Čtyři procenta ročně. Bez rizika

Tomáš Kálal | rubrika: Sloupek | 29. 8. 2016 | 12 komentářů
„Dobrý den, chtěl bych přes vás investovat milion korun na tři roky, namodelujte mně něco s výnosem cirka čtyři procenta. Ale prosím vás, ať je to bez větších rizik, ideálně jestli tam máte něco s fixním a garantovaným výnosem.“
Čtyři procenta ročně. Bez rizika

Asi tomu nebudete věřit, ale i dnes si většina investorů, kteří poptávají profesionální správu finančních prostředků, opravdu představuje, že lze bez rizika vydělávat tři až pět procent ročně. Nejlépe pro jakýkoliv investiční horizont. A když jim to neslíbíte, půjdou o dům dál, protože tam takovou investici určitě najdou. 

Jenže časy se mění a stejně jako jsme se před dvaceti lety učili investovat na pražské burze, dneska si musíme zvyknout na to, že bezriziková sazba = nula procent. A to ještě přeháním. Pro důkaz nechoďte daleko, mrkněte se na výnosy českých státních dluhopisů do pětileté splatnosti. Ty jsou totiž záporné. To znamená, že pokud budete chtít našemu ministrovi financí půjčit na pět let peníze, dostanete za odměnu přes prsty a na konci se vám vrátí o trochu méně. Zlobiví investoři, fuj! Hotovost dnes nikdo nepotřebuje. 

Samozřejmě můžete namítat, že přece existuje desetiletý dluhopis, který nese krásné čtyři desetiny procenta ročně. Jenže z nuly se sazby, doufejme, brzy zvednou. A co se pak bude dít s vaším desetiletým dluhopisem? Jeho cena bude velmi rychle padat. Vám nezbude než ho držet do splatnosti. Všichni ostatní budou to samé vydělávat na dvouletých dluhopisech, hypotéka už vás nebude stát dvě ale pět procent a banky se budou předhánět v nabídkách spořicích účtů se čtyřprocentní sazbou. A vy budete poslouchat historky kamarádů o tom, jak jim peníze rostou bez práce. To vydržíte pár let, deset je už ale opravu dlouhá doba. Kupovat státní dluhopisy s takto dlouhou splatností pak může být pro drobného investora velmi špatné rozhodnutí.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Jak se tedy zdvořile pokusit vydělat peníze?

  1. Přijměte nový standard nulových sazeb. Jako fyzická osoba, která si může zašít peníze do polštáře, jste na tom mnohem líp než bankovní domy, které je musejí ukládat za negativní sazby. Jste na tom dokonce mnohem lépe než konzervativní investoři v dluhopisových fondech, kteří se třesou, co se bude dít s jejich portfoliem, až půjdou sazby po letech vzhůru. Jste na tom lépe než nadace, které by mělo nadační jmění živit, ale nesmějí ho prodělat. Jste na tom lépe, než obce a i firmy, kterým ještě před lety chodil pravidelný úrok za volné prostředky na účtu, naprosto bez práce. K nule se blíží výnosy nejen suverénních států, ale i některých firem. V únoru letošního roku se propadnul pod nulu výnos čtyřletého dluhopisu švýcarské společnosti Nestlé. A to ani nemusela mazat čokoládu kolem pusy investorům, stačilo, že Evropská centrální banka rozhodla o nakupování korporátních dluhopisů napříč Evropou.
  2. Nenechte se napálit. O dům dál sice můřou slibovat cokoliv, ale k požadovanému výnosu čtyři procent ročně dnes nikdy nepovede jiná než trnitá cesta. Tou nejsnazší nabídkou bude určitě produkt, kterému budete jen stěží rozumět, ale zaručeně bude mít požadovaný bezrizikový výnos… Kdyby někdo znal univerzálního finančního robota, který neustále vydělává vysoká procenta, rozhodně by se o něj nedělil. Korporátní dluhopisy, investice do pohledávek, vína, nemovitostí, známek, bitcoinů i filmů bezesporu mohou (dnes i musí) do portfolia patřit. Nelze si však myslet, že investicí do korporátního dluhopisu s fixním výnosem se zbavujete veškerých rizik. Například garantovaný výnos je dnes pouze pojem, vždycky je podmíněn bonitou toho, kdo ho nabízí. Co by asi musela mít nakoupená banka za vaše zainvestované prostředky, pokud by vám nabízela garantovaných pět procent ročně?
  3. Diverzifikujte. Chápu, že toto slovo je pro některé investory jako červený hard. Budí asi stejné pocity, jako když odborník na akciové trhy jejich denní pohyb popíše slovem „volatilní“. Jenomže diverzifikace funguje po staletí. Pokud jedete Jizerskou padesátku, také potřebujete rozložit síly a nestačí vyhrát na prvním kopci nad Bedřichovem. Rozložení sil znamená nesázet jen na jeden typ aktiv – akcie, dluhopisy, hotovost, reality atd. Od každého z nich byste měli vlastnit trochu, z různých regionů i sektorů. Dlouhodobě totiž nikdo nedokázal diverzifikované portfolio „přechytračit“. 
  4. Pamatujte na staré dobré akcie. A nemyslím tím akcie světoznámých společností, ale akcie jako skupinu aktiv. Historicky totiž akcie v dlouhém horizontu rostou. A co naplat, že nyní jsou poměrně drahé. To už slyšíme poslední dva roky od všemožných odborníků, a přesto trhy dál rostou. Americké akciové indexy jsou na svých historických maximech a od roku 2009 platí to, že každý pokles byl velmi dobrou příležitostí pro budování nových pozic. Nemějte tak strach z diverzifikovaného akciového portfolia, zvláště pokud jste pravidelným investorem. Rozkládání investice v čase zvyšuje pravděpodobnost úspěchu. 
  5. Ponechte ve svém portfoliu i dluhopisy, byť aktuálně nic nenesou. Přestože jejich aktuální výnos nikoho netěší, jako kotvu je do vašeho portfolia uvítáte. Dluhopisy budou mírnit propady ostatních investic, jejich výnos bude ve velmi úzkém intervalu oscilujícím kolem nuly. Přesto pokud si vyberete zodpovědného správce, váš dluhopisový fond bude držet dluhopisy s krátkou splatností (aktuálně tak obětuje výnos 0,4 versus 0,1 procenta na kratších splatnostech), ale bude připraven operativně jednat při zvyšování sazeb.
  6. Investujte i alternativně. Neznamená to vrátit se do éry hippie a s jointem v ústech losovat své portfolio. Existuje i další druh aktiv, do kterého měli historicky přístup pouze silní hráči. Prostřednictvím fondů, výběrově fondů kvalifikovaných investorů, do nich ale dnes může investovat každý, kdo splní minimum jednoho milionu korun. Pan Harry Markowitz přišel už v padesátých letech minulého století na zajímavou věc. Položil základy teoriím portfolia a všechny nás zasadil do jednoduchého grafu. Na osu X zakreslil míru rizika a na osu Y očekávaný výnos. Linie, na které se pohybují investice každého z nás, začíná na ose Y v bezrizikové úrokové sazbě (dnes tedy v nule). Pokračuje pod sklonem například 45 °. Zvýrazňuje, že při stejně diverzifikovaném portfoliu není šance za stejného rizika vydělat více. Již tady je jasně zřetelné, že když někdo slibuje vyšší výnos bez rizika, bude to pravděpodobně podvod.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Ona linie se ale dá posunout směrem vzhůru, pokud budete zodpovědněji diverzifikovat. A právě v tom je ta výhoda. Jestliže nemáte nakoupené pouze akcie a dluhopisy, ale kombinujete je vhodně s nemovitostmi, pohledávkami, solární elektrárnou a třeba sbírkou vína, dostáváte se při stejném riziku na vyšší výnosy. Jen nezapomínejte, že alternativní aktivum je takové, které by mělo co nejméně korelovat s akciemi a dluhopisy.

O alternativních investicích by se dala napsat celá kniha. V každém případě si i s touto skupinou dávejte pozor a myslete na to, že by neměla představovat většinu zainvestovaných peněz. Jestliže se s jinými investicemi budete stresovat z vývoje indexů, při koupi fondu investujícího do solárních elektráren vás bude mnohem více zajímat aktuální politická nálada v zemi. Dbejte také na to, aby investice byly dostatečně likvidní. Ocenění fondu kvalifikovaných investorů musí proběhnout alespoň jednou za rok. Při koupi kvalitního koňaku už to s likviditou není tak jednoznačné. Co když zrovna ten váš vypadne z kurzu a nebudete ho mít komu prodat? Pěkný večer strávený s touto láhví vám pravděpodobně investici nevynahradí. Pokud to tedy od začátku byla láhev koupená za účelem zhodnocení. Stejné je to i se zlatem: mnohdy jsou nabízeny slitky, které od vás po letech odkoupí tak možná váš zubař.

Věřte, že vytrvalost a dodržování těchto principů vám umožní vydělat prostředky poměrně konzervativním způsobem i v době, kdy ostatní pláčou po vyšších úrokových sazbách. Bez rizika to ale nebude. Ať už si nyní do portfolia přikoupíte nějaký nemovitostní fond, ETF na zlato, či fond obnovitelných zdrojů, přeji vám mnoho úspěchů.


Autor je makléř Conseq Investment Management


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2016 8:52, kodiak medvěd

Proč tolik námahy a rizika kvůli něčemu, co se od nuly tak málo liší?

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2016 23:24, Jiří Pytloun

No jistě, já mám v přepočtu asi 9,3 % ročně s garancí. Jde to, jen se musí vědět kde.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

3. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

Které akcie se teď vyplatí držet v portfoliu a kterých byste se měli co nejrychleji zbavit? Zeptali jsme se odborníků ze světa peněz.

Analýza: Kolik bych si měl spořit na důchod?

2. 6. 2016 | Jan Traxler | 54 komentářů

Analýza: Kolik bych si měl spořit na důchod?

Obecně se doporučuje spořit si na důchod minimálně deset procent příjmů. A začít hned od první výplaty. Ukažme si na modelovém příkladu, jak dosáhnout renty deset tisíc korun měsíčně.... celý článek

Akcie na steroidech. Kdy přijde zástava srdce?

23. 5. 2016 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie na steroidech. Kdy přijde zástava srdce?

Sportovci nacpaní anabolickými steroidy dokážou krátkodobě dosahovat úžasných výkonů. Dlouhodobě platí zničeným zdravím, ba riskují smrt. I skvělé výkony akcií, jejichž ceny od roku... celý článek

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

8. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

Kde letos ve světě investic hledat slepičku, která bude snášet zlatá vajíčka? Zeptali jsme se předních ekonomů, analytiků, investorů a podnikatelů.

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

15. 12. 2015 | Aleš Tůma | 1 komentář

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

Chystá se něco velkého! Elity se na to v tichosti připravují – a vy byste měli taky! Prodejte, co můžete, a nakupte zlato.

Partners Financial Services