Dotace aneb jak si EU šlape na vlastní krk

Evropa miluje dotace a rozdává je ve velkém. Jen subvence pro zemědělce spasou 40 % unijního rozpočtu. Čím víc peněz je takto přerozdělováno, tím víc je deformován trh i samotné podnikatelské smýšlení. Cílem už není aktivně a svobodně podnikat a tvořit, ale získat dotace. Jsou potřeba, nebo EU podřezává větev vlastnímu rozvoji?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2005 12:12, Hugo

Když je třeba něco zdůvodnit, na něco se vymluvit, tak je tu USA. Za co vlastně všechno mohou ti nezbední amíci? Za to že jste tleskali, budovali a rozvíjeli komunismus? Za to, že po revoluci jste chtěli být za rok tam, kde jsou švýcaři a ono to nevyšlo? Za to, že nejraději hodně kecáte, hoby děláte a čekáte až vám Evropa bude sypat prašulky a ono ne a ne? Tak už konečně otevřete oči a pochopte, že celá slavná EU je jen jeden velký byrokratický kolos na hliněných socialistických nohách. Tomuhle všemu se ti amíci tak akorát chechtají. A mají proč.
Jedině váš presidente a pár další tohle chápe a proto je třeba jej označit za viníka všeho. Viz dnešní MFDnes. Ano Pan president může za to, že francouzi a holanďané řekli této přebujelé EU, plné nesmyslných nařízení, výjimek, dotací a subvencí stop. Jen tak dál, ono vám to jednou dojde.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2005 13:29, Vladku

"Ekonomika je poměrně exaktní věda" :-)) Proboha to snad nemyslíte vážně? Od kdy je ekonomika vědou? Od doby, kdy změnili pravidla dává se Nobelovka i za ekonomiku? Co je na ekonomice vědeckého? Chápu, že v dnešní době se ekonomika uctívá jak v době svého největšího vlivu astrologie, ale trochu se zamyslete, co děla vědu vědou a kde je ekonomika. Který "zákon" v ekonomice je založen na důkazu (exaktní vědy se tím vyznačují), jak dlouho ekonomické zákony platí než se přepíšou jinými (vím, že totéž se děje i u exaktních věd, ale v jiném rozsahu/měřítku).
--- Jinak k tématu: sice článek je celkem radikální, ale dovedu si přeedstavit svět bez dotací, který by možná byl lepší než současný. I když bych asi zachoval dotace/danové odpočty na veřejně prospěšné věci. Proč nemít možnost zaplatit menší daně a přispět tak vlastní důchod, ekologii, výzkum apod. Vzhledem k tomu, že si to platím ze svéhodaný člověk/firma. Což už není dotace/přerozdělování v původním slova smyslu.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

5. 3. 2008 11:21 | delfajz

Tak za a) ekonomika neni zadna veda, ale hospodarstvi. Tak nas to aspon ve skole uci a tvrdi to i http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomika b) pokud jste myslel ekonomii http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomie , tak to vubec exaktni veda neni ani nahodou. Od zakladu to je prorostle nejakou ideologii a filozofii a je to neco co nam "rika" (predvida) na zaklade probehleho pozorovani jak se neco mozna bude chovat a co by jsme mozna meli delat, aby jsme byli ekonomicky uspesnejsi nez zbytek.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2005 10:45 | Jarmila

Když vidím, jak se domlouvá naše vláda, tak je mi jasné, jak se asi můžou domlouvat v Bruselu. Než se hoši dohodnou, že krize skončila a napíšou na to čtyři usnesení, že teda skončila, tak padne vláda, změní se premiér a pak to skončí. Jalové debaty o ničem. Takhle tu Ameriku nedoženeme.
Lidi by se nebáli odstranění dotací. Stejně se to všechno vyvinulo v historickém kontextu. Po 2 sv. válce byly třeba peníze na obnovu zničeného hospodářství. Stát napařil lidem vysoké daně a ti to vcelku snášeli. Jenže daně zůstaly. Stát proto začal lidem slibovat, co všechno jim dá (jakože zadarmo), když si nechají dále bráti daně. Dneska už ale lidi řvou, protože politika státu je takováto: občane, musíš si našetřit na důchod, platit u doktora, platit si jídlo v nemocnici, platit školné, platit za použití silnice či dálnice, platit poplatky na ouřadě, platit, platit, platit. Stát si ale vezme daně ve stejné výši jako doposud, neb nashromážděné prachy zcela nehospodárně promrcasil, a je jedno, zda byla u vesla vláda ODS nebo ČSSD. Kdepakže jsou prachy, našetřené milióny důchodců na důchody? Systém byl přece až do roku tuším 2002 v přebytku! Jenže přebytkem na důchodovém účtu se vyspravil státní rozpočet, aby bylo kde brát na zpackanou privatizaci a aby lidi tolik neřvali, že se všechno rozkradlo. To bylo bohužel za vlády ODS. Následně přišli ČSSD, jenže už k sežranému stolu, ti už sbírají jen drobky.
Klidně budu platit školné, klidně si zaplatím u doktora, ale za to chci od státu, aby mi probůh ty daně nejdřív nebral!!! Pokud mi ale nejdřív sebere vysoké daně a následně na nic nemá, není to stát dle mých představ, ale loupežník nejvyššího kalibru.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2005 7:59 | Jirka

Já naopak nevidím jinou šanci, než řešit to odspodu. Jestliže by se lidi byli skutečně schopni domluvit, pak budou muset i vlády. Dokud lidi nedokážou jasně říci, co po vládách chtějí, budou si ty vlády dělat, co je výhodné pro jejich politiky. Je nutné jim sdělit, že výhodné je sekat latinu a sloužit svému lidu. A nikdo jiný než ten lid jim to vysvětlit nemůže. A to je kámen úrazu.
Lid (demokratická většina) se odstranění dotací a dávek bojí jako čert kříže. A toho politici rádi zneužívají. Proto také ten strach v lidech ještě posilují. Proč je pro madam Emerovou tak nepředstavitelné, aby si pacienti v nemocnici platili alespoň stravu? Doma je živí kdo? Uplácení voličů z cizí kapsy, to je jejich oblíbená činnost. Hned po skončení mandátu by měli jít bručet za šíření poplašných zpráv. Ale místo toho zase dnes ráno čtu, jak si vymysleli zvýšení odchodného pro ministry. A podle zpráv včera večer v televizi jim už zase stoupají preference. Proboha, kdy už se lidi poučí?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2005 9:23 | Jarmila

Jenže ono to odspodu asi nepůjde. Lidi by se třeba domluvili, ale naše vlády ne. Evropa už pokrok udělala, ne že ne. Má EURO, zatím ne všude, ale pro jeho zavedení stanovila přísná kritéria. jenže se ukazuje, že nejsou sankce za jejich poušení (Řecko, Itálie) a že některé státy záměrně zkreslují hospodářskou bilanci, aby nedostaly za uši pro porušení maastrichtských kritérií. Ta ostatně platí pro zemi, která chce Euro přijmout, pokud ho už má, ale tato kritéria splňovat přestane, je problém. Dalším krokem by mohla být právě ta ústava. Prostě předat některé pravomoci do Bruselu a zrušit je ve státech. To ale bude mít dopad na byrokracii států, zmizne jim řada ministerstev (to by mělo být v Bruselu a společné pro všechny), ubyde ouřadů a sníží se rozhodovací pravomoci států v příslušném oboru. Problém je v tom se na tomto řešení dohodnout. Ono by se totiž postupně měly odbourávat i ty subvence, které jsou už dneska gigantických rozměrů a když vidím, jak vznikají agentury, specializující se na psaní projektů na získání subcencí, jde mi mráz po zádech. To se fakt bez nějaké subvence v Evropě nehne ani lupínek? Takže: evropská ústava je do budoucna dobrá. Problém je asi hlavně v tom, že Amíci to mají na dvou listech papíru, my jsme na to udělali speciální odbor a máme to na pouhých 2.000 nebo kolikati stranách. Copak to může někdo z nás přečíst, porozumět tomu a vědět o co vůbec v celé slavné ústavě jde?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 14:23 | Hugo

Jo a to si myslíte, že tu amerikanizaci uděláte z Bruselu, násilím? Nebo třeba tím, že vymyslíte ústavu, jako modlu, a kdo se ji nepodřídí, tak půjde z kola ven? To amíci stihli to sjednocení za pár let? Což nejříve spojit Evropu od spodu? Volný pohyb zboží, peněz a pracovní síly. Rovná práva pro všechny. Že na tom někdo trochu vydělá a jiný prodělá? Že se někomu zpomalí a někomu urychlí hospodářský vývoj? Že na tom nevydělají (okamžitě) ti bohatší státy, ale ti chudší? Že bude muset asi zkončit ten evropský socialismus a přerozdělování a začít znovu s rozvojem podnikání a tím vytváření nových pracovních míst, to si pište. Evropský lid nezajímají keci chvástalů z Bruselu, chtějí mít práci a slušně žít. Tohle socialismus nedokáže zařídit a oni to vědí. Proto hlasuji, jak hlasují. I když to možná, z jejich pohledu, vyznívá všlijak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:56 | VlK vladku at seznam.cz

BTW: Ekonomie = ekonomika. Sám jsem pak pojem "ekonomika" používal místo "ekonomie"
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:49 | Honzajs

Ono s tím NE je to trošku jinak. Holanďamé řekli NE přebujelé EU, jak tvrdíte. Ale Francouzi řekli NE z úplně opačného důvodu - báli se liberalizace, poklesu subvencí atd...
Co se týče, byrokratického kolosu, souhlasím.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:48 | Kateřina

Kdybych to brala ideově, pak tím heslem by byla svoboda. To je to, co nám tenhle "dotační systém" kousek po kousku bere. Nejen ten, samozřejmě, ale o směrnicích a vyhláškách ten článek není.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:29 | VlK vladku@seznam.cz

"Ekonomika je poměrně exaktní věda" :-)) Proboha to snad nemyslíte vážně? Od kdy je ekonomika vědou? Od doby, kdy změnili pravidla dává se Nobelovka i za ekonomiku? Co je na ekonomice vědeckého? Chápu, že v dnešní době se ekonomika uctívá jak v době svého největšího vlivu astrologie, ale trochu se zamyslete, co děla vědu vědou a kde je ekonomika. Který "zákon" v ekonomice je založen na důkazu (exaktní vědy se tím vyznačují), jak dlouho ekonomické zákony platí než se přepíšou jinými (vím, že totéž se děje i u exaktních věd, ale v jiném rozsahu/měřítku). --- Jinak k tématu: sice článek je celkem radikální, ale dovedu si přeedstavit svět bez dotací, který by možná byl lepší než současný. I když bych asi zachoval dotace/danové odpočty na veřejně prospěšné věci. Proč nemít možnost zaplatit menší daně a přispět tak vlastní důchod, ekologii, výzkum apod. Vzhledem k tomu, že si to platím ze svéhodaný člověk/firma. Což už není dotace/přerozdělování v původním slova smyslu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:23 | Jarmila

Ale Hugo, trochu přemýšlení. Američané mají před Evropou historický náskok. Zrušili vnitřní hranice, mluví jedním jazykem (doma si mluv jak chceš, venku anglicky), zboží i lidi se můžou volně přesunovat z místa na místo, mají jednu vládu (Evropa minimálně 30), jedno ministerstvo pro cosi, méně institucí, zákonů, ouřadů - tohle všechno mi v Evropě jaksi chybí. Evropa by chtěla totéž, ale přitom ponechat to staré (hranice, státy..). To ale bohužel nejde. Takže je to o tom, jak řadu věcí přiblížit Americe, třeba i jednotnou evropskou zahraniční politikou, faktickým zrušením hranic mezi státy a dalšími podmínkami. Pokud ale bude v Bruselu byrokracie jako doteď, tak to asi hned tak nebude.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 13:21 | sema

bohužel (pro nás pro všechny) autorka uvedla jedno velmi pravdivé tvrzení: "lidi už si zvykli" - a protože dnes lidé (tedy přesněji jejich volební většina:)) nepřemýšlejí a nejsou moc zvyklí v mnoha oblastech postarat se sami o sebe a rádi to nechají na státu v bláhové víře že "stát" je moudřejší než oni sami, tak to bude stále horší a horší...marná sláva, žijeme v době, kdy si většina lidí přeje socialismus, ačkoli si to mnohdy vůbec neuvědomuje a přísahali by, že jen na tuhle a támhleto je "tak nějak třeba dohlídnout a občas to zkontrolovat a dát tomu nějaká pravidla"
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2005 12:12 | Hugo

Když je třeba něco zdůvodnit, na něco se vymluvit, tak je tu USA. Za co vlastně všechno mohou ti nezbední amíci? Za to že jste tleskali, budovali a rozvíjeli komunismus? Za to, že po revoluci jste chtěli být za rok tam, kde jsou švýcaři a ono to nevyšlo? Za to, že nejraději hodně kecáte, hoby děláte a čekáte až vám Evropa bude sypat prašulky a ono ne a ne? Tak už konečně otevřete oči a pochopte, že celá slavná EU je jen jeden velký byrokratický kolos na hliněných socialistických nohách. Tomuhle všemu se ti amíci tak akorát chechtají. A mají proč. Jedině váš presidente a pár další tohle chápe a proto je třeba jej označit za viníka všeho. Viz dnešní MFDnes. Ano Pan president může za to, že francouzi a holanďané řekli této přebujelé EU, plné nesmyslných nařízení, výjimek, dotací a subvencí stop. Jen tak dál, ono vám to jednou dojde.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 10:44 | Jarmila

Snížit daně, zrušit dotace. Jenže co by ouřadové přerozdělovali, kdyby se lidi starali sami o sebe? Tenhle nepřehledný systém vznikl po II. světové válce v Evropě. Srovnávat s USA je nesmysl, protože Amerika válku na svém území neměla (a to ani I. světovou) a nemusela se tedy potýkat s mnoha problémy, např. s nedostatkem mužské pracovní síly, což bylo citelné hlavně v Německu nebo v Polsku, dále s obnovou území po válce atd. Oni Američani Evropě taky nepomáhali zadarmo, takoví filantropové to fakt nejsou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 10:07 | MoB

Ekonomika je poměrně exaktní věda a plést do ní ideologii nikdy nepřineslo nic dobrého. Takže zkuste zabrzdit a podívat se na problém ekonomicky, ono to totiž nakonec všechno někdo musí nějak zaplatit. Jinak souhlas, dotace systém šíleně zabordelí, zašmodrchají a znepřehlední - což je mj. ráj pro korupci nebo pro přístup "tohle nejde, není tu ta správná paní úřednice" a podobně. Systém má mít pravidla co nejjednodušší a má jich být co nejméně. Ale o tom se zřejmě naši (a nejen naši) zákonodárci ještě nedoslechli... :-(
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2005 9:55 | Jarmila

Na systém dotací v EU existuje hezký vtip. Přesně vystihuje situaci, ale už tu byl jednou použit, takže jen link: http://www.penize.cz/info/zpravy/nazory.asp?IDP=1&NewsID=3441
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2005 8:43 | Karel

"Objektivní posouzení jakéhokoli druhu kvality může učinit pouze trh" - slečno nebo paní, nelze sloužit najednou dvěma pánům, Bohu a mamonu. Trh může být za určitých okolností ekonomickým nástrojem. Když se ale pro někoho stane cílem, objektivní skutečností /pravdou/, měřítkem a pánem, dopadne takhle.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Zdeněk Škromach

politik

Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services