Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 30. 10. 2012 | 3 komentáře
Nejvtipnějším oznámením minulého týdne bylo premiérovo odvolání boje proti švarcsystému. Nejsmutnějším pak přiznání ministerstva financí, že návrh státního rozpočtu stál na uměle nafouknutých číslech.
Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

Premiérova kritika tvrdého přístupu ministerstva práce by byla vtipná, kdyby neukazovala, jak zoufale nekoncepční je naše vládní politika a že se zásadní rozhodnutí dělají kvůli politickým bodům, bez ohledu na dopady na životy běžných lidí. A je smutné, že nikdo premiérovi nepřipomněl, že s touto politikou ještě nedávno souhlasil.

Nepohodlné sliby

Před dvěma lety na voliče fungovaly sliby a slogany o právu, pořádku, boji s korupcí a zodpovědnosti za budoucnost. Jenže každodenní politická realita ukázala, že jde o nepohodlné sliby, které nikdo nechce realizovat. Boj s korupcí byl v pořádku, dokud se týkal jen opozičních stran. Současná panika řady bohatých lidí, kteří neumějí prokázat své příjmy, ukazuje, že se původní plán vymknul kontrole a začíná ohrožovat ty, kteří jej spustili.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Jak vypadá strach o koryto? Takto: „Vláda bez Nečase? TOP 09 bude jednat s kýmkoliv z ODS,“ říká Gazdík.
  • Vláda asi opravdu padne, Karolína Peake prý donutila ministra Kubu, aby jmenoval jejího manžela šéfem CzechTrade v Šanghaji.
  • Nečas se snaží udělat dojem na Klause a hlasitě říká, jak zablokuje evropskou bankovní unii. Ale ví vůbec, o čem mluví?
  • Chystá se Schwarzenberg do důchodu? Zdá se, že ano :-) „Schwarzenberg mi zadal, abych zlepšil situaci seniorů,“ říká Kalousek.

Podobně líbivě jistě řadě voličů znělo to, že expert na zvláštní zakázky, který se stal ministrem práce a sociálních věcí, zatočí s příživníky a těmi, kdo se vyhýbají placení odvodů státu. Jenže místo inteligentního hledání úspor došlo na tupé plošné škrty, místo hledání rovnováhy mezi zaměstnaneckou jistotou a rizikem podnikání (často vynuceného zaměstnavateli) došlo na nesmyslnou buzeraci těch, kteří se snažili přežít v situaci, kdy vláda zbytečně dusila celou ekonomiku, a místo snahy zjednodušovat lidem život došlo na prazvláštní IT projekty, na kterých vydělávala jen jedna malá skupinka lidí.

Znechucení lidí pochopil alespoň premiér, když začal mluvit o tom, že je potřeba přehodnotit boj se švarcsystémem nebo tunelovou sKartu. Přesněji by se ale asi mělo říct, že spíš pochopil, že má před stranickým kongresem poslední šanci na záchranu tím, že se – alespoň verbálně – vrátí ke kořenům správné pravicové politiky. Možná by se ale měl nejdřív podívat do zrcadla a zeptat se: věří nám ještě někdo?

  • Petr Nečas o „boji proti švarcsystému“
    „Pod záminkou boje s černou prací tady stovky úředníků dělají práci, v jejíž velký smysl nevěřím. Za mě jako ministra práce se nic takového nedělalo. Myslím si, že toto byla jedna z chyb ministerstva práce. V rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude,“ řekl Petr Nečas v rozhovoru s Lidovými novinami.

Anketa

Co říkáte Nečasovu procitnutí?

Už zase „my“ a „oni“?

Řada (bývalých) voličů dnešní koalice má pocit, že byli zneužiti. Místo slibovaného rozvoje jim vláda jen bere jejich peníze vyššími daněmi, omezuje jejich svobodu a ohrožuje jejich budoucnost neustálým nárůstem státního dluhu. Nová makroekonomická predikce ministerstva financí navíc přiznala to, co ekonomové nezávislí na vládě říkají už dlouho – že původní předpoklady (podle kterých se počítal odhad příjmů státního rozpočtu) jsou vysoce nadhodnocené a neexistuje reálná šance, že by stát mohl příští rok vybrat tolik daní, kolik si naplánoval. Čekají nás tedy další masivní škrty (nebo další zvyšování daní), protože chytrých úspor tato vláda bohužel není schopna a podpořit růst na rozdíl od vlád všech okolních zemí bohužel také ne.

Z pozitivních slibů zůstal možná aspoň boj proti korupci, i když poslední dobou se mu daří spíše díky nevládním organizacím a navzdory vládě, respektive její významné části. Samozřejmě, pořád ještě může být hůř. Pocit zneužití totiž často vede k akci a česká společnost dnes nějakou výraznou akci potřebuje. Jinak ji totiž čeká další krok na cestě do pekla – nástup rezignace. Tento rezignovaný přístup k životu si ještě (skoro) všichni pamatujeme. A o to víc by nás mělo děsit, že se řada lidí vrací k mentalitě bývalého režimu, dělení na „my“ a „oni“ a zájmu jen o vlastní svět.

Psáno pro Lidové noviny; foto Isifa

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+163
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta do pekel: jedete s námi?

22. 10. 2012 | Michal Chleboun | 29 komentářů

Cesta do pekel: jedete s námi?

Představte si následující situaci: Jednoho dne doma zjistíte, že horko těžko splácíte hypotéku na dům, snižují se vám příjmy, ale úroky z úvěrů jsou nebývale nízko. Víte, že v dalších... celý článek

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

19. 10. 2012 | Ondřej Tůma

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

Co pro Českou republiku znamenají výsledky krajských a prvního kola senátních voleb? Přečtěte si názor politologa Jiřího Pehe, ekonoma Lukáše Kovandy, sociologa Jana Kellera či miliardáře... celý článek

Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

2. 10. 2012 | Tomáš Prouza | 26 komentářů

Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

Proč tolik evropských zemí, včetně naší, vsadilo na strategii škrtů za každou cenu, které jen zvyšují chudobu a rozdělují společnost na ty u moci a na zbytek? Zapomněli jsme asi, co... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

12. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Nečasův projev „Export über alles“ by vás ale stejně měl vyplašit.

Partners Financial Services