Koalice reformy odkládá, neumí se domluvit

Jan Němec | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 11. 2011
Koalice reformy odkládá, neumí se domluvit
Koalice míří k ročnímu odkladu daňové a penzijní reformy, ale klíčové kroky Nečasovy vlády zřejmě navíc – oproti momentální podobě doznají změn.

Koalice oficiálně jako hlavní důvod odkladu zmiňuje legislativní problémy (daňová reforma prochází ve sněmovně teprve druhým čtením a navíc experti doporučili, aby začala platit až s novým občanským zákoníkem, jehož platnost je plánovaná na začátek roku 2014), část politiků ale připouští, že důvodem je i očekávaná finanční krize eurozóny

Odklad je ovlivněn vývojem v eurozóně, dnes neumíme predikovat, co se během této zimy stane, zda se na jaře nedostaneme do extrémní situace, která tu osmdesát let nebyla,“ říká za TOP 09 předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Odklad nevítáme, je to posunutí jedné ze zásadních reforem,“ dodává.

Důvod č. 3: Nedohodnuto

Třetím – možná nejdůležitějším – faktorem odkladu je to, že koalice se na daňové reformě fakticky ještě neshodla.

Zatímco TOP 09 a ODS tvrdí, že reforma je koaličně předjednaná, protože prošla ve vládě, Věci veřejné namítají, že v té době nedocházeli ministři za TOP 09 na schůze kabinetu. A VV chtějí změny.

Je to spíše odsunutí celého sporu do dalšího roku, kdy pod tíhou vývoje evropské ekonomiky pevně doufám, že naši koaliční partneři budou více rozumět našemu, paradoxně velmi konzervativnímu přístupu k daňové reformě,“ upřesňuje pro Aktuálně.cz postoj VV předseda poslaneckého klubu Vít Bárta.

Odložíme to...

V praxi to znamená, že se dál budou daně vypočítávat ze superhrubé, a nikoliv hrubé mzdy.

Zároveň se nebude zvyšovat zdravotní pojištění.

A konečně by – podle přání VV – zůstaly i stravenky.

Prakticky jediné, co by se neodkládalo, by bylo zdanění hazardu už od ledna 2012. Věci veřejné na něm trvají – a ostatní se přidávají. Otázkou je, zda zákon projde ve sněmovně včas.

... a pak změníme

Navíc VV doufají, že daňová reforma nezůstane v té podobě, v jaké jí teď probírá sněmovna: VV by nechaly stejný výpočet daní z příjmů jako dnes.

Neumím si představit, jak by několik málo měsíců před volbami naši koaliční partneři vysvětlovali, že jako pravicové strany lidem zvyšují daňový bonus pro zaměstnanecké benefity, což jednoznačně zatíží státní kasu, než konzervativní zachování stravenek bez daňového bonusu,“ říká Vít Bárta.

A předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura mu v tom přitakává: „Je dokonce pravděpodobné, že se k některým otázkám vrátíme. Je nejistý ekonomický vývoj v celé Evropě a bylo by nereálné si myslet, že teď něco schválíme a nebudeme reagovat na vnější podněty. Budeme debatovat nejen o změně parametrů, ale třeba i o celém přístupu.

Důchodová reforma ve hvězdách

Otázka odkladu z ledna 2013 na leden 2014 ale visí i nad důchodovou reformou. Její odklad připustil už začátkem týdne pro Aktuálně.cz ministr financí.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

7. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa... celý článek

Škrty, škrty – a co dál?

6. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Škrty, škrty – a co dál?

Poslední týdny přinášejí jednu negativní ekonomickou zprávu za druhou a zdá se, že se svět řítí do další recese. Většina odhadů dnes pracuje s nižšími předpoklady růstu než před létem... celý článek

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

26. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

Ať už si voliči v poslední dekádě vybrali, že chtějí jezdit levnou dacií nebo luxusním volvem, všechny reformy připomínaly lepení dílů z těchto aut na starého favorita. Státní správa... celý článek

Partners Financial Services