Cesta do pekel: jedete s námi?

Michal Chleboun | rubrika: Komentář | 22. 10. 2012 | 29 komentářů
Představte si následující situaci: Jednoho dne doma zjistíte, že horko těžko splácíte hypotéku na dům, snižují se vám příjmy, ale úroky z úvěrů jsou nebývale nízko. Víte, že v dalších letech si novou televizi a každoroční dovolenou na Azurovém pobřeží neodpustíte, a tak si pro jistotu s předstihem půjčíte další peníze.
Cesta do pekel: jedete s námi?

Vaše budoucnost je nejistá, ale vy se přesto cítíte jako mistr zeměkoule. Naléhání finančního poradce na vás nezabírá – své peníze si nejlépe opečujete sami. A protože vám doktoři našli rakovinu, nemusí vás trápit, co bude za dalších pár let. Vy se do té doby rozhodnete žít nad poměry, na just sousedovi, kterému začali jeden po druhém chcípat králíci.

Zdá se vám taková představa příliš zvrácená? Přesně tak v současné době přemýšlí a nepochybně zcela shodně jedná ministerstvo financí, správce české státní pokladny. Volební preference strany šéfa toho úřadu rapidně klesají v přímé úměře k vulgárním vystoupením oficiálního místopředsedy partaje, takže po příštích volbách už po TOP 09 patrně neštěkne ani ten nejprašivější kojot, a faktický vládce topky přesto zůstává hluchý vůči všem varováním, jež k jeho uším doléhají z mnoha stran. Rozhodl se hrát vabank, ale na rozdíl od zoufalých a často asociálních gamblerů nemá co ztratit: sází totiž peníze, které nejsou z jeho peněženky a které nemusel sám v potu tváře vydělat. (Poznámka na okraj: Pro hazardní průmysl má přitom mimořádné pochopení.)

Cíl: ještě víc se zadlužit

Ocitnete-li se jako rodina v nepříjemné finanční situaci, možná vám vaše čest – jste-li opravdový chlap s gulema – nedovolí žít na úkor vlastních dětí a odhodláte se s tím něco udělat. Dost možná prodáte kravku, která toho dost sežere a už nedojí jako dřív, přestěhujete se do menšího bytu, protože uznáte, že bydlet v mezonetovém 8 + 3 ve třech lidech je zbytečný luxus, a svůj rodinný rozpočet prohlásíte za úsporný. Protože v příjmech už nebude kde brát (sám už třeba pracujete na tři směny a manželka si ze soucitu k vám přibrala k pravidelnému zaměstnání místo prostitutky), maximálně ořežete výdaje. Děti ostatně nemusejí brát lekce klavíru od šéfdirigenta České filharmonie a osobně si odpustíte každodenní green fee na Karlštejně, protože vám stačí dojet jednou za dva dny třeba aspoň do Berouna.

Jenže pokud jsou peníze, které na tohle všechno vydáváte, úplně cizí, zkrátka a prostě ničí, je hrozně lákavé nebýt nepopulistou.

Mantra snižování schodku

Jak se točí prachy

Státní dluh České republiky stoupl za devět měsíců letošního roku o 153 miliard na 1,652 bilionu korun. Růst dluhu dvojnásobně překročil deficit, protože ministerstvo si kvůli nízkým úrokům půjčilo na trhu víc peněz, než kolik momentálně potřebuje.

Schodek státního rozpočtu ku HDP

Vývoj státního dluhu České republiky ve vztahu k HDP. Zvětšíte kliknutím.
Od roku 2007 spravuje s cca roční přestávkou státní kasu Miroslav Kalousek. Máte pocit, že za jeho úřadování je růst dluhu nejstrmější? Pošlete mu složenku!
Zdroj: Google Public Data

Chcete vidět, jak rychle se točí prachy? Stavte se na Peníze.cz v sekci věnované schodku veřejných rozpočtů. Varování: stránka obsahuje drastické počitadlo, její návštěva se nedoporučuje lidem se srdeční vadou, těhotným a kojícím ženám a lidem, kteří mají pocit, že je nějaká blbost tvrzení, že každý Čech dluží sto padesát tisíc, protože oni přece nikdy nic nedlužili, tak jak by k tomu přišli.

Vaše proklamace, že snížíte zadlužení, které se možná zpočátku mohly někomu zdát sympatické, najednou z nepochopitelných důvodů začnou brát zasvé. Místo toho, abyste začali svůj dluh snižovat, začnete si jako šílení půjčovat všude tam, kde vám půjčí „levně“ a kde vám třeba své peníze přinesou včetně zájezdu do Albánie na zlatém tácku až pod nos. A protože jste vystudovaný chemik, možná vám potud, než rakovina totálně rozežere všechny vaše vnitřnosti, nedojde, že pořizování dalších a dalších půjček, byť za nižší úroky, je jen dalším prohlubováním dluhu. Jako správný hospodář byste si přece měli říct, že snižováním celkového deficitu není dělání dalších dluhů, ale postupné splácení všeho, co jste si až dosud půjčili, a nové dluhy nedělat.

A tak se současná česká vláda zaklíná jakousi mantrou snižování rozpočtu, které ale ve svém důsledku neznamená nic jiného než stále vyšší a vyšší zadlužení. Postavit vládní politiku a ostatně i nutnost udržení vlády za každou cenu na snižování schodku veřejných financí je bláznivý cíl. Schodek se totiž snižuje jen relativně: klesá každoroční žití na dluh oproti roku předchozímu, ale celkové zadlužení se zvyšuje.

Nižší HDP, vyšší dluh

Je to paradox. Zatímco vládě se zuby nehty daří schodek rozpočtu snižovat, procento zadlužení vzhledem k hrubému domácímu produktu roste. Zatímco přibližně ještě před rokem se Česká republika pyšnila krásnými necelými 40 procenty celkového zadlužení k HDP, v dalším období jsme tuto hranici, kdy už je podle expertů třeba dávat si pozor, překročili. Oproti Řecku, jehož dluh překračuje HDP několikanásobně, jsme na tom pořád velmi dobře, ale pozor! I když se třeba Nečasovi a jeho partě podaří splnit misi, i ona tři procenta deficitu, která si vetkla do svého erbu jako rodový znak, přispějí k dalšímu zadlužení Česka.

A protože s HDP to je tak, jak to je, a jeho výrazný růst, pakliže vůbec nějaký, není možné očekávat, procento celkového dluhu bude nadále stoupat. Utěšujeme-li se tím, že se zadlužujeme stále méně, je to, jako když spoléháme na kouzelnou hůlku, která by nám pomohla tento trend zastavit.

Udlužit se k smrti

Udlužme se k smrti a buďme ještě rádi, že nás nepostihne nic, proti čemu bychom nemohli bojovat. Taková tsunami má oproti politickým exponentům, které přece jenom máme možnost jednou za čtyři až šest let (podle toho, o jaké volby zrovna jde) vyměnit, svou neoddiskutovatelnou nevýhodu: zaútočí ve chvíli, kdy se přírodě právě zachce, a s intenzitou, jakou můžeme jen těžko odhadovat.

Anketa

Jste ochotni splatit svůj podíl na státním dluhu (momentálně cca 150 000 Kč)?

Nemějme to ministrovi Kalouskovi ani premiéru Nečasovi, který svému podřízenému ve vládě tak rád a tak často tiše sekunduje, za zlé. Oni své poslání a svou výzvu – bojovat za naši finanční svobodu – myslí upřímně.

Kdo zaplatí složenky?

Současný ministr financí rozeslal v rámci volební kampaně své nové strany v roce 2010 spoluobčanům imaginární (byť hmatatelné, neboť papírové) složenky. Chtěl jim tím dát najevo, že každý z nich, a to včetně nemluvňat, se na státním dluhu České republiky podílí 121 tisíci korunami. Tentýž člověk – Miroslav Kalousek –, jen o pár měsíců a několik panáků starší, by se dnes měl pochlapit, otřepat se ze své kocoviny a minimálně sežrat diplom pro nejlepšího ministra financí střední a východní Evropy. Za dobu, která od oné kampaně uplynula, nás totiž každého zadlužil o dalších téměř 40 tisíc korun. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+116
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2012 12:45, bezdomovec

Povídá jeden bezdomovec druhému pod mostem. Pamatuješ jak jsme v 89tém cinkali klíči? Jistě, já jsem cinkal klíči od auta, od bytu i od chaty.....

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2012 20:37

podivej se, nebavi me neustale vysvetlovat, ze je to nesmysl. ty se vrat do skolky ty nas malej genie. podle tvy teorie zvysenim dane o 7 procentnich bodu dojdes k cislu 100 tedy 100% danovy zatezi? kedlub misto mozku?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

15. 10. 2012 | Michal Chleboun | 17 komentářů

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

Když byly v sobotu zveřejněny první výsledky sčítání hlasů v krajských a senátních volbách, jedna věc byla jasná každému: voliči se rozhodli vyprášit kožich vládnoucí ODS i dominantní... celý článek

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

12. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Nečasův projev „Export über alles“ by vás ale stejně měl vyplašit.

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

29. 8. 2012 | Michal Chleboun | 28 komentářů

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

„Za melouch jsem dostal litr,“ konstatoval pan Kučera v hospodě, kam po parném letním dni zašel na svých tradičních pět orosených. „Za pětikilo jsem koupil benzin, přes tři sta jsem... celý článek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

10. 8. 2012 | Michal Kašpárek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

Jak by vypadalo olympijské studio, kdyby nás opravdu podstatné disciplíny vzrušovaly tolik jako hod oštěpem, skif nebo střelba?

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Partners Financial Services