Den daňové svobody letos dříve!

Den daňové svobody letos dříve!
Dovolujeme si vám oznámit radostnou událost. Stát se pro letošní rok rozhodl nás trošičku šetřit. V "nevolnictví" budeme o dva dny méně, tedy "pouhých" 164 dnů.

Od roku 2000, kdy byl den daňové svobody v České republice poprvé vyhlášen, se jeho termín posunul o 8 dní směrem ke konci roku. To znamená, že dnes o hospodaření s našimi penězi rozhodují politici a státní úředníci v daleko větší míře než před 5 lety.
V této souvislosti se nabízí otázka s velmi hlubokým dopadem na problematiku svobody, společenského řádu, demokracie a delegace moci do rukou jiných. Chtěli jsme za posledních 5 let zvýšit daně, odevzdat do rukou politiků, státu, veřejné správy a samosprávy více pravomocí, nebo bychom raději o svých penězích rozhodovali více sami a svobodně?

Jak v číslech

Den daňové svobody v roce 2005 připadá na 14. června. Do tohoto dne, tedy celých 164 dnů, průměrný občan České republiky (podle výše ročního příjmu) vydělával na běžné výdaje veřejných rozpočtů (tj. státního rozpočtu, rozpočtů krajů a obcí, výdajů transformačních institucí a dalších), které budou v konečném důsledku zaplaceny z jeho daní. Pro úplnost dodejme, že 164 dní je 45 % roku!

Den daňové svobody v ČR
2000 2001 2002 2003 2004 2005
6.června 7. června 11. června 12. června 16. června 14. června
Zdroj dat: Liberální institut

Výpočet Liberálního institutu vychází, tak jako každým rokem, z publikovaných údajů o schváleném Státním rozpočtu České republiky na rok 2005.

14. června 2005 se dočkáváme

Slováci už svůj Den daňové svobody oslavili...
Den daňové svobody připadl podle analýzy Združenia daňových poplatníkov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka v tomto roce na úterý 7. června.
Teprve v následujících 201 dnech zbývajících do konce letošního kalendářního roku, budeme vydělávat pro svou vlastní potřebu. Jinými slovy: z celkového ročního výdělku v roce 2005 může "průměrný" občan u nás samostatně rozhodovat o sumě peněz, kterou obdrží za 201 dnů. O sumě peněz vydělané za 164 dní rozhodují v naší zemi politikové a státní úředníci.

Že prý ve světě…

Pokud uslyšíme, že naše daňové zatížení je relativně nízké, jde o pouhou hru s pojmy a čísly. Zatížení je totiž nízké jen do doby, než započítáme i povinné odvody na zdravotní a sociální pojištění. To je tak vysoké, že tato takzvaná složená daňová kvóta řadí Českou republiku hned za evergreen severských sociálních států. Je tu však ještě jedno, podle našeho mínění, důležitější hledisko. Nikde není napsáno, že se musíme neustále s někým v něčem srovnávat. Denně slýcháme, "je to běžné v Evropské unii." No a co? Není rozumné se samozřejmě izolovat, ale doby, kdy jsme dělali něco, co bylo běžné jinde, jsme tu už také měli. Proč si naši politikové nechtějí připustit, že mají rozhodovat podle toho, co je dobře pro nás, nikoliv podle toho, co dělají někde jinde?

Každá mince má dvě strany

Samozřejmě, že stát naše peníze jednoduše nespolkne. Jsou použity na nejrůznější projekty veřejného charakteru, někdy účelově, jindy bez jakékoliv logiky. Jde o služby jako je veřejná obrana, policie, soudnictví, stavby silnic, péče o přírodu, financování vzdělávání, sociální služby, pomoc i motivace, protidrogové programy, ale třeba také o platy politijů a financování jejich noblesních reprezentačních akcí a snad nekonečno dalších činností. To vše stát financuje a zdrojem jsou peníze, které pod rouškou zákona a hrozby trestu lidem odebírá.

Vynecháme-li dva z podstatných dopadů zdanění, tedy snížení motivace vydělávat a přerozdělování ve prospěch těch, kdož nevydělají nebo nevydělají tolik, existuje tu ještě jeden efekt: zdanění znamená snížení možnosti rozhodovat o svých přirozeně vydělaných penězích svobodně a po svém. Moderní společnost by jistě měla maximalizovat svobody svých občanů, bohužel od roku 2000 v České republice se v našich peněženkách odehrává naprosto opačný postup. Alespoň letos jsme o kousek svobodnější, byť jen o dva dny.

Myslíte si, že se někdy dočkáme výraznějšího snížení daní, nebo nás naopak čeká větší průvan v našich peněženkách?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dotace aneb jak si EU šlape na vlastní krk

7. 6. 2005 | Kateřina Havlíčková | 1 komentář

Dotace aneb jak si EU šlape na vlastní krk

Evropa miluje dotace a rozdává je ve velkém. Jen subvence pro zemědělce spasou 40 % unijního rozpočtu. Čím víc peněz je takto přerozdělováno, tím víc je deformován trh i samotné podnikatelské... celý článek

Daně elektronicky: zjednodušme, zlevněme, užívejme

13. 5. 2005 | Jiří Nápravník

Daně elektronicky: zjednodušme, zlevněme, užívejme

Elektronické podávání daňových přiznání se u nás oblibě příliš netěší. Proč? Je k němu potřeba vlastnictví drahého elektronického podpisu. Kdyby se ten z celého procesu vypustil, počet... celý článek

Korupce aneb dávám, abys dal

10. 5. 2005 | Vladimír Baloun

Korupce aneb dávám, abys dal

Úplatkářství a korupce škodí nejen politickému prostředí, ale hlavně ekonomice země. U nás se daří různým formám "všimného". Proč je tomu tak, kde se tyto jevy vzaly a jak ovlivňují... celý článek

Daňová poradkyně vám odpovídá III.

31. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Daňová poradkyně vám odpovídá III.

Jaroslava Voharčíková zodpověděla v průběhu uplynulých dní 57 vašich dotazů. Podívejme se na poslední sérii odpovědí, na daňová přiznání už zbývá jen jediný den.

Rovná daň: strhne východní Evropa Západ?

25. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Rovná daň: strhne východní Evropa Západ?

Když v roce 1994 představilo Estonsko rovnou daň, spustilo tím lavinu. Za uplynulých 10 let jej následovalo 8 zemí východní Evropy. Stará EU se ale brání a naopak státy s rovnou daní... celý článek

Partners Financial Services