Daňová poradkyně vám odpovídá III.

Simona Ely Plischke | 31. 3. 2005
Daňová poradkyně vám odpovídá III.
Jaroslava Voharčíková zodpověděla v průběhu uplynulých dní 57 vašich dotazů. Podívejme se na poslední sérii odpovědí, na daňová přiznání už zbývá jen jediný den.

Až do večera pátku 25. 3. jste u nás mohli položit dotaz daňové expertce. Její odpovědi jste si pak mohli přečíst v článcích Daňová poradkyně vám odpovídá I. a II. Dnes je dokončíme. Pokud jste se nestihli zeptat, můžete využít možnosti individuální konzultace a Jaroslavu Voharčíkovou oslovit sami. Telefonní číslo a email naleznete níže v článku ve sloupku Kdo odpovídal na vaše otázky.

i.jiraskova@seznam.cz
Chtěla bych vědět, zda si mohu jako realitní makléř, OSVČ, odečíst náklady za pohybový kurz, který mně zlepšuje fyzickou kondici, kterou potřebuji ke své práci, odečíst si vysoké náklady na léky, které mně předepisuje lékař, ale musím doplácet, odečíst nápoje k pití v kanceláři.

Jaroslava Voharčíková: Je mi to líto, ale nic z toho, co je uvedeno, nemáte šanci v daňových nákladech uplatnit.

Kdo odpovídal na vaše otázky

Ing. Jaroslava Voharčíková podniká v oblasti ekonomického, účetního a daňového poradenství od roku 1992, od roku 1993 je členkou Komory daňových poradců ČR a zkušební komisařkou Komory daňových poradců ČR. V roce 1997 se stala také auditorem a členem Komory auditorů ČR a od roku 1998 je zapsána v seznamu likvidátorů a nucených správců vedeném Komisí pro cenné papíry.
Dlouhodobě o problematice daní, účetnictví, auditu, konkurzu, likvidací a pojištění publikuje v odborném tisku a přednáší.
Tyto služby poskytuji prostřednictvím dvou společností, DEKOS, s. r. o. a DEKOS AUDIT, s. r. o., ve kterých je jediným společníkem.

Zaměřuje se na fyzické osoby, právnické osoby, občanská sdružení, nadace, bytová družstva, pojišťovny a penzijní fondy.

Dotaz jí můžete položit zde.

Kontakt: Tel./fax: +420 224 819 035, jvh@dekos.cz

BO
OSVČ přerušila živnost v 9/2004 se ztrátou – 30 000Kč, 10,11,12/2004 byl zaměstnán v trvalém prac. poměru s příjmem 45 000. Je minimální daň 75 750 Kč? V případě odpočtu odpoč. položky 38 040 Kč a zaplacené daně zaměstnavatelem cca 5 500 Kč bude doplatek na dani jen 500 Kč?

JV: Částečně správně. Doplatek je jen 155 Kč. (75 750 – 38 040 = 37 710; zaokr. 37 700 x 15 % = 5 655; mínus 5 500 = 155.)

romanoberfranc@volny.cz
Manžel, státní zaměstnanec ve služebním poměru, si na základě Smlouvy o provedení umělecké činnosti v roce 2004 vydělal 50 000 + 13 500 nepeněžní příjmy. Jednalo se o krasobruslařské exhibice. Není registrován ani nemá ŽL. Podle jakého paragrafu tyto příjmy zdanit? Je nutný přehled na soc. a zdravotní pojištění. Platí se z této částky soc. a zdrav. pojištění?

JV: Zdaňuje podle §7 ZDP. Soc. poj. neplatí, pokud neprohlásí u OSSZ, že jde o soustavnou činnost. Chce-li platit dobrovolně, tak může (proč by to ale dělal?). Zdravotní poj. platí a podává přehled.

p-fm@post.cz
Podnikám 3. rokem, zároveň 2. rok dálkově studuji na VŠ (je mi 24 let). Po odečtení veškerých výdajů mám základ daně 150 000 Kč. Chci se zeptat, jestli si mohu uplatnit dále odečet 950 Kč za každý měsíc studia (11 400 ročně) i při dálkovém studiu, dále jestli za mě stát platí zdravotní pojištění (jak tomu bylo v min. roce) a také sociální pojištění.

JV: Odpočet za studium uplatnit nelze. Stát neplatí ve Vašem případě zdravotní ani soc. pojištění.

marian.nekula@seznam.cz
V roce 2004 jsem do 6/2004 studoval poslední ročník VŠ, zároveň jsem si na základě živnostenského oprávnění přivydělával. Živnostenské oprávnění jsem zrušil v 7/2004. Příjmy z tohoto podnikání za 6 měsíců roku 2004 byly zhruba 14,5 tis. Od 9/2004 jsem nastoupil do zaměstnání, ze kterého jsem za do konce roku 2004 měl příjem 88 000 Kč. Jsem si vědom, že se na mě nevztahuje podmínka minimální daně, ale jsem povinen podávat daňové přiznání?

JV: Ano, podávat DPFO musíte.

januskova@migatronic.cz
Mám dotaz: daňový subjekt-fyzická osoba má příjem ze závislé činnosti v ČR za r. 2004 a příjem ze závislé činnosti ve Španělsku za r. 2004. V ČR zaplatil soc. + zálohu na daň. Ve Španělsku zaplatil soc. + zálohu na daň tam. Pro přepočet použiji kurz EUR podle Pokynu mf D-277. Se Španělskem máme smlouvu o zamezení dvojího zdanění, ale já prostě nechápu, jak to mám přesně udělat. Tam zaplatil daň podle jejich sazby, v přepočtu na CZK by se u nás dostal do vyšší sazby daně. Je metoda vynětí s výhradou progrese to, že, příjem, kt. tam obdržel, mám v ČR podle našich platných zákonů ještě dodanit?

JV: Zahrnete oba příjmy do příl. č. 2 a následně v př. č. 3 vyjmete příjmy ze Španělska. Smysl je v tom, aby se dosáhlo vyšší sazby daně – progrese.

Nejasné dotazy

lhotskak@volny.cz
Mám dotaz ohledně zdanění příjmu z převodu členských práv v bytovém družstvu (nebo-li "prodeje družstevního bytu"). V jednom z článků na tomto webu jsem se dočetla, že v případě, že převádím byt, který jsem měla kratší dobu než 2 roky, tak za podmínky, že použiji příjem z tohoto převodu na řešení své bytové potřeby, nepodléhá zdanění. Až sem je vše jasné. Není mi ale jasný termín, do kdy tak musím učinit. V onom zmíněném článku se píše, že tak musím učinit do roka od okamžiku převodu ("prodeje") členských práv. V zákoně se však píše, že tak musím učinit nejpozději v roce následujícím po roce, ve kterém jsem ten příjem z převodu měla. Což je pochopitelně rozdíl. Pokud bych totiž "prodala družstevní byt" dnes, tak podle články na penize.cz, musím ty peníze použít (například na nákup nového bytu) nejpozději do 22.3.2006, ale pokud správně chápu znění zákona, tak mám čas až do 31.12.2006. Jak to tedy vlastně je?

JV: Z dotazu přesně neplyne, zda se ptáte na převod čl. podílu či převod bytu. To jsou dvě rozdílné situace. Nesouvisí to s DPFO r. 2004. Nicméně, v zákoně je řečeno že,…cituji…použil nebo použije na uspokojení bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Není zde uvedeno do konce roku následujícího po roce…atd…Přikláním se k názoru, že jeden rok je 365 dní od data přijetí částky za převod. (Možná, že to tak, ale zákonodárce nemyslel.)

marekv@jlabs.cz
Máme družstvo spravující nebytové prostory v domě, v němž byty jsou v OV členů Společentství vlastníků jednotek a vlastníkem pověřeným správou je toto družstvo. Máme problémy s docházkou na výroční členské schůze družstva (=schůze Společenství) a následně tedy se schopností usnášení se. Náš nápad je vyplácet odměny (třebas 500 Kč) za přítomnost na takových schůzích jako "odměnu za práci pro družstvo". Jak to vidíte schůdné z daňově účetního hlediska? Např., byl by to pro družstvo náklad? Kdo by měl odvádět a jakým mechanizmem daň za takový příjem, atp...

JV: Dotaz nesouvisí s DPFO za r. 2004. Upozorňuji, že účast na jednání SVJ je právem, nikoliv povinností a odměnu za docházku nelze daňově uznat.

tomas22@email.cz
Dobrý den, měl bych dotaz, jak zdanit připsané úroky ve "firemní spořitelně". Zaměstnavatel, u kterého mám vklad ve firemní spořitelně, mi za rok 2004 připsal určitou sumu úroků z tohoto vkladu, které nejsou prozatím zdaněny. Daňové přiznání jsem povinen vyplnit sám. Prý mám tyto úroky zahrnout do DPFO a zdanit, což se mi ale nezdá, protože se svým základem daně se pak již dostávám nad 109 200 ročně a tyto úroky pak vlastně daním 20 %. Pokud mám správné informace, tak úroky z vkladů by měly být daněny vždy 15 % bez ohledu na výši příjmu.

JV: Pro správnou odpověď je zapotřebí znát zda FS má nebo nemá oprávnění podle zvl. zákona.

Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2004

Jak vypočítat daň z příjmů a vyplnit daňové přiznání? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak na zdravotní a sociální pojištění? Co s příjmy ze zahraničí? Má smysl elektronické přiznání, jak na něj?
Odpovědi a další informace jako např. daňové formuláře, daňový kalendář, užitečné kalkulačky a tabulky naleznete v našem tématickém speciálu Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2004! Součástí je i článek o tom, co nás v daňové oblasti čeká letos.


Jste s odpověďmi spokojení? Jak složité je pro vás daňové přiznání? Jak byste zdanění příjmů řešili vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

23. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

Jaroslava Voharčíková zodpověděla další sadu vašich dotazů týkajících se letošních daňových přiznání a s nimi souvisejících problémů. Článek jsme dnes, ve středu 23. 3., aktualizovali... celý článek

Daňová poradkyně vám odpovídá

21. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Daňová poradkyně vám odpovídá

Zájem o naši "on-line daňovou poradnu" je opravdu veliký a my vám přinášíme stále více odpovědí na vaše dotazy. V neděli 20. 3. jsme tento článek aktualizovali o další rady, které vypracovala... celý článek

Ptejte se daňové poradkyně!

18. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 18 komentářů

Ptejte se daňové poradkyně!

Daňový silvestr už stojí doslova za dveřmi. Dosud si nevíte rady s některými problémy? Pak neváhejte a využijte jedinečné možnosti: zeptejte se daňové a účetní expertky Jaroslavy Voharčíkové... celý článek

Se kterými zahraničními příjmy na český berňák?

1. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Se kterými zahraničními příjmy na český berňák?

Stále více lidí odjíždí na "pracovní zkušenou" do ciziny. Jak je to ale s daněmi ze zahraničních příjmů a s odvody na zdravotní a sociální pojištění? Kdy se platí "venku" a kdy "doma"? celý článek

Doplatek sociálního pojištění: poslední, ale citelný

23. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Doplatek sociálního pojištění: poslední, ale citelný

Vykonávali jste po část loňského roku samostatnou výdělečnou činnost? Pak si na vás již brousí zuby správa sociálního zabezpečení. Loňský rok do této oblasti vnesl významné změny, i... celý článek

Partners Financial Services