Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 6. 2008
Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které padly pod tlakem velkých výprodejů.
Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

I když to ještě ve čtvrtek dopoledne na pražské burze vypadalo na slušnou oslavu, odpoledne už byla nálada na bodu mrazu. Světové trhy, včetně toho pražského poslala ke dnu špatná data o americké zaměstnanosti.

Z pohledu celého týdne dokázaly posílit pouze akcie Unipetrolu (+3,2 %), které v úvodu týdne pozitivně ovlivnil pokles ropy. Přestože ropa v závěru týdne opět rostla, Unipetrol si své zisky udržel. Největší pokles zaznamenaly developeři, když ECM oslabilo o 7,5 %, Orco ztratilo přes 9 % své hodnoty. Díky výraznému pátečnímu poklesu oslabila Erste Bank o 7,5 %. Největší korekci za svou krátkou historii předvedly akcie NWR, které během dvou dnů ztratily více jak 7 %, celkové týdenní skóre je -4 %. Poměrně stabilní vývoj zaznamenala tradičně Telefonica O2 ČR (-0,5 %) a přidal se k ní i ČEZ (-1,3 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 685,001 632,60-3,11
Klíčové události minulého týdne
  • Podle šetření Českého statistického úřadu vzrostla nominální mzda v prvním čtvrtletí 2008 o 10,4 %, reálně je vyšší o 2,8 %. Celkově dosahuje průměrná mzda 22 531 Kč, v podnikatelské sféře je její výše 23 174 Kč, v nepodnikatelské sféře je její hodnota 20 204 Kč.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
3/6 Wood&Company zvýšil cílovou cenu pro AAA Auto na 24 Kč. Doporučení "prodávat" bylo zvýšeno na "držet". Wood&Co předpokládá, že firma je na dobré cestě ke zlepšení ziskovosti.

ČEZ
5/6 Credit Suisse upravil cílovou cenu pro ČEZ na 1 570 Kč z původních 1 525 Kč. Doporučení "outperform" zůstává.
5/6 ČEZ se chce v konsorciu s tureckou společností Akenrji a její mateřskou Akkök ucházet o privatizaci tureckých distributorů elektřiny. ČEZ má zájem o tender na dvě distribuční společnosti - Bedas a Sedas. Společnosti dohromady dodávají 18 terawatthodin elektřiny pro zhruba 4,3 milionů klientů.
6/6 Wood&Company zvýšil cílovou cenu pro energetickou firmu na 1 530 Kč z původních 1 280 Kč. Doporučení bylo zvýšeno ze stupně "hold" na "buy". Doporučení bylo změněno v závislosti na růstu cen energií.

Orco Property Group
6/6 Developerská skupina získala stavební povolení na přestavbu budapešťské burzy. Na 11 tisíc m2 by mělo do roku 2010 vzniknout nákupní a zábavní centrum.

Zentiva
4/6 ČNB nebude bránit skupině PPF v nabídce na převzetí akcií Zentiva.
6/6 Valná hromada schválila dividendu za rok 2007 ve výši 7,4 Kč. Skupině PPF se nepodařilo do představenstva prosadit svého člověka. PPF nevyužila všech svých hlasovacích práv a největší akcionář Sanofi-Aventis kandidáta PPF nepodpořil. Dle PPF se tímto krokem potvrzuje, že Sanofi nemá zájem umožnit dalším významným akcionářům podílet se na činnosti ve prospěch společnosti.

Očekávané události
  • 9/6 Spotřebitelské ceny
  • 9/6 Nezaměstnanost
  • 10/6 HDP první čtvrtletí konečná hodnota

Spojené státy

Americké trhy zažily výrazně negativní týden. Index Dow Jones oslabil o 3,4 %, technologický Nasdaqčástečně odolával, ztráta 2 % je však rovněž podstatná. Kromě čtvrtku, kdy převládl na trzích optimismus po dobrých tržbách řetězce Wal-Mart, klesaly akcie ve všech seancích. Největší propad byl zaznamenán v pátek, když investoři velmi negativně reagovali na zprávy o vysoké míře nezaměstnanosti, která bude ohrožovat budoucí poptávku. Když se k této informaci přidal růst cen ropy na nový rekord v blízkosti 140 USD za barel, vyústila tato situace v největší pokles indexu Dow Jones za posledních 15 měsíců. Z celé báze DJ se za celý týden v plusu dokázal udržet po již zmiňovaných tržbách Wal-Mart Stores (+1 %), Chevron težící s vysoké ceny ropy (+0,35 %) a Hewlett Packard (+1,2 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ12 63812 210-3,4
Nasdaq2 5232 475-2,0
S&P 5001 4001 361-2,8
Klíčové události minulého týdne
  • Květnový ISM index v průmyslu v USA nečekaně vzrostl z dubnových 48,6 na 49,6 bodů. Analytici přitom očekávali jeho pokles na 48,5 bodů.
  • Index ISM ve službách v květnu mírně poklesl z dubnových 52 bodů na 51,7 bodů.
  • Produktivita práce v USA v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o 2,6 % zatímco ekonomové očekávali růst o 2,5 %. Růst za poslední kvartál loňského roku byl revidován z 2,2 na 1,8 %.
  • Míra nezaměstnanosti v květnu nečekaně prudce vzrostla na 5,5 % z předchozích 5 %. Očekával se pouze mírný růst na 5,1 %.
Vývoj titulů na amerických trzích

3/6 Stavitel domů Toll Brothers Inc. se přehoupl za druhé čtvrtletí do ztráty oproti předchozímu zisku, když firma zaznamenala 30% pokles výnosů. Čistá ztráta činila 93,7 milionu USD (59 centů na akcii) oproti předchozímu zisku 36,7 milionu USD o rok dříve. Po nezahrnutí odpisů firma vydělala 49 centů na akcii ve srovnání s předchozím ziskem 66 centů na akcii. Výnosy klesly na 818,88 milionu USD z předchozích 1,17 miliardy USD.

3/6 General Motors ve snaze obnovit ziskovost společnosti po třech po sobě jdoucích čtvrtletních ztrátách uzavře čtyři továrny, představí nová menší auta a zváží budoucnost značky Hummer. Uzavřením továren ušetří GM 1 miliardu USD a sníží kapacitu o 700 000 vozidel. V případě Hummeru přichází v úvahu možnosti od kompletní renovace až po částečný či úplný prodej této jednotky.

4/6 American Express Co. odhaduje tento rok zisk z probíhajících operací v rozmezí 3,51-3,61 USD na akcii, přičemž analytici očekávají 3,32 USD. Podle vedení nebude společnost tolik zasažena změnami v regulaci ohledně kreditních karet v USA, neboť model American Expressu je zaměřen spíše na poplatky z utrácení než na poplatky z půjček.

5/6 Akcionáři společnosti PepsiCo Inc. přišli o 6,5 miliardy USD v minulém kvartále, když akcie firmy oslabovaly s růstem cen komodit. Ukazatel P/E klesl na 12letá minima. Investoři Barclays Global Investors, State Street Corp. a Bank of America Corp. navyšovali své investice ve firmě i přes pokles cen akcií. Strategie firmy je snížit obsah balení a mírně zvýšit ceny, čímž firma vykompenzuje růst nákladů a zároveň si udrží klienty. Firma má dobré postavení vůči konkurentům, protože její portfolio obsahuje velkou paletu produktů.

5/6 Čistý zisk společnosti Ciena Corp. se zdvojnásobil na 23,8 milionu USD (23 centů na akcii) z předchozích 13 milionů USD o rok dříve. Upravený čistý zisk vzrostl na 40 centů na akcii z předchozích 26 centů na akcii. Výnosy technologické firmy poskočily o 25 % na 242,2 milionu USD. Analytici v průměru očekávali zisk 34 centů na akcii.

5/6 Květnové tržby Wal-Mart Stores Inc., největšího maloobchodního prodejce na světě, bez zahrnutí paliv vzrostly na srovnatelném základě o 3,9 % a překonaly tak odhady analytiků, kteří očekávali růst jen o 1,6 %. Po zahrnutí paliv tržby vzrostly o 4,4 %. Celkové tržby se zvýšily o 9,8 % na 31,04 miliardy USD. V červnu firma očekává 2-4% růst srovnatelných tržeb.

5/6 Společnost Nucor Corp. dnes zvýšila projekci zisku pro druhé čtvrtletí, za zvýšením projekce stojí silné dodávky produktů a lepšící se marže. Nucor nyní očekává čistý zisk mezi 1,75 až 1,8 USD na akcii oproti původním 1,55 až 1,6 USD na akcii. Analytici odhadovali zisk na 1,69 USD na akcii. V 2čtvrtletí roku 2007 firma hospodařila se ziskem 1,14 USD na akcii.

Očekávané události
  • 12/6 Maloobchodní tržby
  • 13/6 Index CPI

Německo

Německé akcie hned v pondělí ukončily předchozí pětidenní růst. V následujících seancích rovněž převažovaly záporné dny, což vedlo k celkovému týdennímu poklesu indexu DAX o 4,1 %. Nejvýraznější propad trh zaznamenal v pátek, když investoři negativně reagovali na negativní data z amerického trhu. V celotýdenním vyjádření se v kladných hodnotách dokázal udržet pouze Infineon (+4,6 %), v blízkosti nuly zavíral Thyssenkrupp. U Infineonu investoři po předchozích poklesech pozitivně reagovali na úsporný plán, který chce prosazovat nové vedení. Na druhé straně výkonnostního spektra byly s dvouciferným poklesem akcie Commerzbank (-12,3 %) a Continental (-15 %). V případě Continentalu investoři reagovali na snížená investiční doporučení a informace od vedení, které popřelo záměr prodat jednu z divizí. Nadařilo se ani dalším titulům z automobilového sektoru, když BMW i MAN ztratily přes 9 %.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX7 0976 804-4,1
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslové objednávky v dubnu meziměsíčně neočekávaně poklesly o 1,8 % po březnové hodnotě -0,5 % (po revizi).
  • ECB podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu na 4 %. Hlasování bylo jednomyslné, bankovní rada však diskutovala o možném zvýšení sazeb a prezident Trichet připustil, že zvýšení by mohlo přijít na červencovém zasedání.
  • Průmyslová produkce v dubnu dopadla výrazně hůře než se očekávalo. Meziměsíčně došlo k poklesu o 0,8 %, meziroční hodnota byla vyšší o 4,8 %. (očekávání +6,3 %). Hodnoty za minulý měsíc byly negativně revidovány, když meziroční změna +4,7% byla snížena na +4,4 % a březnová meziměsíční změna z původních -0,5 % na -0,8 %.
  • Podle předběžné hodnoty průmyslová produkce v dubnu vzrostla meziročně o 6,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,4 % po poklesu o 2,6 % v minulém měsíci.
  • Hodnota hrubého domácího produktu za první čtvrtletí byla pozitivně revidována z původní hodnoty 1,6 % na 1,7 %. V závěru loňského roku rostlo HDP o 0,8 %. Jedná se o první zrychlení tempa růstu za 6 kvartálů.
Vývoj titulů na německém trhu

3/6 Společnost K+S AG, producent uhličitanu draselného používaného v hnojivech, zvýšil celoroční projekci zisku o 29 %. EBIT se podle projekce firmy téměř zečtyřnásobí na minimálně 1,1 miliardy EUR oproti původním 850 milionům EUR. Ceny uhličitanu draselného rostou a mohou vystoupat až na 900 USD za tunu v tomto roce. Poptávka po hnojivech vroste zhruba o 5 % v tomto roce.

4/6 E.ON AG potvrdil ziskové cíle pro období 2008-2010. Pro letošní rok očekává německá společnost růst zisku (EBIT) o 5-10 %. Zisk na bázi EBIT by měl od roku 2006 v průměru růst o 10 % až do roku 2010, kdy by měl dosáhnout 12,4 miliardy EUR.

5/6 Společnost Air Berlin Plc přepravila o 4,6 % více cestujících v minulém měsíci, když společnost začala provozovat nové lety do evropských destinací. Počet pasažérů stoupl na 2,72 milionu v květnu z předchozích 2,6 milionu o rok dříve. Koeficient vytížení vzrostl o 3,3 % na 80,8 %.

5/6 Podle Eckarda Cordese, šéfa společnosti Metro AG, vzrostou roční tržby společnosti o více než 6 % a zisk EBIT bez zahrnutí speciálních položek poroste až o 8 %.

6/6 Adidas AG, druhý největší výrobce sportovního vybavení na světě, podle slov svého výkonného ředitele Herberta Hainera již dosáhl 80 % tržeb plánovaných pro rok 2008.

6/6 Deník Handelsblatt informoval o tom, že největší americká banka, Citigroup má údajně zájem na rychlém prodeji své německé bankovní divize Citibank Privatkunden AG. Citigroup má potenciální kandidáty vybrat během následujících dvou týdnů a poté jim umožní nahlédnout do účetních knih divize. Mezi zájemci jsou podle deníku bankovní domy Deutsche Bank, Commerzbank a španělská banka Banco Santander SA.

6/6 Prodeje Bayerische Motoren Werke AG v květnu vzrostly o 3,9 %, když na odbyt šly zejména  ''Mini car''. Počet prodaných aut vzrostl na 133 496 ze 128 434 za květen loňského roku. Za prvních 5 měsíců letošního roku stoupl počet oproti loňsku o 6,7 % na 618 731.

Očekávané události
  • 13/6 Spotřebitelské ceny

Maďarsko

Maďarské akcie v souladu se zhoršujícím se světovým sentimentem ztrácely. Hlavní index BUX oslabil o 2,7 %. Většina akcií byla pod prodejním tlakem a některé tituly z báze indexu BUX ztratily i více jak 10 %. Z propadem do ztrátového hospodaření oslabovaly akcie Econet.hu (-10,6 %), ještě hůře dopadly akcie Synergonu (-13 %). Zeleným ostrůvkem zůstaly pouze akcie Magyar Telekomu, které dokázaly posílil o 3 %.

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX22 58021 978-2,7
Klíčové události minulého týdne
  • Podle předběžné hodnoty průmyslová produkce v dubnu vzrostla meziročně o 6,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,4 % po poklesu o 2,6 % v minulém měsíci.
  • Hodnota hrubého domácího produktu za první čtvrtletí byla revidována z původní hodnoty 1,6 % na 1,7 %. V závěru loňského roku rostlo HDP o 0,8 %. Jedná se o první zrychlení tempa růstu za 6 kvartálů.
Vývoj titulů na maďarském trhu

6/2 Econet.hu vykázal v prvním kvartále letošního roku ztrátu 37,2 milionu HUF. Loni ve stejném období roku vydělala firma 5,5 milionu HUF. Tržby se výrazným způsobem zvýšily na 1,1 miliardy HUF, což představuje nárůst o 74 %.

2/6 Mol má zájem od společnosti ČEZ odkoupit dvě její dceřinné společnosti. Jedná se konkrétně o I&C Energo a ENPROSPOL. Tržby obou společností přesáhly v roce 2007 1,6 miliardy Kč a hospodaření skončilo zhruba se ziskem 100 milionů Kč.

3/6 Merrill Lynch snížil doporučení pro Mol z původního "neutral" na "underperfom". Cílová cena aktuálně dosahuje 22 000 HUF.

3/6 ING potvrdila nákupní doporučení pro Magyar Telekom, došlo však k redukci cílové ceny na 977 HUF z původních 1 147 HUF. Analytici ING nabádají, že by společnost měla pokračovat ve snižování nákladů.

6/4 Egisu byla snížena cílová cena ze strany Citigroup na 16 000 HUF z původních 18 000 HUF.

Očekávané události
  • 11/6 Index CPI
  • 13/6 Průmyslová produkce, konečná hodnota

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Akcie: Praha zažila posváteční propad

13. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zažila posváteční propad

Pražská burza částečně zkorigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,39 %. Páteční růstová rallye po dni volna z minulého týdne se nezopakovala, tentokrát po svátku... celý článek

Akcie: Májový pátek přinesl týden roku

6. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Májový pátek přinesl týden roku

První květnový pátek přinesl na pražskou burzu svěží vánek. Završil totiž nejúspěšnější týden letošního roku. Velmi slušně posílil Index PX a řada akcií firem zveřejňujících hospodářské... celý článek

Akcie: Na burzy se vrací život

29. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Na burzy se vrací život

Růstové dny v průběhu minulého týdne na pražské burze převažovaly v poměru čtyři ku jedné. Přesto dokázal index PX posílil pouze o 0,72 procenta na závěrečných 1 572,30 bodů.

Partners Financial Services