V čem jedete, pane komisaři?

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 4. 4. 2011 | 7 komentářů
V čem jedete, pane komisaři?
Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Eurokomisař pro dopravu Siim Kallas přišel s ambiciózním plánem na to, jak by měla v roce 2050 v Evropě vypadat doprava. Cílem je dostat auta se spalovacími motory z center měst, výrazně podpořit železniční a lodní dopravu, zavést v letectví nejméně 40% podíl biopaliv a tak dále. Celkem asi čtyřicetibodový seznam.

Pšenice z Měsíce

Nic proti ekologii, dýchat na Václavském náměstí výfukové plyny z magistrály nechce nikdo. Ovšem v situaci, kdy nikdo neví, co bude za pět let, nebo dokonce za rok, jsou velkolepé vize na desítky let dopředu skutečně úsměvné. Trochu jako předpovědi ze starých ábíček o tom, jak v roce 2000 budou sovětské robotické kombajny sklízet obilí na Měsíci.

Mimochodem, ambiciózními plány nešetří ani prezident Obama. Vyhlásil cíl snížit do deseti let závislost na zahraniční ropě o třetinu. Asi mu uniklo, že stejný plán už měl prezident Carter. A nejspíš i půlka prezidentů před ním a po něm.

Dohnat a předehnat. Nebylo toho honění už dost, pánové?

(Euro)byrokraté mají plná ústa konkurenceschopnosti, znalostní ekonomiky a tak dále, ale jaksi jim uniká, že oni sami jsou pro konkurenceschopnost tou největší brzdou. Idea prostoru bez hranic pro svobodný pohyb lidí, zboží, myšlenek i peněz, pokud skutečně byla v kořenech EU a nešlo jen o marketingový slogan, už je dávno zapomenutá. Teď nás čekají jen nové pětiletky (či padesátiletky).

Box s koksem

Na záchodcích českého parlamentu by se určitě stopy ilegální drogy nenašly, jistě by zůstalo u stop tradičních povolených drog – piva, kořalky, algeny a prostenalu.
Zato naši evropští poslanci by se v západní cizině na záchodcích europarlamentu jistě mohli zkazit. Třeba se zanedlouho dočkáme se na titulních stranách titulků ohlašujících odhalení bujarých europoslaneckých večírků v centru Prahy...

A s tím také souvisí dnešní anketní otázka. Správnou odpověď prozradíme v příštím komentáři Aleše Tůmy.

Anketa

Kolik kilo kokainu si v Praze koupí český europoslanec za roční europlat?

Prý je třeba větší koordinace hospodářských politik, aby se neprohlubovala krize eura. Zřejmě si dekádu po zavedení společné měny Brusel uvědomil, že eurozóna skutečně není tím, čemu ekonomové říkají „optimální měnová zóna“, a že měnová politika dělaná na míru Německu asi nebyla to pravé ořechové pro Irsko nebo Španělsko.

Ovšem pokud někdo věří, že nové RVHP je cesta k prosperitě, asi si také loknul té obohacené vody z bruselského vodovodu. Tak jako čeští eurofilové, kteří stále dokola opakují, že přece nemůžeme trhat partu, jsme součástí Evropy a kdesi cosi. Čtyři nohy dobrééé, dvě nohy špatnééééé...

P. S.: Tento komentář byl napsán v programu OpenOffice Writer, jehož slovník pro kontrolu pravopisu nezná slovo eurokomisař. Nabízí místo něj opravu na „eurokomunista“. Jak případné...

P. P. S.: Narážky na drogy nejsou bezdůvodné. V evropském parlamentu byly už před pár lety nalezeny významné stopy kokainu. Jak by asi dopadla inspekce v českém parlamentu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2011 8:25, Pavel

Opravdu si myslíte, že je potřeba plošně zavrhovat všechny vize? Vždyť pak nemáte žádný životní cíl?

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!

7. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!

Závidíte lidem, kteří každý rok odlétají do teplých krajin, zatímco vy se musíte smířit s turistikou po českých luzích a hájích? Marně šetříte korunu ke koruně, abyste se k moři aspoň... celý článek

Klára Samková: Hrozí Evropské unii nevyhnutelný kolaps?

2. 3. 2011 | Klára Samková | 17 komentářů

Klára Samková: Hrozí Evropské unii nevyhnutelný kolaps?

Antropolog Tainter ve své zásadní práci tvrdí, že společnosti se vždycky sesypou, když začnou být příliš složité. Prostě chybí energie na výživu takového otesánka. Čeká tě, Evropská... celý článek

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services