Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 20. 10. 2009 | 1 komentář
Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze
Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled letošním maximům. Růst přes 3 % byl však hned v úterý korigován a ve druhé polovině týdne akcie rovněž převážně ztrácely.

Největší brzdou pozitivního vývoje jsou na pražské burze nadále akcie ČEZu, které oslabily o 4,2 % a nedokázaly udržet metu 900 Kč. Sektor evropských utilit si odepsal v týdnu více než 2 %. Největší propad zaznamenaly akcie mediální CME, když vedení přišlo z „profit warningem“ a titul rychle ztratil 20 %. V mírnější podobě varovalo i vedení Unipetrolu, zde to však investoři vstřebali lépe a titul oslabil pouze o 2,2 %. Na růstové straně jsou jednoznačným vítězem akcie Komerční banky, které posílily o téměř 10 %. Jednalo se o dozvuky velmi silného doporučení od DB z minulého týdne v kombinaci se zavíráním krátkých pozic na mělkém trhu. V kladných hodnotách zakončila týden i Erste Bank.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 147,501 156,10+ 0,75
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba klesla 11. měsíc v řadě, když poptávka zejména ze západní Evropy po českých výrobcích zůstává nadále slabá. Meziroční pokles dosáhl 8,4 %, když původní odhad počítal s poklesem o 8,1 %. 
  • Maloobchodní tržby v srpnu poklesly o 3,5 %. Po červencovém propadu o 4,9 % se jedná o mírné zlepšení, ale pokles na meziroční bázi byl k vidění ve všech měsících letošního roku. Výrazný podíl na propadu mají prodeje automobilů, které poklesly o 10 %. Po sezónním očištění klesly tržby meziměsíčně o 0,3 %, v meziročním porovnání o 3,6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
15/10 Mediální skupina CME předpokládá letos výrazný propad klíčového zisku EBITDA. Z loňského výsledku 296 mil. USD by se měl propadnout do rozmezí 60-70 mil. USD. Za špatným výsledkem stojí propad příjmu z reklamy, který se momentálně nachází na dně, růst však zatím nezačal. Pro příští rok vedení odhaduje růst na trzích kde se společnost pohybuje, o 2-6 %. Výjimkou má být Ukrajina, kde odhadují růst téměř o 20 %.

ČEZ
12/10 Jaderná elektrárna Temelín zprovozní svůj první blok po plánované odstávce o týden později, a to zřejmě 18.10.2009. První blok byl odstaven kvůli výměně paliva. Druhý blok jede na plný výkon.
13/10 ING začalo pokrývat akcie ČEZu s doporučením „sell“ a cílovou cenou 805 Kč.

Erste Bank
16/10 Raiffeisenbank zvýšila cílovou cenu pro akcie rakouské banky na 33 EUR z původních 31 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Komerční banka
16/10 Raiffeisenbank zvýšila cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 3 850,- Kč z původních 3 600,- Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

New World Resources
13/10 OKD podle očekávání bylo prodlouženo povolení k těžbě v dole ČSA Karviná. Prodloužení je na dalších 6 let.
14/10 Akcie NWR obdržely zvýšené cílové ceny od Citigroup a Morgan Stanley. Citigroup zvýšila cílovou cenu na 6,50 GBP (181 Kč) z předchozích 3 GBP. Doporučení bylo ponecháno na "hold." Morgan Stanley pak na 6,22 GBP (173 Kč) z předchozích 2,90 GBP. Doporučení bylo ponecháno na "equalweight."
15/10 CFO Marek Jelínek potvrdil, že situace v sektoru se mírně zlepšila. Díky vyšší poptávce ze strany výrobců oceli došlo k výraznému snížení zásob.

Orco Property Group
12/10 Vedení společnosti pověřilo švýcarskou UBS k vyhledání nových potenciálních investorů. Do konce listopadu má exkluzivitu na vstup do firmy společnost Colony Capital, ta si však podmínila vstup restrukturalizací dluhu, což se zatím nepodařilo.
15/10 Developerská firma Orco potvrdila prodloužení ochranné lhůty před věřiteli na dalších 6 měsíců. O prodloužení bylo požádáno poté, co držitelé dluhopisů odmítli restrukturalizaci dluhu. Vedení odložilo valnou hromadu plánovanou na 20.10.2009, jelikož navržená agenda již není aktuální.

Unipetrol
14/10 Generální ředitel petrochemického holdingu Krzysztof Urbanowicz uvedl, že firma stále usiluje o naplnění celoročního cíle v podobě kladného provozního zisku (EBIT), ale jeho naplnění bude obtížné. Marže se v posledních dvou měsících podle CEO mírně zlepšily, ale teprve říjen rozhodne o dalším směřování.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Akcie: Investoři hledají levné tituly

18. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Investoři hledají levné tituly

Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles... celý článek

Partners Financial Services