Pavel Kohout: ČÍNSKÝ LANČMÍT, ČESKÁ KONKURENCESCHOPNOST aneb tip pro NERV

Pavel Kohout | 22. 2. 2011
Pavel Kohout: ČÍNSKÝ LANČMÍT, ČESKÁ KONKURENCESCHOPNOST aneb tip pro NERV
Možná i vy si z dětství pamatujete na charakteristické konzervy značky Ma Ling, které obsahovaly Pork Lucheon Meat. Tedy čínský lančmít. Tahle růžová pochoutka měla možná trochu fádní chuť, ale po celodenním výletě vždy chutnala skvěle. Ale sekané konzervované maso neodpovídá typické představě o exotické čínské kuchyni, že ne? Však také továrnu v Šanghaji stavěli ve 30. letech Češi, jak jsem se poměrně nedávno dozvěděl od potomka jednoho z nich.

Pak na dlouhý čas zmizela z regálů – když tu náhle jdu obchodem a vidím typické barvy a z dětství známý nápis! Pochopitelně jsem neodolal. Chutnala stejně jako kdysi.

Bližší inspekce plechovky přinesla další překvapení: Product of Czech Republic, Hrobčice u Bíliny. Vida, čínská pracovní síla zřejmě podražila, když se vyplácí vyrábět konzervy s čínskými znaky v Hrobčicích. Internetová stránka výrobce hrdě hlásá „100% evropských surovin“.

Mimochodem, v Hrobčicích přijímají: hlavní účetní a obsluhu strojů a zařízení. Pražská administrativní centrála pak přijímá asistentky. Vida, jak Češi berou Číňanům práci. Pošlu to na subkomisi NERVu pro konkurenceschopnost.

Odeslat
e-mailem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Hledáte nové bydlení?

Berzrealitky

Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Partners Financial Services

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.