Finanční konina 2019. Známe výsledky. Jakému pojištění se vyhnout?

Hlasování veřejnosti o největší koninu v pojistných podmínkách českých pojišťoven má „vítěze“. Míč je teď na straně pojišťoven: potkáme se s dotyčnou výlukou i za rok, nebo ji namelou do salámu, kam dávno patří?
Finanční konina 2019. Známe výsledky. Jakému pojištění se vyhnout?

Největší český web o osobních financích Peníze.cz spustil v dubnu hlasování veřejnosti o Finanční koninu 2019.

Hlasovalo se v kategorii životních pojistek. Odborný garant, expert na pojišťovnictví z Partners finanční skupiny Martin Podávka pročetl několik set stran pojistných podmínek českých pojišťoven a vytipoval šest problematických ustanovení. Z nich pak veřejnost vybrala ta nejvíc protiklientská. Největší koniny.

Cíl hlasování byl jednoduchý: upozornit veřejnost na úskalí a pastičky, které na člověka při sjednávání pojistky můžou i v jednadvacátém století čekat, a zároveň vytvořit jistý tlak na pojišťovny, aby je ze svých podmínek odstranily a aby pravidla pojistek psaly srozumitelněji a bez chytáků.

Jak hlasování dopadlo

Očima experta

Výsledky hlasování jsme nechali zhodnotit odborným garantem soutěže Martinem Podávkou:

Odborný garant

Martin Podávka

„Na počátku bylo přes 600 stran pojistných podmínek 12 různých životních pojištění. K jejich přečtení byla potřeba koňská dávka trpělivosti a přes 30 šálků zeleného čaje. Podivných ustanovení jsme našli hodně a z nich vybrali šest obzvlášť vypečených výluk a omezení. Pokud patříte mezi lidi, kteří nejdou životem jako koně s klapkami na očích, pomozte nám. Hlasujte o největší konině a společně tak zařídíme, aby do roka a do dne z pojistných podmínek úplně zmizela.“

Martin Podávka

produktový ředitel Partners

Partners

Třetí místo: hodit to na záda zákazníkovi

Ačkoli rádi říkáme, že se pojišťovny během času lepší, že píšou podmínky srozumitelněji a že se vyhýbají chytákům, není to bohužel absolutní pravda. Výjimkou je novinka posledních let, kterou hlasující „ocenili“ třetím místem.

Některé pojišťovny se rozhodly nevyplácet pojistné plnění za pracovní neschopnost z důvodu bolavých zad, jiné prodlužují čekací dobu (tedy dobu od počátku pojištění, kdy se za tuto diagnózu neplní) a někdo při neschopence se zády „aspoň“ snižuje vyplácenou denní dávku. Známe pokus vložit podobné omezení i do pojištění invalidity. Finanční poradci sice přesně vědí, která smlouva taková ustanovení obsahuje a která klienty chrání i v případě problémů se zády, ale člověk, který si sjednává pojištění sám, si snadno naloží na hřbet pojistku, která ho později bude jen tížit.

Druhé místo: přivážou si vás

Na tuhle koninu byl krátký i finanční arbitr. Jeden z klientů si u něj stěžoval, že ho pojišťovna drží až do konce roku, přestože platí měsíčně. A že tedy nemůže bez sankce změnit pojišťovnu jindy než k určitému datu. Finanční arbitr ovšem musel konstatovat, že tak je to bohužel napsáno v podmínkách, a před koninou rezignoval.

Jak se tedy bránit? Hlasující mají jasno, u pojišťovny, která neumožňuje ukončit smlouvu ke každé platbě pojištění se nikdy nepojišťovat! A to by se mělo týkat nejen životního pojištění, ale i pojištění vozidla nebo majetku.

První místo: a byl jste někdy nemocný?

Jasným – a logickým – vítězem a Finanční koninou 2019 je ustanovení, které umožňuje pojišťovně odmítnout plnění za cokoliv, co lze vyložit jako následek nemoci nebo úrazu prodělaného před pojištěním. A to i v případě, že klient všechny svoje dřívější zdravotní obtíže pravdivě uvedl ve zdravotním dotazníku.

Podobnými koninami jsou vyhlášená bankopojištění k úvěrům a hypotékám, bohužel je ale lze nalézt i v běžných smlouvách životního pojištění. Přitom jsou na trhu pojišťovny, které takovou koninu zákeřně v podmínkách neschovávají. Jde to – a stačí chtít.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services