Bankovky netřeba. Bezhotovostní platby v Česku získávají na popularitě

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 5. 2023
Ruku v ruce s tím, jak přibývá míst, kde můžeme zaplatit kartou nebo chytrým telefonem, si Češi stále víc zvykají platit bezhotovostně. V počtu akceptačních míst nicméně tuzemsko stále zaostává za evropským průměrem.
Bankovky netřeba. Bezhotovostní platby v Česku získávají na popularitě

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Podíváme-li se na nejvýraznější trendy, které ukazují nejnovější statistiky Sdružení pro bankovní karty, vidíme především stagnující počet bankomatů (od roku 2018 kolísá kolem 5500 kusů) a narůstající počet akceptačních míst, tedy platebních terminálů v Česku. V porovnání s rokem 2018 se jedná o víc než třetinový nárůst (2018: 199 257 akceptačních míst, 2022: 307 193 akceptačních míst).

Z těchto čísel je zřejmé, že si Češi osvojují bezhotovostní platební návyky, kterým s největší pravděpodobností napomohla i pandemie z minulých dvou let. Navíc díky chytrým telefonům a hodinkám je bezhotovostní platba pohodlná a především bezpečná a rychlá. Lidé si zkrátka zvykli na to, že mohou platit bezhotovostně. A to například i na trzích či u kadeřníka, zkrátka tam, kde to dřív nebylo běžné. Díky službám, jako je Tap to Phone, mohou obchodníci přijímat platby prostřednictvím chytrého telefonu. Nemusí si tak pořizovat speciální zařízení, a přitom umožní svým zákazníkům zaplatit pohodlně a bezpečně. Navíc u nich takový zákazník podle průzkumů utratí až o pětinu víc.

Kdo je Josef Kunčar

Foto: Visa, Josef Kunčar

Ředitel divize akceptační sítě Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko. Na starosti má terminály u obchodníků, zajišťuje tak, aby technologie Visa byly funkční a obchodníci mohli přijímat platby. Komunikuje nejen s obchodníky, ale i s tzv. acquirery, což jsou společnosti, které zprostředkovávají platební terminály. Dále řídí konkrétní projekty, které mají za cíl rozšířit akceptaci bezhotovostních plateb, jako je například Česko platí kartou.

Za evropským průměrem

V loňském roce přibylo v Česku přes 15 tisíc nových terminálů a dostali jsme se tak na celkový počet přesahující 307 tisíc. To je 29 terminálů na tisíc obyvatel. Ještě v roce 2021 bylo v Česku o dva terminály na tisíc obyvatel míň. Jde tedy jistě o posun. Nicméně evropský průměr je za loňský rok 36 terminálů na tisíc obyvatel. V posledních pěti letech každoročně přibylo na našem území v průměru necelých 28 tisíc akceptačních míst, což z mého pohledu není málo. Určitě bychom ale potřebovali akceptační síť posílit především v regionech, tak abychom dohnali evropský průměr. Severské státy například už před řadou let přišly na to, že bezhotovostní transakce dokážou šetřit čas, zvýšit tržby i bezpečnost.

Klíčovým faktorem, proč zatím zaostáváme za evropským průměrem, je historický vývoj, kdy bezhotovostní platba začala být v tuzemsku dostupná později než v západní Evropě. Díky tomu jsme však rovnou přešli na moderní technologie, jako jsou bezkontaktní terminály, a proto je v Česku největší podíl mobilních plateb v Evropě a objem plateb kartou roste meziročně o 3,2 procenta. Celkově můžeme s čistým svědomím říct, že díky projektům jako Česko platí kartou a edukaci obchodníků i držitelů karet se nám daří rozdíl mezi Západem a Českem rychle smazávat.

Bezpečné a pohodlné platby

Jaký další vývoj lze tedy na tuzemském trhu očekávat? Vidíme velký potenciál v e-commerce. Placení online nemusí ale být vždy tak pohodlné jako v kamenném obchodě, což si uvědomujeme. Proto jsme přišli se službou Click to Pay s Visa, jež výrazně zjednodušuje placení v e-shopech. Do budoucna očekáváme další stíraní hranic mezi fyzickým a online světem a podpora nakupování a bezpečného a pohodlného placení napříč těmito dvěma nákupními kanály bude klíčová. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

17. 5. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

15. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

Své vklady ze zkrachovalé banky Sberbank CZ zatím získalo asi devět z celkem 15 tisíc věřitelů, a to v celkové výši 52,9 miliardy korun. Stále ale ještě zbývá vyplatit přes 1,9 miliardy... celý článek

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

14. 5. 2024 | Olga Skalková

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností,... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

Fio banka se jako třetí banka na českém trhu zapojuje do systému okamžitých plateb v eurech. Jejich odesílání i přijímání je zdarma, s výjimkou odchozí platby do zemí mimo Evropskou... celý článek

Partners Financial Services