Co dělat, když vám v bance půjčku nedají? Zjistěte proč a jděte jinam

PR článek | rubrika: FINEXPO | 24. 5. 2021
V bance vám nechtějí půjčit a vy už začínáte být značně nervózní, protože bez úvěru svou situaci nezvládnete? Nezoufejte, banky nejsou jediným poskytovatelem. Než se ale vydáte na opačnou stranu řeky, je dobré zjistit, proč vám v bance nechtějí půjčit.
Co dělat, když vám v bance půjčku nedají? Zjistěte proč a jděte jinam

Zdroj: Dotfox

Komerční spolupráce

Podali jste žádost o půjčku ve své bance a odpověď zněla: „Zamítnuto?“ Šli jste ke konkurenci a ani tam jste nepochodili? Řešením může být nebankovní půjčka, nebankovní společnosti jsou obvykle oproti bankám při schvalování shovívavější, a tak na úvěr může dosáhnout i ten, kdo v bance slyšel jasné NE.

Bez příjmů v bance půjčku nezískáte

Nejčastějším důvodem k zamítnutí půjčky jsou nedostatečné příjmy. V bance úvěr bez doložení příjmu nezískáte, proto pokud nedisponujete potřebnými financemi, je vaše žádost předem zamítnuta. U nebankovních společností to ale s dokazováním není tak horké. Otázkou však zůstává: „Je vhodné zadlužit se bez příjmů?“

Na základě příjmů je vyhodnocována bonita a následná úvěruschopnost, je tedy jasné, že ten, komu je úvěr zamítnut, je pro banku neúvěruschopným, a tudíž rizikovým klientem. Co to znamená? Banka by nemusela už své peníze vidět a klient by se mohl dostat do ještě větších dluhových potíží.

Co dělat, když nemáte, jak doložit stabilitu a výši příjmů?

Do rizika se nevyplácí jít, nemáte-li tak dostatečné příjmy, pak ani nebankovní půjčka nebude vhodným řešením. Na druhou stranu jsou ale i klienti, kteří nemají, jak doložit vysoké a stabilní příjmy, i přestože jimi disponují. Typickým příkladem mohou být OSVČ, studenti, brigádníci a lidé pracující na dohody. V takové situaci je na každém žadateli, aby zvážil, zda je schopen řádného splácení či nikoliv.

Pokud víte, že se svými příjmy půjčku zvládnete, není důvod, proč se obávat nebankovních nabídek. I přesto je ale vhodné vsadit na online nástroje, a neukvapit se ve výběru, pomoci může kalkulačka půjček, která nabídne přehled od těch nejlevnějších.

Záznam v registrech dlužníků nemusí být konečná

Mezi další častá zamítnutí patří negativní záznam v registru dlužníků. S tím toho bohužel moc nenaděláte. Dlužníkem se ale člověk může stát i jen kvůli nezaplacenému účtu za telefon nebo energie. Nebankovní společnosti jsou naštěstí v těchto situacích shovívavější, oproti bankám dokážou klientovi poskytnout i půjčku se záznamem, tyto žádosti vždy posuzují individuálně.

Dluh v řádech statisíců ale nečekejte, obvykle nebankovní společnosti nabízí krátkodobou drobnou půjčku nebo bezúročný úvěr. Na ten mají nárok pouze noví klienti a jeho velkou výhodou je, že je zdarma. Většinou zaplatíte jen to, co si skutečně půjčíte.

Pokud v bance nepochodíte, pak se není nutné nebankovních půjček bát, důležité jen je reálně zhodnotit svou finanční situaci a ujistit se, že dluh zvládnete.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

24. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Novela insolvenčního zákona zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Současně však zpřísňuje některá pravidla, což zhorší podmínky pro starobní a invalidní důchodce.

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

21. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB sebrala Fair Credit povolení na spotřebitelské úvěry

Česká národní banka (ČNB) odňala společnosti Fair Credit Czech oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Důvodem je opakované a závažné porušení zákona... celý článek

Partners Financial Services