. Je proto složité tato čísla nějak srovnat. Jeho hodnota závisí na zvolené cílové částce, kolik už máte naspořeno, jakou variantu spoření zvolíte, jak dlouho hodláte spořit, kolik a jakým způsobem vkládáte. Jeho výše pak prakticky určuje, jak blízko jste k získání úvěru. Čím vyšší číslo, tím dříve se dostanete k požadovaným penězům. Více si můžete přečíst v článku Tajemné hodnotící číslo.

Čím dříve, tím lépe

Představme si modelový  příklad. Jde nám o to, abychom mohli co nejdříve čerpat řádný úvěr. Předpokládáme uzavření smlouvy, složení 40 % cílové částky a za dva roky… se budeme rozčilovat (ti mírnější divit), jak to, že ještě není možné čerpat řádný úvěr (který je pochopitelně levnější, než úvěr překlenovací).
Skutečnost je taková, že když dnes uzavřete smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 1 000 000 Kč, jako jednorázový vklad hned na začátku vložíte 400 000 Kč za dva roky na úvěr nedosáhnete. Podle jednoduchého výpočtu dojdete k následujícím údajům:

Jednorázový vklad: 400 000 Kč v listopadu 2004
Státní podpora: 3 000 Kč
Úrok: 8 060 Kč
Celková částka po roce: 411 060 Kč
(Celé samozřejmě mínus poplatek za uzavření smlouvy a vedení účtu, tj. cca 4 300 Kč, což výpočet nezahrnuje)

V okamžiku vkladu je tedy 40 % podmínka splněna, po uplynutí dvou let je splněna s rezervou (cca 14 000 Kč), a tak by maximální doba připsání cílové částky měla být ony avízované 2 roky. Ovšem ke splnění podmínek je třeba počítat i s hodnotícím číslem.
Nejdříve jsme zjišťovali anonymně na infolinkách. V následující tabulce je vidět, že v praxi to mohou být nejen 2 ale i 3,5 až 4 roky. Důvodem této delší doby jsou mimo jiné různě nastavené tarify smluv a způsob konstrukce hodnotícího čísla. Požadavkem samozřejmě bylo, aby byl úvěr poskytnut co nejdříve.

Přidělení cílové částky 1 000 000 při vkladu 400 000 v listopadu

Spořitelna

ČMSS
(profil, názory, koupit)

Hypo
(profil, názory, koupit)

RSTS
(profil, názory, koupit)

SSCS
(profil, názory, koupit)

VSS KB
(profil, názory, koupit)

Wüstenrot
(profil, názory, koupit)

Přidělení

březen 2007

31. 12. 2008

31. 12. 2006

31. 12. 2006

únor - srpen 2007

30. 9. 2007

Jak je z tabulky patrné, nestačí mít na účtu u stavební spořitelny požadovaných 40 % a po dvou letech očekávat úvěr. Okamžik přidělení cílové částky, a tím nárok na získání řádného úvěru nastane kvůli hodnotícímu číslu za více než dva roky. K uvedeným orientačním dobám poskytnutí úvěru je nutné počítat s dobou na vyřízení úvěru a v lepším případě žádat předem, v tom horším si zmíněnou dobu nad uvedený termín počkat.
Rozdíly také vznikají různou dobou administrace. Například v Hypo stavební spořitelně může být úvěr vyplacen nejdříve za 6 měsíců od konce kalendářního čtvrtletí, ve kterém je spořitelně žádost doručena. Navíc má spořitelna 2 měsíce na zpracování úvěrové dokumentace. Raiffeisen si na vyřízení žádosti nechává přibližně jeden měsíc.

Kolik tedy  uložit?

Abychom za dva roky mohli získat řádný úvěr, musíme vložit o něco vyšší částku, než je 40 % (400 000 Kč). Její konkrétní výši specifikují stavební spořitelny v následující tabulce takto:

Přidělení cílové částky 1 000 000 již po 2 letech a uvedeném vkladu

Spořitelna

ČMSS

Hypo

RSTS

SSCS

VSS KB

Wüstenrot

Vklad (Kč)

420 000

400 000

405 000

465 000

462 000

530 000*

Poplatky nejsou do kalkulací zahrnuty, je třeba s nimi počítat zvlášť.
* úvěr od Wüstenrot získáte až po 30 měsících. Po 24 měsících by byl vklad ještě znatelně vyšší.

Nejrychlejší variantou je nabídka Hypo stavební spořitelny. Díky tzv. přidělení úvěru volbou můžete zažádat o poskytnutí úvěru ze stavebního spoření bez ohledu na dosažení potřebné výše hodnotícího čísla, nejdříve však po uplynutí 18 měsíců od data uzavření smlouvy, a to písemně; podmínkou je naspoření 40 % přidělované částky.
Na tomto místě však musíme upozornit na jednu skutečnost. Do Hypa se pro úvěr chodí málo. Do roku 2003 Hypo poskytlo úvěr jen 2 % svých klientů. Na vině je nejspíš dlouhé vyřizování, o němž se zmiňujeme výše. Nejpropracovanější nabídku a péči v oblasti úvěrů mají ČMSS (do roku 2003 poskytla úvěr 17 % svých klientů) a VSS KB (13 %), které se na přechod na nové podmínky dynamičtějšího poskytování úvěrů přizpůsobily i v roce 2004 prozatím nejlépe. Konkurence doufejme nespí. Volba je však samozřejmě na vás.

Jaké máte zkušenosti s úvěrovou praxí ve stavebních spořitelnách?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2004 8:45, Petr Šafránek

Obávám se, že nemáte příliš přesné informace, neboť:
1. Stavební spořitelna neurčuje dobu splácení, ale minimální měsíční splátku. Ta se v současné době pohybuje mezi 0.5-0.8 % cílové částky, tedy při 1MIO 5.000 - 8.000 měsíčně. Rozhodujete o tom volbou tzv. varianty smlouvy už při jejím uzavírání. Splácet přitom můžete jakkoliv víc, a to i nepravidelně, což u HÚ nepřichází v úvahu. Tato splátka pak odpovídá zátěži při HÚ 1MIO na 15 - 20 let. Jak jste přišel na 70 měsíců, tedy necelých 6 let?
2. Narozdíl od HÚ znáte přesné parametry úvěru už při uzavírání smlouvy o stavební spoření - z úrokovou sazbou Vám nikdo nemůže narozdíl od HÚ hýbat.
3. Něco jiného je, pokud nemáte 40% a musíte tedy dospořovat a současně platit úroky z překlenovacího úvěru. Pak HÚ představuje zpravidla nižší měsíční zátěž.
4. Úvěr ze stavebního spoření je vhodným doplňkem HÚ pokud Vám nestačí hodnota zastavované nemovitosti a potřebujete si zbytek půjčit jen na ručitele.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2004 8:44, Jousa

u Wüstenrot stavební spořitelny stačí k poskytnutí řádného úvěru pouze 30%! ...

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

13. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

Prodloužení minimální doby spoření o jeden rok má jeden nepříjemný efekt pro všechny, kdož se snaží pomocí více smluv dosahovat maximálního výnosu. Kdo letos zapomene uzavřít smlouvu,... celý článek

Stavební spořitelny by bez pomoci státu prodělávaly

9. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny by bez pomoci státu prodělávaly

Poplatky? Rostly. Počet nespokojených klientů? Rostl. Zisky? Jsou, ale kolísají. Stát? Připustil vše a přihlížel, ale došla mu trpělivost a rozhodl se jít spořitelnám po krku. Stavební... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

5. 4. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

Nepříjemná novinka v obchodních podmínkách stavebních spořitelen je jen dalším krokem k tomu, jak snížit výdaje stavebních spořitelen, podmanit si s posvěcením státu klienty a nemuset... celý článek

Partners Financial Services