Největší krize, o které se nepíše

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 25. 10. 2011 | 14 komentářů
Největší krize, o které se nepíše
Že hlavním problémem dnešního světa je finanční krize? Ale kdepak. Něco daleko horšího!

Evropští lídři se na víkendovém summitu opět dohodli, že se dohodnou. Další dohodu o dohodě o řešení fiskálních trablů lze čekat v týdnu.

Pokud na vás Evropa působí bezradně, zřejmě to není náhodou. Ostatně, stačí se podívat na výrazy ve tvářích hodnostářů v momentě, kdy je tepe některý z britských euroskeptiků.

V Unii ale najdeme i ranaře. Jean-Claude Juncker tvrdí: „Když jde do tuhého, musíte lhát.“ A Silvio Berlusoni rovnou označuje Angelu Merkelovou za nem***telnou tlustoprdku.

Ano, tito moudří mužové nás mají vyvést z krize a na cestu k prosperitě. Zkrátka a dobře: finanční krize je jen škobrtnutí, skutečný problém je krize intelektuální.

Skákat, jak trhy pískají?

Obchodní rejstřík: aplikace Apple

Aplikace Obchodní rejstřík je určená pro chytré telefony a tablety od společnosti Apple. Vyhledávat je možno buďto vložením názvu společnosti, nebo zadáním identifikačního čísla (IČO). U osob stačí zadat jméno a příjmení. O vše ostatní se již postará náš Obchodní rejstřík.

Aplikaci, vyvinutou pro Peníze.cz společností Onmeco, si můžete stáhnout na této adrese: Obchodní rejstřík

Případně můžete využít Katalog českých a slovenských vývojářů. Obchodní rejstřík

Kromě Obchodního rejstříku si mohou uživatelé iPhonů a iPadů stáhnout také praktické čtečky článků publikovaných na webech Peníze.cz a Finmag.cz. Aplikace najdete zde:

Politolog Jacques Rupnik se v neděli na ČT pozastavoval nad tím, jak se dnes vlády bojí trhů. Jak je to absurdní, když se suverén ze všeho nejvíc třese před hrozbou, že mu jakási agentura místo „tří aček“ dá „á minus“.

Tak tedy, pane profesore, není na tom vůbec nic nenormálního. Právě naopak. Pokud vláda potřebuje na trhu prodávat stále větší objemy dluhopisů, aby mohla dál uplácet voliče, potom jí nic jiného než třást se před snížením ratingu nezbývá.

To by ale nebyli evropští intelektuální velikáni, aby to nevyřešili po svém. Založíme si vlastní evropskou ratingovku, ta těm americkým imperialistům ukáže!

Je samozřejmě snadnější si nalhávat, že podobnými nesmysly se něco vyřeší, než si přiznat, že dluhový večírek skončil. Jenže tvrdé rozpočtové škrty jsou nepopulární, tudíž bude třeba účet zaplatit jinak. To lze dvěma zcela odlišnými způsoby – bankrotem, nebo monetizací dluhu. Která cesta nás čeká, to je téma na samostatný článek. Ale už i „seriózní“ ekonomové spustili písničku o tom, že inflace 6 či 8 procent ročně by ekonomice vlastně prospěla.

Okupujte... něco!

Politici jsou jen odrazem svých voličů. Část jich toho má už dost – přinejmenším ti sdružení v iniciativě ProAlt, kteří demonstrovali v sobotu v Praze proti vládním reformám. Jejich naštvání musí sdílet každý, kdo vidí, kolik se u nás ve veřejném sektoru proplýtvá peněz, zatímco v sociálních službách pro ty opravdu potřebné se šetří až absurdně.

A co z toho vyvozují demonstranti? Je třeba vládu vyměnit, dát jí více moci, jinak, lépe (a více) přerozdělovat. A s novou osvícenou vládou, která bude ještě více regulovat a zdaňovat, prostor pro korupci a plýtvání zřejmě magicky zmizí. Nad křišťálově čistou logikou této úvahy člověku srdce zaplesá...

Anketa

Co byste zaokupovali vy?

Oddychu se vám nedostane ani u nedělního oběda, kde záběry protestujících proti nenažraným finančníkům vystřídá levicový myslitel se svojí stokrát omletou mantrou o zlém neoliberalismu.

Co je liberálního na tom, když stát podporuje morální hazard bank (od kterých pak jeho reprezentanti zinkasují příspěvky na volební kampaň)? Co je liberálního na přeregulovaném pracovním trhu, který chrání mladé indignados před vykořisťováním tak dobře, že práci jednoduše neseženou? Co je liberálního a tržního na miliardách korun, eur i dolarů tekoucích do firem napojených na různé veřejné zakázky?

Okupujte Wall Street? Radši okupujte knihovnu!

Autor je analytik Partners

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2011 13:48, Hans

Jak již dávno napsal prof.Hans-Hermann Hoppe: demokracie vede k socialismu a decivilizaci.

Kapitalismus (soukromé vlastnictví, volný obchod, smluvní svoboda) není s demokracií slučitelný, v podstatě se jedná o opaky.

V kapitalismu rozhoduje vlastník. V demokraci i o soukromém majetku rozhoduje jakási většina. Rozhoduje, co se svým tělem a majetkem smím a nesmím dělat, s kým mám uzavřít smlouvy a jaké, co mám udělat se ziskem/výdělkem, s kým se o něj povinně podělit, atd....

Demokracie vede k nezodpovědnosti, krátkozrakosti a snaze všech žít na úkor ostatních. Ničí mezigenerační vazby a přirozenou solidaritu.

Současná krize je krize systému. Ať ho kdo chce nazývá jak chce. A z toho plyne, že v rámci systému není řešitelná, je řešitelná pouze změnou systému. A je fuk, jestli někdo (levičák) současný systém nazývá kapitalismem, nebo (pravičák) etatismem, intervencionismem či demokratickým socialismem. Každopádně to je režim neudržitelný, ekonomicky impotentní, zkorumpovaný, amorální, nesvobodný, nespravedlivý, atd...

Můžeme nadávat na bankéře. Jenže kdo vytvořil současný kartelizovaný bankovní systém v čele s centrální bankou, podvodným systémem částečných rezerv (umožňující bankám půjčovat násobně více, než si u nich jiní uložili) a nekrytou měnou? Je to systém násilně zavedený demokratickým státem! O nějaký FED, BoE a spol běžní lidé nestáli, vymysleli a náslině ho protlačili politici spolčení s velkobankéři. A to proto, že MOHLI. Proto, že stát si usurpuje právo lidem mluvit do života - včetně toho, jakou měnu smějí a jakou nesmějí používat.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropu si rozvracet nedáme!

13. 7. 2011 | Aleš Tůma | 12 komentářů

Evropu si rozvracet nedáme!

Ratingové agentury jen prohlubují evropskou rozpočtovou krizi – došlápneme si na ně, hrozí Evropská komise.

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

30. 6. 2011 | Aleš Tůma

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

Okurková sezóna postihla i Finmag a Peníze.cz, a tak dnes budeme komentovat jmenování nové ředitelky Mezinárodního měnového fondu.

V čem jedete, pane komisaři?

4. 4. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

V čem jedete, pane komisaři?

Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services