Vyšší daň po refinancování hypotéky? Rozhodne až soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 6. 2009 | 6 komentářů
Vyšší daň po refinancování hypotéky? Rozhodne až soud
Zákon o dani z příjmu neumožňuje odpočet úroků z hypotéky, kterou se refinancuje úvěr, kterým se už dříve refinancovala původní hypotéka. Jenže finanční úřady zpravidla nepátrají po tom, o kolikáté refinancování vlastně jde a odpočet úroků uznávají.

Úroky z hypotéka úvěrů ze stavebního spoření lze odečíst ze základu pro výpočet daně z příjmů. Jenže na konci letošního března přišel web Hypoindex.cz s překvapivým zjištěním: Podmínky jsou v zákoně nastaveny tak, že (při přísné interpretaci) neumožňují odpočet úroků při druhém a dalším refinancování úvěru.

„Refinancujete-li úvěr na bytové potřeby, můžete si zaplacené úroky z refinancujícího úvěru (při splnění dalších náležitostí) od základu daně odečíst. Refinancujete-li ale hypotéku na refinancování hypotéky, pak už máte smůlu a úroky si podle zákona odečíst od základu daně nemůžete," varoval redaktor Petr Zámečník. Abyste nepřišli o možnost uplatnění úroků od základu daně, můžete tedy refinancovat jen jednou.

Ministerstvo má jasno

Co se zpočátku zdálo jen jako teorie, je však podle ministerstva financí skutečností.

„Od základu daně lze odečíst úroky z úvěru, pouze pokud byl použit na financování bytové potřeby uvedené v písm. a) až f) příslušného ustanovení zákona o daních z příjmů. Úroky z úvěru použitého na splacení úvěru, kterým bylo refinancováno splacení původního úvěru, již odečitatelné nejsou," potvrzuje Radek Ležatka z oddělení komunikace ministerstva financí.

Nejde samozřejmě o výmysl „úředníka z tiskového oddělení," jak se hned objevilo v reakcích na výše uvedené články. Ležatkova odpověď je samozřejmě oficiálním stanoviskem (právním názorem) ministerstva financí, byť ne takové právní síly jako by byl například metodický pokyn či dokonce vyhláška. „Věcně příslušným je odbor Legislativa daní z příjmů," upřesnil na dotaz deníku Aktuálně.cz.

Změnu či upřesnění zákona ministerstvo financí v současnosti nepřipravuje.

Odpočet od základu daně

Od základu daně si můžete odečíst zaplacené úroky, nikoliv celkovou výši splátek. V rámci jedné domácnosti lze ročně uplatnit až 300 000 korun zaplacených na úrocích, což znamená až o 45 000 korun menší daň. Tohoto horního limitu sice dosáhne málokdo, nicméně i v běžných případech ušetříte na daních přinejmenším několik tisíc korun ročně.

Základní podmínkou pro uplatnění odpočtu však je, že jde o úvěr poskytnutý na financování (vlastních) bytových potřeb poplatníka. Ten, kdo odpočet uplatňuje, musí tedy v nemovitosti už bydlet nebo si ji za tímto účelem teprve stavět. Nemůže však jít například o nemovitost využívanou k rekreaci (chata, chalupa), k pronájmu další osobě (ani v rámci rodiny) nebo výhradně k podnikatelským účelům (typicky kancelář osoby samostatně výdělečně činné).

A druhá základní podmínka? Ten, kdo si úroky odečítá, musí být "účastníkem úvěru". Nestačí, když jej fakticky splácí. Rozhodující je osoba uvedená ve smlouvě. Pokud je tedy „vaše" hypotéka napsaná třeba na otce, protože jste si díky jeho vyššímu příjmu mohli půjčit více peněz, nemůžete si úroky ve vašem daňovém přiznání odečíst. A bohužel si je možná nemůže odečíst ani otec, pokud v takto financovaném bytě nebydlí.

Nekontrolujeme to, říkají úředníci

Podle reakcí odborníků i úředníků z praxe však není nutné propadat panice.

„Upřímně řečeno, my většinou nekontrolujeme ani to, zda je úvěr skutečně využíván na bytové potřeby," řekla nám dlouholetá pracovnice finančního úřadu v jednom z krajských měst. „Kontroly, zda někdo takovou nemovitost nepronajímá nebo nepoužívá třeba jen k rekreaci, děláme jen namátkově," upřesňuje.

Úřednice považuje za prakticky nemožné, aby finanční úřad v současnosti kontroloval refinancování hypoték. „To by znamenalo sledovat dílčí změny toho původního úvěru. Tak podrobnou dokumentaci si nevedu. Navíc je pro mne důležitý účel, tedy bytové účely, ne forma. Ano, může se stát, že u druhého refinancování opět budeme kontrolovat, zda poplatník využívá nemovitost k vlastnímu bydlení. Pokud nám to ale on sám neřekne, nebo jej někdo neudá, na refinancování jen tak nepřijdeme a ani nás nezajímá," říká úřednice, s níž autor článku dlouhodobě spolupracuje na odborných tématech a jejíž jméno nelze z pochopitelných důvodů zveřejnit.

Podobně to zatím vidí i další úředník z krajského finančního ředitelství. „Zaprvé jsme to ještě nikdy neřešili, kontrolujeme jen shodu poplatníka s osobou čerpající úvěr, občas také bytové potřeby," říká. „Když se ale dívám na zmíněný paragraf zákona, tak jasně stanoví, že odpočet lze uplatnit i na úvěr, určený na splacení úvěru použitého poplatníkem na financování bytových potřeb. To chápu jako svolení, že odpočet lze uplatnit nejen u původní hypotéky, ale také u refinancování. Zákon neříká, že tak lze učinit jenom jednou. Ostatně by to nedávalo smysl - když už, tak proč jenom jednou a ne třeba dvakrát? Jde spíše o nepřesnost v zákoně než účel," domnívá se úředník.

Celý článek si lze přečíst na serveru Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nových hypoték ubývá, hypoteční makléři mají přesto žně

8. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nových hypoték ubývá, hypoteční makléři mají přesto žně

Češi odkládají investice do bydlení, a berou si tedy i méně hypoték. Některé banky přesto hlásí meziroční nárůst klientů. Žně mají i hypoteční makléři, přes které zařizuje úvěr na bydlení... celý článek

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

Konec fixace hypotečního úvěru přináší většinou držitelům hypotéky starosti. Čekají je od původní banky nové podmínky úvěru. Pokud jim nevyhovují, mohou zkusit převést úvěr jinam. To... celý článek

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

Klíčem k úspěšnému refinancování stávající hypotéky novým úvěrem je začít včas. Nevyplatí se čekat až na okamžik, kdy banka pošle klientovi dopis s návrhem nových úrokových podmínek.... celý článek

Jak se naučit financovat vlastní bydlení

4. 5. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak se naučit financovat vlastní bydlení

Knižní novinka Financování vlastního bydlení je užitečnou učebnicí, jak porovnávat úvěry na bydlení a vybrat si ten nejvýhodnější. Naučí spočítat jak je úvěr drahý i jak řešit rizika,... celý článek

Partners Financial Services