Co dělat, když vám v bance půjčku nedají? Zjistěte proč a jděte jinam

PR článek | rubrika: FINEXPO | 24. 5. 2021
V bance vám nechtějí půjčit a vy už začínáte být značně nervózní, protože bez úvěru svou situaci nezvládnete? Nezoufejte, banky nejsou jediným poskytovatelem. Než se ale vydáte na opačnou stranu řeky, je dobré zjistit, proč vám v bance nechtějí půjčit.
Co dělat, když vám v bance půjčku nedají? Zjistěte proč a jděte jinam

Zdroj: Dotfox

Komerční spolupráce

Podali jste žádost o půjčku ve své bance a odpověď zněla: „Zamítnuto?“ Šli jste ke konkurenci a ani tam jste nepochodili? Řešením může být nebankovní půjčka, nebankovní společnosti jsou obvykle oproti bankám při schvalování shovívavější, a tak na úvěr může dosáhnout i ten, kdo v bance slyšel jasné NE.

Bez příjmů v bance půjčku nezískáte

Nejčastějším důvodem k zamítnutí půjčky jsou nedostatečné příjmy. V bance úvěr bez doložení příjmu nezískáte, proto pokud nedisponujete potřebnými financemi, je vaše žádost předem zamítnuta. U nebankovních společností to ale s dokazováním není tak horké. Otázkou však zůstává: „Je vhodné zadlužit se bez příjmů?“

Na základě příjmů je vyhodnocována bonita a následná úvěruschopnost, je tedy jasné, že ten, komu je úvěr zamítnut, je pro banku neúvěruschopným, a tudíž rizikovým klientem. Co to znamená? Banka by nemusela už své peníze vidět a klient by se mohl dostat do ještě větších dluhových potíží.

Co dělat, když nemáte, jak doložit stabilitu a výši příjmů?

Do rizika se nevyplácí jít, nemáte-li tak dostatečné příjmy, pak ani nebankovní půjčka nebude vhodným řešením. Na druhou stranu jsou ale i klienti, kteří nemají, jak doložit vysoké a stabilní příjmy, i přestože jimi disponují. Typickým příkladem mohou být OSVČ, studenti, brigádníci a lidé pracující na dohody. V takové situaci je na každém žadateli, aby zvážil, zda je schopen řádného splácení či nikoliv.

Pokud víte, že se svými příjmy půjčku zvládnete, není důvod, proč se obávat nebankovních nabídek. I přesto je ale vhodné vsadit na online nástroje, a neukvapit se ve výběru, pomoci může kalkulačka půjček, která nabídne přehled od těch nejlevnějších.

Záznam v registrech dlužníků nemusí být konečná

Mezi další častá zamítnutí patří negativní záznam v registru dlužníků. S tím toho bohužel moc nenaděláte. Dlužníkem se ale člověk může stát i jen kvůli nezaplacenému účtu za telefon nebo energie. Nebankovní společnosti jsou naštěstí v těchto situacích shovívavější, oproti bankám dokážou klientovi poskytnout i půjčku se záznamem, tyto žádosti vždy posuzují individuálně.

Dluh v řádech statisíců ale nečekejte, obvykle nebankovní společnosti nabízí krátkodobou drobnou půjčku nebo bezúročný úvěr. Na ten mají nárok pouze noví klienti a jeho velkou výhodou je, že je zdarma. Většinou zaplatíte jen to, co si skutečně půjčíte.

Pokud v bance nepochodíte, pak se není nutné nebankovních půjček bát, důležité jen je reálně zhodnotit svou finanční situaci a ujistit se, že dluh zvládnete.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Partners Financial Services