Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 4. 9. 2012 | 13 komentářů
Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná, že v průšvihu jsou i státy, které se podmínky snaží poslušně plnit. Jen jim to vůbec nepomáhá, naopak. Ale o tom je asi třeba mlčet!
Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

O strašení Řeckem před volbami v roce 2010 se toho již napsalo hodně. A řeckou kartou se občas v našich politicko-ekonomických diskuzích občas hraje dál – a pořád s důrazem na špatný stav veřejných financí. Jenže Řecko může být dvojitým odstrašujícím příkladem: jednak odstrašujícím příkladem špatné péče o veřejné finance, ale také příkladem ještě horší snahy o jejich přehnaně rychlou konsolidaci. Tu druhou negativní lekci, lekci z přehnaného tlaku na snižování schodku ale většina diskutujících opomíjí. Buď z pohodlnosti, nebo se jim prostě příliš nehodí do krámu.

Portugalsko: vyšší daně, nižší výběr

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Rozpočet naší „pravicové“ vlády na rok 2013: růst jednoduché i složené daňové kvóty, růst průměrného platu ve státní správě o 0,4 %. Bravo!
  • Chcete si zařídit kasino nebo aspoň novou elektroniku domů? Teta učitelka ministryně kultury ráda přispěje.
  • Drzost nezná mezí: exšéf státních maturit Zelený zpět v Cermatu, vytvořili mu flek šéfa hodnocení kvality maturitních testů. Pěkná trafika.

A ještě méně se řadě lidí do krámu hodí příklad Portugalska. Na rozdíl od Řecka o něm většina lidí moc neví. Nejezdíme tam na dovolenou, příliš se tam nestávkuje a demonstranti nezapalují auta na ulicích. Místo toho sociálnědemokratická vláda po volbách loni v létě nastartovala ozdravný program a v zájmu podpory své země udělala vše, co jí trojka (Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) eufemisticky řečeno „doporučila“.

Během čtyř předchozích kontrolních návštěv zástupci trojky portugalskou vládu chválili za snahu rychle snižovat deficit. Jenže podle nových čísel je jasné, že Portugalsko nemá šanci požadovaných výsledků dosáhnout. Ne proto, že by nechtělo a plnění dohod se vyhýbalo jako Řecko, ale protože ekonomická realita prostě platí.

Veřejné výdaje sice klesly více, než trojka požadovala – ale daňové příjmy klesly ještě výrazněji i přes navyšování sazeb většiny daní. Klesají tak výnosy z vyšší DPH, klesají výnosy z vyšších přímých daní, klesají výnosy ostatních daní nepřímých. Klíčem k lepšímu výsledku veřejných financí je tak škrtání kapitálových výdajů (pokles o 25 procent příliš pokusům o nastartování ekonomiky v recesi nepomůže) a především škrty v bonusech státních zaměstnanců.

Ze zvyšování daní hlava nebolí. Tedy toho, kdo je zvyšuje

Bude zajímavé sledovat, jak si s portugalskou situací poradí trojka – těžko může začít kritizovat někoho, koho až dosud chválila a kdo dělá všechno, co mu doporučila. Bude zřejmě muset souhlasit s rozvolněním cílů pro deficit veřejných financí, protože to dává mnohem větší smysl než další bezhlavé škrtání jako test pro ty, kteří se snaží dostat z problémů vlastní silou.

Anketa

Senát vrátil zvýšení DPH od roku 2013 do sněmovny. Spekuluje se o tom, zda nakonec návrh na nové zvýšení daní projde. Co myslíte vy?

A proč to má zajímat české čtenáře? Těch důvodů je hned několik. Příklad Portugalska velmi jasně ukazuje, že zvyšování daní opravdu není v evropských poměrech cestou, jak léčit veřejné finance. Mnohem důležitější je ale portugalské připomenutí toho, že výrazných úspor lze dosáhnout omezením rozbujelé státní správy – a jak bohužel ukazuje nedávná česká zkušenost, tuhle cestu nikdo prosazovat nechce. Škrtat je přitom kde – v roce 2005 jsme na ministerstvu financí zjednodušili agendu a zrušili 15 procent míst. Pokud by podobně postupovaly i ostatní úřady a pokud by stát lépe nakupoval materiál pro svůj provoz, mohly úspory dosahovat miliard a vláda nemusela od příštího ledna znovu zvedat daně. Jenže ono je samozřejmě jednodušší zvednout daně než škrtat výdaje tam, kde se mě to dotýká.

Nejdůležitější portugalskou lekcí ale je to, že schodek státního rozpočtu na nějaké úrovni není zlaté tele. Nemá tedy cenu ho vzývat – zázraky neudělá a štěstí nám nepřinese. Spíše budeme litovat, že jsme zůstali v zajetí tohoto zlatého telete tak dlouho…  

Psáno pro Lidové noviny

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2012 7:26, Johny

Nic překvapivého a nového pod sluncem. Státy Evropy by měly jít cestou snižování složitosti předpisů a vyhlášek, ubírání povinností podnikům a občanům. Když si promítnu, co se dnes musí vykazovat, evidovat, sledovat či jak se zbytečně papíruje kvůli kravinám..tady je jádro pudla. Je mnoho lidí, co vlastně neprodukují žádné hodnoty, znám podniky, kde na jednoho dělníka je jeden kancelářský, tak co potom chtít? A to těch dělníků bylo dřív čtyřnásobně, ale díky "optimalizaci procesů" a "zlepšení obchodní politiky" a "risk managementu" to dnes vypadá, jak to vypadá. Školy produkují jenom takové, kteří rukama dělat nebudou a musí si to prostě nějak okecat.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2012 9:44, Marek Kubík

Zbytečné rozhazování samozřejmě není dobré, ale ten tlak na úspory za každou cenu opravdu nechápu. Máme šesté nejnižší zadlužení v EU, tak proč se nezaměřit na podporu růstu? Prostor na to máme - a prospěje to všem...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Partners Financial Services