Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 18. 3. 2011 | 9 komentářů
Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?
Přijetí eura je v současné době pro Českou republiku zřejmě hudbou budoucnosti. Měl by však náš stát o tuto změnu ještě vůbec usilovat? Jedná se spíše o ekonomické, nebo politické rozhodnutí? Přečtěte si, jaké jsou názory námi oslovených expertů.

Brzké zavedení eura, společné měny eurozóny, v České republice se zdá být čím dál tím větší utopií. Téma se postupně vytrácí z médií, ani odborníci o něm již tak často nediskutují a výzkumy veřejného mínění ukazují, že si lidé „evropské platidlo“ nepřejí. Pochybnosti o zavedení eura vyvolává i příklad sousedního Slovenska. Mnozí politologové navíc tvrdí, že přijetí eura je v současné době spíše politické rozhodnutí. Těžko přemýšlet o změně měny, když stát nedokáže hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Vláda proto datum zavedení eura odložila a věnuje se svým vlastním problémům, bez jejichž vyřešení by podobný krok nebyl příliš relevantní. Postupná integrace České republiky do plnohodnotného systému Evropské unie se tak stále oddaluje. Vše nasvědčuje tomu, že přijetí eura bude během na dlouhou trať, a není vůbec jisté, zda někdy dorazíme do cíle.

Hlavní podmínkou přijetí eura je plnění maastrichtských kritérií, která byla stanovena smlouvou o fungování Evropské unie. První kritérium vyžaduje, aby členský stát dlouhodobě vykazoval udržitelnou cenovou stabilitu. Ta je posuzována na základě průměrné míry inflace v dané zemi. Další z maastrichtských kritérií se týká dlouhodobých úrokových sazeb. Třetí kritérium se zabývá veřejným deficitem. Poměr plánovaného nebo skutečného schodku veřejných financí k hrubému domácímu produktu nesmí překročit tři procenta (existují však výjimky). Následující kritérium určuje, že poměr veřejného vládního dluhu k hrubému domácímu produktu nesmí překročit 60 procent. Výjimkou jsou ale případy, kdy se poměr dostatečně snižuje a blíží se k referenční hodnotě. Závěrečné (konvergenční) kritérium stanovuje, že stát se musí účastnit minimálně dva roky mechanismu ERM II (European Exchange Rate Mechanism II) a dodržovat stanovené rozpětí v blízkosti centrální parity.

Co si o přijetí eura myslí námi oslovení odborníci? Má Česká republika vůbec o zavedení společné evropské měny usilovat? A pokud ano, kdy na tento krok bude připravena?

PETR MACH

ekonom, předseda Strany svobodných občanů  

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Ne! Eurozóna se pravděpodobně rozpadne a pro Českou republiku by nebylo výhodné podílet se finančně na zachraňování předlužených států. Česká republika by si buď měla vyjednat výjimku ze zavedení eura, nebo vstup donekonečna oddalovat.

Anketa

Která z osobností je vám svým názorem nejblíže?

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Až kurzový vyrovnávací proces platební bilance přestane nést ovoce, tak až pak vůbec uvažujme o jednotné měně. Plus je třeba si pak vydiskutovat, zda chceme platit dluhy za ty, kteří se v klubu flákají. Zda chceme mít jednou i společnou rozpočtovou politiku. Buďme rádi za českou korunu. Ale nezapomínejme na to, že nemáme záruku, že bude pevná navždy. Jižané mají teď drahé financování dluhů, vysoké jednotkové náklady práce a obrovskou současnou hodnotu budoucích dluhů ze stárnutí. Pokud chceme mít pevnou korunu, dejme na tyto ukazatele pozor.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Nejsem ekonom, a tak můj pohled je pohled laika. Euro je ekonomická otázka, ale také politická. Současná situace ukázala, že ekonomicky je výhodnější mít vlastní měnu. Za hlavní výhody se totiž považovala kurzová stabilita nebo usnadnění platebního styku. Kurz eura je závislý mimo jiné na výkonech a dluzích některých kontroverzních evropských ekonomik. Stabilita eura z tohoto pohledu je spíš vratká, dokonce se v těchto souvislostech spekuluje o konci eura. Hlavní důvody přijetí eura jsou proto politické – deklaruje užší příslušnost k jednotné Evropě. Myslím ovšem, že Evropané jsme a byli jsme před eurem a budeme i po něm.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler - ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Společná evropská měna má svá pozitiva i negativa. Dokud však nejsme schopní hospodařit minimálně s vyrovnaným státním rozpočtem a dokud si členové měnové unie dělají, co chtějí, a hospodaří ještě hůř než my, pak nemá smysl se eurem vůbec zabývat.

Co si o zavedení eura myslíte vy? Napište nám svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2011 7:27, Karel Procházka

Mimochodem, víte, že na ministerstvu financí existuje celý tým lidí, placených výhradně za přípravu na zavedení eura (v čele s bývalým viceguvernérem ČNB Oldřichem Dědkem)? Docela by mě zajímalo, co dělají, když euro ještě deset let nebude...

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale... celý článek

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

27. 1. 2011 | Jan Traxler

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

Komoditní a asijské měny ukázaly relativní sílu. V poli poražených skončily africké a balkánské měny. Pro rok 2011 favorizuji chilské peso, brazilský real a ruský rubl. Věřím také české... celý článek

Je euro na smrtelné posteli?

6. 12. 2010 | Arsen Lazarevič | 16 komentářů

Je euro na smrtelné posteli?

Peníze ze záchranného fondu, které mají pomoci Řecku, Irsku a patrně i dalším evropským zemím, nemusejí stačit. To posiluje spekulace o budoucnosti eura, ale i celé Evropské unie.

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Partners Financial Services