Má pro vás životní pojištění smysl? Kdy se vyplatí a jak nastavit jeho výši?

PR článek | rubrika: PR Článek | 28. 12. 2017
Životní pojištění vyvolává v mnohých velmi rozporuplné pocity. Zatímco jedni na něj nedají dopustit, druzí ho považují za zcela zbytečné. Kdy je vhodné životní pojištění mít a na co si při sjednávání pojistky dát pozor?
Má pro vás životní pojištění smysl? Kdy se vyplatí a jak nastavit jeho výši?

Stále se nemůžete rozhodnout, zda životní pojištění uzavřít či nikoliv? Zodpovězte si na pár základních otázek, které vám s rozhodováním pomohou.

  • Splácíte hypotéku, máte dluhy a další jiné závazky?
  • Máte děti, rodiče či jiné osoby, které jsou na vás finančně závislé?
  • Nemáte dostatečnou finanční rezervu?

Jestliže jste alespoň na jednu otázku odpověděli „ANO,“ pak je vhodné si životní pojištění sjednat. Pojistku lze uzavřít proti různým rizikům, a to například:

  • proti smrti,
  • proti trvalé invaliditě,
  • proti úrazu.

Životní pojištění by nemělo chybět živitelům rodiny

Správné nastavení životního pojištění je velmi důležité, otázku smrti by měli řešit především ekonomicky aktivní lidé ve věku 18 až 64 let. Právě u nich by smrt mohla znamenat velké problémy pro pozůstalé.

Smrt je základním rizikem, které by mělo být součástí pojistky. Někteří chtějí na životku co nejvíce ušetřit, a tak volí pojištění pouze na následky nemoci nebo úrazu. Avšak v případě, že člověk zemře následkem nemoci a pojistka kryje pouze úmrtí následkem úrazu, pak pojišťovna nezaplatí ani korunu. Cenově levnější variantou jsou i nejrůznější podmnožiny, jako je například smrt úrazem v kombinaci jen některých nemocí.

Pravděpodobnost, že člověk zemře právě na jednu či dvě konkrétní příčiny, proti kterým je pojištěn, je velmi malá, proto se nesnažte pojistné snížit na minimum.

Pojistnou částku stanovte podle potřeb rodiny

Na životním pojištění se opravdu nevyplatí šetřit. Jak ale správně nastavit pojistnou částku, která bude dostačující? Vždy je nutné vycházet z konkrétní situace a potřeb daného člověka. Co je tedy vhodné při určování pojistného brát v potaz?

  • Příjmy a výdaje rodiny
  • Nezbytné výdaje rodiny
  • Příjmy v případě úmrtí živitele rodiny
  • Finanční rezervu
  • Pasivní příjmy

Pokud početná rodina nemá finanční rezervu, splácí hypotéku a ještě jsou její součástí nemocní prarodiče, pak je vhodné pojistné navýšit. Jestliže rodina má příjmy z pronájmu, z finančních investic a nemá žádné dluhy, je možné pojistku snížit.

Výluky mohou s pojištěním pořádně zamávat

Jen správně nastavit výši pojistného nestačí, nutné je se zaměřit i na výluky. Každá pojišťovna má své obchodní podmínky. Jiné výluky tak můžete očekávat u pojištění Allianz ŽIVOT a jiné u FLEXI životního pojištění. Výluky se často vztahují na úmrtí v důsledku teroristického činu, válečné události nebo jaderné katastrofy.

Stejně tak problém s vyplácením peněz může nastat u nemocí. Při sjednání životního pojištění nezatajujte žádné nemoci, kterými trpíte a které máte v rámci rodinné anamnézy dědičné. Léčíte-li se s něčím, měla by to pojišťovna vědět, předejdete tak případným problémům.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services