Akcie: Celá Praha v červeném

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 12. 2009
Akcie: Celá Praha v červeném
Tři ztrátové seance na pražské burze byly minulý týden ohraničeny růstem na začátku a konci týdne. Tato sestava vedla k poklesu indexu PX o 3,36 %. Index se v průběhu týdne dostal pod hranici 1 100 bodů a bojoval tak se spodní linií postranního kanálu, ve kterém se pohybuje posledních několik měsíců.

Všechny emise z hlavního segmentu SPAD zakončily minulý týden v červených číslech. Dvouciferný propad byl k vidění u mediální CME(-10 %). S nervozitou ve finančním sektoru ztrácela výrazně Erste Bank(-4,6 %). Příznivě nepůsobily ani zprávy o možném vyšetřování expanze firmy v předchozích letech. Vyšetřování ze strany EK působilo rovněž negativně u akcií ČEZu(-1,8 %), pokles však byl mírnější než u celého trhu. S poklesem cen komodit ztrácely akcie těžařské společnosti NWR(-4 %). Přes velmi dobré výsledky se negativnímu sentimentu neubránily ani akcie Pegasu, ztráta byla však pouze kosmetických 0,2 %. Dobré výsledky a zlepšení výhledu pro letošní rok může být pro titul nadále oporou.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 150,101 111,50- 3,36
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
26/11 Prodejce ojetých automobilů zveřejnil konečné výsledky za devět měsíců letošního roku. Celkové tržby poklesly o 42 % na 42,7 milionů EUR. Pokles je dám nižším počtem prodaných vozů i nižší prodejními cenami. Provozní zisk EBIT dosáhnul 2 milionů EUR, čistý zisk byl potvrzen ve výši 0,9 milionů EUR.

CME
24/11 Mediální skupina CME obdržela snížené doporučení od Erste Bank na „reduce“ z původního „buy“.

ČEZ
24/11 Evropská komise zahájila šetření v energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z potlačování konkurence na trhu s elektřinou. V úterý byly zahájená nehlášená kontrola v sídle společnosti. Kontrola se vztahuje i na skupinu J&T, která na energetickém trhu působí prostřednictvím energetického průmyslového holdingu.
26/11 Dodávky elektřiny pro domácnosti v příštím roce zlevní na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu v průměru o 3,6 %. Cena silové elektřiny zlevní v průměru o 14,8 %, výrazný nárůst je však u regulované části, která vzroste o 11,7 %. Největší zásluhu na růstu regulované složky má dotace výroby z obnovitelných zdrojů.

ECM
25/11 Developerská společnost vykázala za devět měsíců letošního roku čistou ztrátu 28,08 milionů EUR, v loňském období byla ztráta 22,15 milionů EUR. Na provozní úrovni je společnost rovněž nadále ve ztrátě, a to 5,76 milionů EUR. Výnosy z pronájmu vzrostly na 11,77 milionů EUR, což je meziroční nárůst o 41 %. Růst výnosů souvisí hlavně s vyšší obsazeností projektu CityTower.

Erste Bank
23/11 Po úpisu nových akcií Erste Bank se snížil podíl Erste Stiftung na 26,1 %, Kriteria Caixacorp zvýšila svůj podíl na 10,1 %. Podíl Austria Versicherungsverein dosahuje 4,61 %, Capital Research drží aktuálně 4,99 %.
25/11 Bývalí manažeři Erste Bank tvrdí, že bankovní skupina při skupování bankovních domů ve střední a východní Evropě uplácela politiky a úředníky. Vedení Erste obvinění odmítá, propuštění manažeři však připravují žalobu k americkému federálnímu soudu.

Komerční banka
25/11 JPMorgan zvýšila cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4 000 Kč. Tato výše cílové ceny byla potvrzena i ze strany Citigroup, jejich doporučení bylo sníženo z „buy“ na „hold“.

Pegas Nonwovens
26/11 Výrobce netkaných textilií vykázal lepší než očekávané výsledky prakticky na všech úrovních. Vyšší ceny vstupních surovin byly vyváženy doprodejem zásob a zlepšenou efektivitou. Na provozní úrovni EBITDA dosáhl zisk 8,4 milionů EUR, trh očekával pouze 7,6 milionů EUR. Výnosy klesly o 15 % na 30,1 milionů EUR, trh očekával pokles až na 29 milionů EUR. Objem výroby se meziročně zvýšil o 1 % na 17 270 tun. Vedení upřesnilo výhled pro celý letošní rok, když očekává pokles zisku EBIT již pouze o nejvýše 5 % místo původních až 10 %.

Očekávané události
  • 30/11 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

24. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože... celý článek

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

10. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal... celý článek

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Partners Financial Services