Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

Christian Blaabjerg | rubrika: Komentář | 22. 7. 2010
Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru
V letošním druhém čtvrtletí budou firmy hlásit dobré zisky. Nejlepší pozitivní překvapení mohou přijít z odvětví závislých na spotřebě domácností, z průmyslu a technologií.

Do hledáčku investorů se nyní dostaly firemní zisky. Slabá makrodata z eurozóny, USA a Číny zvyšují důležitost hospodářských výsledků nad obvyklou mez. S ohledem na slabá očekávání před ohlašováním výsledků za 1. čtvrtletí bylo většině pozorovatelů jasné, že podnikový sektor zajistí pozitivní překvapení, což nasměrovalo akcie vzhůru. Od té doby však byly odhady zisků revidovány směrem nahoru, a tak před zprávami o hospodaření za druhé čtvrtletí již vstupujeme s realističtějším odhadem ziskového potenciálu společností. Pokud tato výsledková sezóna přinese silné zisky, očekáváme, že vyvolá krátkodobý růst. Budou-li výsledky slabé, pak bude pokračovat pomalý výprodej rizikových aktiv.

Náš základní scénář počítá se silnými zisky. Na rozdíl od 1. čtvrtletí neočekáváme tentokrát velká pozitivní překvapení z finančního sektoru. Ta lze naopak očekávat v odvětvích závislá na spotřebitelích, průmyslu a technologiích.

Historicky existuje souvislost mezi odhady samotných manažerů (tzv. earnings guidance) a překvapeními oběma směry. Ukazatel guidance ratio definovaný jako poměr pozitivních ku negativním prohlášením managementu se během posledních tří měsíců držel na úrovni 1,1, což představuje z historického hlediska vcelku příznivou hodnotu – průměr za posledních 10 let je 0,6. Vztah mezi prohlášeními manažerů o směru vývoje zisků a skutečně ohlášenými čísly je takový, že společnosti, které odhadují své zisky kladně, během výsledkové sezóny s dvakrát větší pravděpodobností pozitivně překvapí. Hlavním důvodem je podle nás to, že manažeři jsou při odhadech výkonu svých firem opatrní.

Tento ukazatel naznačuje, že nás čeká silná výsledková sezóna s nadprůměrnými pozitivními překvapeními. Při podrobnějším pohledu očekáváme, že právě odvětví jako jsou technologie, odvětví závislá na spotřebitelích a průmysl přinesou největší pozitivní překvapení a naopak telekomunikace, energetika a materiály jsou kandidáty na negativní překvapení.

Hospodářské výsledky – globální výhled

Zisky firem se celosvětově silně odrazily od minim, na která se propadly během recese, a málokdo teď zpochybňuje pravděpodobnost 30-40% růstu globálních zisků na akcii (EPS) v roce 2010. Prozatím jsme svědky velmi silného oživení zisků ve tvaru písmene V.

Nyní se pozornost obrací k roku 2011. Zejména akciové trhy, se stále více obávají dvojitého propadu celosvětových firemních zisků způsobeného propadem globální ekonomiky ve tvaru W. Zatímco analytici momentálně předpovídají v příštím roce růst EPS ve výši 19 %, jsou zde důvody domnívat se, že tyto prognózy jsou nadsazené. Někteří se obávají, že aktuální překlopení předstihových ukazatelů je začátkem něčeho stejně ošklivého jako to, co se odehrálo v roce 2008.

I naše předpovědi hovoří o vysokém riziku dvojitého propadu světové ekonomiky, ale přesto se domníváme, že překlopení předstihových ukazatelů je v druhém roce cyklu normální. Celoplošnému obratu směrem dolů ve stylu roku 2008 předcházela inverzní výnosová křivka, velké zásoby a zisky byly na vrcholu. Nic z toho teď není. Další výrazný pokles zisků v tomto bodě by byl bezprecedentní. Proto si myslíme, že aktuální obrat v revizích naznačuje zpomalení zisků v rané fázi oživení a nikoli kolaps spojený s jeho koncem.

I kdyby k propadu ve tvaru písmene W došlo, jsme přesvědčeni, že zisky na akcii budou odolnější, než mohou investoři čekat. Podle našich odhadů je základ korporátních výdajů celosvětově momentálně o 11 % nižší než býval v letech 2007-08. Toto podle našeho názoru ochrání globální zisky na akcii před dopady celosvětového zpomalení ekonomiky, které může nastat v roce 2011. Náš základní scénář počítá se slabým oživením, které zcela jasně nestačí na prognózy 20% růstu EPS předpokládaného analytiky pro rok 2011. Spíše jsme toho názoru, že růst EPS v roce 2011 bude plochý, ale začne zase zrychlovat v roce 2012.

Hospodářské výsledky – regionální a sektorový výhled

S dalším ozdravováním ekonomiky by bylo dle našeho názoru vhodné zaměřit se spíše na ty akcie, sektory a regiony, které v tuto chvíli vykazují největší impuls pro růst hospodářských výsledků. Strategie zaměřené na tento impuls jsou obvykle úspěšnější v obdobích uprostřed cyklu, zatímco v dobách zásadních ekonomických zvratů jsou jejich výsledky slabší. Ačkoliv trh možná právě vykřikuje o dalším zvratu (směrem dolů), my považujeme tyto obavy z druhotného propadu za přehnané právě kvůli námi předpokládané nezdolnosti celosvětových výnosů na akcii. Domníváme se proto, že strategie zaměřené na impuls růstu hospodářských výsledků (který definujeme jako změnu dvanáctiměsíčního výhledu zisků na akcii, jde tedy o kombinaci pohledu na dopředný růst a analytické prognózy změn) jsou stále vhodné.

Rozvíjející trhy zřejmě píší příběh nekonečného růstu, jejich výnosy předčí ostatní regiony s jejich vzlety a pády. Japonsko vypadá na klasický cyklický případ. Impuls hospodářských výsledků v recesi zcela zamrzl, avšak nyní rychlost jejich růstu předčí rychlost ozdravování ekonomiky. Ve Velké Británii vypadá tento ukazatel ve srovnání s výkonem ekonomiky dobře. Slabšími regiony jsou USA a Evropa bez VB.

Pokud jde o sektory, zaměřil by se investor spoléhající na růst hospodářských výsledků na odvětví závislá na spotřebitelích, průmyslovou výrobu a materiály. Objevují se signály, že cyklický odraz v IT a finančním sektoru se srovnává. Růst hospodářských výsledků globálního energetického sektoru zůstává i nadále zklamáním.

Autor je hlavní akciový stratég Saxo Bank.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

12. 7. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

Pražský městský soud poslal Viktora Koženého a Borise Vostrého na 10 let do vězení za podvody, spojené s harvardskými fondy. Jejich právní zástupci se ale odvolali a většina majetku... celý článek

Partners Financial Services