Tečka se ruší. Respirátory jsou znovu povinné všude uvnitř

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 10. 2021 | 66 komentářů
Tečka se ruší. Respirátory jsou znovu povinné všude uvnitř

Zdroj: Shutterstock

Končící vláda Andreje Babiše reaguje na rostoucí počet pozitivních testů na covid-19. Chce předejít zahlcení nemocnic, které by mohlo znovu omezit dostupnost zdravotní péče nesouvisející s koronavirem.

Od pondělí 25. října je opět povinné používat respirátor ve všech vnitřních prostorech – tedy i na pracovištích a na hromadných akcích s méně než deseti lidmi (přestože to tak v praxi většinou nevypadá, od deseti lidí bylo nutné nosit respirátory i doteď). Na pracovišti nebude nutné mít respirátor jen v případě, že tam je pracovník sám. Vláda naznačuje i daší chystané výjimky, například pro pedagogické pracovníky při výuce. O případných úlevách po očkování teď ministerstvo zdravotnictví, které na něj lákalo i sloganem „tečka za koronavirem“, nemluví.

Od 1. listopadu nesmí restaurace, kluby, diskotéky a podobné podniky umožnit vstup lidem, kteří se neprokážou očkováním, negativním testem nebo potvrzením o prodělaném covidu v posledních 180 dnech. V praxi to znamená, že by měli zákazníky na začátku individuálně kontrolovat. Podmínka neplatí pro prodej jídla s sebou.

Od listopadu se zároveň zkrátí změní platnost PCR testů ze sedmi dní na 72 hodin, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Další zpřísnění má zvýšit motivaci k očkování: Preventivní testování bude od listopadu propláceno jenom omezeným skupinám obyvatel – především do 18 let věku, dále „rozočkovaným osobám“ po první dávce vakcíny a také těm, kteří se nemohou očkovat kvůli kontraindikacím. Tak jako dosud půjde o maximálně dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní týdně.

Na druhou stranu se zkrátí doba karantény pro lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Z dosavadních 14 dnů (výjimečně 10) se od pondělí 25. října zkrátí na sedm. Podmínkou samozřejmě je, že karanténu ukončí negativní PCR test. Měly by se tak omezit například případy, kdy kvůli jednomu pozitivně testovanému spolužákovi jde automaticky do 14denní karantény celá třída a nemůže se z ní dostat dřív.

Zmírní se i podmínky pro děti od sedmi do dvanácti let. Ty dosud v Česku musely prokazovat bezinfekčnost (testem nebo potvrzením o prodělané nemoci). Nově tato povinnost odpadne, stejně jako ji doteď neměly děti do šesti let. Pokud se bude jednat o organizovanou sportovní soutěž, zvýší se věková hranice dokonce na 18 let, oznámila vláda po dnešním jednání.

Ministerstvo zdravotnictví dál odmítá úlevy pro lidi, kteří prokážou existenci protilátek. Nově ho teď podpořil Nejvyšší správní soud. „Imunitu proti onemocnění covid-19 nelze ztotožňovat s laboratorně naměřenými protilátkami, neboť taková imunita je komplexní reakcí organismu. Na tom, kdy protilátky představují dostatečnou imunitu, není vědecká shoda a zároveň je měření protilátek problematické i z dalších důvodů. Mezi ně patří mimo jiné nestandardizované postupy pro jejich měření, možná falešná pozitivita v návaznosti na nákazu jiným koronavirem (například běžné nachlazení) nebo to, že protilátky značí akutně probíhající infekci,“ konstatoval soud.

Podle předsedy senátu Nejvyššího správního soudu Milana Podhrázkého však ze strany soudu nejde o definitivní rozhodnutí ohledně protilátek ani o odborné lékařské posouzení. Nové studie například mohou ukázat, že imunita po infekci může být delší než dosud uznávaných 180 dní, nebo i lepší než po očkování.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-233
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 66 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2021 21:19, Marthy

Absolutní nesmysl, já sám ano jsem zastánce očkování, téměř od začátku, nicméně jak chce tímto vláda inspirovat lidi, kteří nechtějí se nechat očkovat? Když ty pravidla jsou vlastně stejná, stejně se musejí nosit roušky a respiratory, atak dále. To je přece absolutně nelogické. Dle mého názoru to stejně dopadne jednou tak, že lidi tyhle ty věci sundaji dřív nebo později sami, ale to jen odhaduji z toho jaká ta nálada ve společnosti v tomhle je nu, třeba se pletu, ale i tk

+277
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2021 21:32, Robert

Už běžte do háje, nenosím respirator od prvního nařízení a ani to poslední mě k tomu nedonuti, očkovaný taky nejsem a to jezdím pravidelně dvakrát do týdne mimo českou republiku a doteď po mě nikdo nic nechtěl a s tím hadrem na hubě taky moc neotravuji. Takže opět cileno na českého občana. Jen buzerace a české ovce které nemají rozum budou poslouchat.

-134
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (66 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.

Dávky pro zdravotně postižené v roce 2024. Kdo má nárok a jak žádat

13. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Dávky pro zdravotně postižené v roce 2024. Kdo má nárok a jak žádat

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a příspěvek na auto. Kdo na ně má nárok, jak jsou vysoké a jak si o ně zažádat?

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services