Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 19. 11. 2009
Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru
Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky a Unipetrolu . Obchodování však již řadu týdnů doprovázejí výrazně nižší objemy obchodů.

Úvod  minulého týdne zastihl v nejlepší kondici bankovní tituly a akcie Unipetrolu, které se za doprovodu zvýšené aktivity posunuly nad 140 Kč. Během týdne si připsaly největší nárůst, a to o více než 9 %, akcie mediální CME, které se vyšplhaly nad hranici 500 Kč i díky vyššímu doporučení od Goldman Sachs. Ve druhé polovině týdne už přišly na řadu korporátní výsledky - jako první je zveřejnila Telefónica O2 a investoři na ně zareagovali posunutím titulu až na 430 Kč. Naopak výsledky ČEZu přijali investoři vlažně a jeho akcie se obchodovaly v blízkosti 900 Kč. V závěru týdne však na pražskou burzu dorazila mírná korekce, kterou umocnila mírně horšími výsledky petrochemická skupina Unipetrol. V závěru týdne odepisovaly část zisků i banky. Proti proudu šly akcie NWRpovzbuzené vyšší cílovou cenou od BofA/ML.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 135,101 152,3+ 1,52
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské cenyv říjnu poklesly oproti minulému roku o 0,2 % a poprvé od roku 2003 máme v ČR deflaci. Meziměsíčně ceny poklesly rovněž o 0,2 %.
  • Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných odhadů posílila mezikvartálně o 0,8 %, meziročně je slabší o 4,1 %. Údaje za druhé čtvrtletí prošly revizí, když roční změna byla zlepšena na -4,7 % z původních -5,5 %, kvartálně si ekonomika polepšila o 0,3 %. Z ekonomického pohledu je tak recese v ČR u konce, když jsme zaznamenali druhý růstový kvartál v řadě.
  • Maloobchodní tržby pokračují v poklesu, když v září oslabily o 7,6 %. Trh očekával pokles tržeb pouze o 6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
11/11 Ratingová agentura S&P snížila hodnocení závazků na stupeň „negativní“. Snížení je reakcí na slabé provozní výsledky společnosti.

ČEZ
9/11 ČEZ posílil pozici v teplárenském odvětví, když se dohodl na koupi 15% podílu v Dalkia ČR a 85% podílu v dceřiné Dalkia Ústí nad Labem. Společnost za podíly zaplatila téměř 10 miliard Kč.
10/11 ČEZ zlevní cenu silové elektřiny pro domácnosti na rok 2010 o 15,3 %. Silová elektřina tvoří zhruba polovinu celkové ceny, výsledná cena bude záviset na regulované složce, která bude stanovena ze strany ERÚ. Díky vyšším nákladům na distribuci a obnovitelné zdroje se očekává celkový pokles o zhruba 3-5 %.
12/11 Čistý zisk společnosti ČEZ ve třetím čtvrtletí mírně meziročně oslabil na 12,08 miliardy Kč. Tržby společnosti vzrostly o 3,8 % na 42,99 miliardy Kč. Oproti očekávání trhu byl podstatně horší výsledek na provozní úrovni, podstatná část rozdílu však šla na vrub změně účtování vybraných položek. Vedení potvrdilo ziskové cíle pro letošní rok.

Erste Bank
13/11 RBS zvýšila cílovou cenu pro rakouskou banku na 32 EUR z původních 21,8 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Telefónica O2
12/11 Telekomunikační společnost vykázala překvapivě vysoký čistý zisk za třetí čtvrtletí, který meziročně poklesl pouze o 1 % na 3,17 miliardy Kč. Provozní zisk OIBDA vykázal pokles o 6,1 % na 6,78 miliardy Kč. Společnost potvrdila celoroční cíl tohoto ukazatele v rozmezí poklesu o 4 %-0 %. Výraznější pokles nákladů vedl ke zlepšení provozní efektivnosti. Na lepším než očekávaném čistém zisku se podílely i nižší odpisy.

Unipetrol
13/11 Petrochemický holding vykázal za třetí čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 35 milionů Kč. Trh očekával podle odhadů zveřejněných agenturou Reuters ztrátu mírně nižší. Na provozní úrovni se podařilo společnosti dostat do kladných čísel, když zisk EBIT byl vykázán ve výši 5 milionů Kč. Od začátku roku dosahuje provozní ztráta 395 milionů Kč. Původním plánem bylo mít provozní hospodaření za celý rok v kladných hodnotách, což bude pro firmu obtížné dosáhnout. Výnosy společnosti poklesly meziročně o 37 % na 18,73 miliardy Kč. Dobrou výkonnost si nadále udržuje segment maloobchodu, zlepšení bylo vidět i v petrochemii, naopak rafinace zůstává nadále nejvíce ztrátová. V závěru roku firma očekává stabilizaci rafinérských marží, v petrochemii by měl po částečném oživení přijít mírný pokles.

Vienna Insurance Group
10/11 Rakouská pojišťovací skupina vykázala za devět měsíců letošního roku pokles zisku před zdaněním o 16,3 % na 340,5 milionů EUR. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo v meziročním porovnání o 1,5 % na 6,11 miliard EUR.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

10. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal... celý článek

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Partners Financial Services