Doklady v mobilu se blíží. Které budou první a kdo je uzná?

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 6. 12. 2023 05:05 aktualizováno 21. 12. 2023 14:15
Senátoři schválili zákon, který umožní používat osobní doklady nahrané v mobilu. I když klasický občanský průkaz nemáte rádi, od žluté nádoby na tříděný odpad se držte dál. Plastová kartička se ještě bude hodit.
Doklady v mobilu se blíží. Které budou první a kdo je uzná?

Zdroj: Shutterstock

Zákon o právu na digitální služby, který popisuje pravidla pro používání osobních dokladů v chytrém telefonu, čeká už jen na podpis prezidenta a zveřejnění ve sbírce. Po poslancích ho 21. prosince schválili také senátoři.

První doklady v mobilu měly být původně uznávány hned od začátku roku 2024, nakonec to bude až od poloviny ledna.

„Bude to jednoduché – stáhnete si aplikaci do mobilního telefonu, zaregistrujete se a používáte,“ říká vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš k novele zákona o právu na digitální služby, která takzvané eDoklady zavádí.

Jednoduché to ale bude jen pro toho, kdo má identitu občana – datovou schránku, bankovní identitu, Moje ID nebo Mobilní klíč k e-governmentu. Ten, kdo ji nemá, a přesto by chtěl doklady do mobilu, má smůlu.

Rozjíždí se zvolna

Majitelé identity si tedy v lednu můžou z Google Play nebo AppStore stáhnout aplikaci eDoklady, ke které se nahraje jejich občanský průkaz. 

Zatím jen občanský průkaz, o dalších dokladech se zákon konkrétně nezmiňuje. „Žádný jízdní řád zatím není, ale prioritu dostanou průkazy z centrálních evidencí s celostátním dopadem, říká Anna-Marie Lichtenbergová z Digitální a informační agentury (DIA). „Evidujeme zvýšený zájem o informace k možnosti zařadit do eDokladů vlastní průkazy, a to ze strany různých subjektů (např. i pojišťoven) a tyto možnosti budeme dále prozkoumávat,“ odpovídá Lichtenbergová na otázku, jestli bude časem možné do aplikace přihrát i doklady vydávané někým jiným než veřejnou správou, například zdravotními pojišťovnami, dopravními podniky a podobně.

Aplikace jsou ale dvě. Jednu má v telefonu občan a v ní průkazy. Druhá je ověřovací. Tu musí mít ten, který má údaje z občanky ověřit. A protože zavádění technologie do úřadů bude trvat, od polovičky ledna se budete moct telefonní občankou prokázat jenom na některých z nich.

Konkrétně na těch, se kterými většina z nás nemá až tak moc co do činění. Především na ministerstvech (ale ne na zastupitelských úřadech) a pak na úřadech jako je (namátkou): Český statistický úřad, Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Národní sportovní agentura… Celkem sedmnáct úřadů, se kterými řada lidí v životě nepřijde do styku.

Ty opravdové pecky přijdou až od července, kdy nejpozději bude možné nechat se ověřit přes občanku v telefonu u policie, u soudů, na finančním úřadě, na úřadech práce na správě sociálního zabezpečení, živnostenském úřadě, katastrálních úřadech, matrikách, na krajích a obcích s rozšířenou působností. Některé obce a kraje jsou ale připraveny se do projektu zapojit dřív.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Konečně do ledna 2025 budou připojeny další úřady, firmy a instituce, které jsou při různých příležitostech povinny ověřovat totožnost – okrskové volební komise, školy, zdravotní pojišťovny, banky, pojišťovny, notáři a exekutoři, zbytek obcí a obecní policie, pošta a zastupitelské úřady.

Na cestu do Evropské unie zatím pořád budete potřebovat plastovou občanku nebo cestovní pas.

Nebude vidět víc, než je potřeba

Ověřovací aplikace bude existovat ve dvou verzích. Jedna bude pro chytré telefony, druhá se bude využívat zejména na počítačích na přepážkách úřadů. Pro úřady se ostatně speciálně vyvíjí – aby nemusely pořizovat nové vybavení. Pokud se ale rozhodnou pro smartphony a mobilní aplikaci, bránit jim nikdo nebude.

Občan by neměl potřebovat nic zvláštního, jen telefon. Ten ovšem musí mít funkční fotoaparát, bluetooth (ten se používá, když má ověřovatel mobil) a možnost připojit se na wifi (používá se, když má ověřovatel na přepážce jiné zařízení než mobil). Při ověřování mobilní appkou bude ověřování probíhat offline, ověřování na přepážce by mělo probíhat přes internet, nicméně úřadům Digitální informační agentura doporučuje, nabídnout klientům wifi. Ověřit by se tedy měl dát i ten, kdo nemá v telefonu datové připojení na web.

Když se to bude hodit a když k tomu dáte souhlas, může si úředník údaje z telefonické občanky přenést.

Výhodou občanky v telefonu – jazykem zákona „digitálního stejnopisu občanského průkazu“ – je oproti plastové verzi to, že ho jednak nedáte z ruky, jednak ukážete jenom to, co je v danou chvíli potřeba.

Peníze v mobilu
Zdroj: Shutterstock/Peníze.cz

Anketa

Chcete občanku do mobilu?

Pokud tedy bude potřeba ověřit věk, neuvidí ověřovatel ve svém zařízení například adresu. Nebo naopak – pokud bude ověřovat vaše bydliště, nebude už se zdržovat přemýšlením, jestli na svoje roky vypadáte staří, mladí nebo akorát.

Na matriku kdekoli. Za dlouho

Digitalizace úřadů pokročila i jinde. Poslanci schválili elektronizaci matrik a senátoři ji posunuli k podpisu prezidentovi.

Elektronizace matrik znamená propojení matričních úřadů, díky kterému půjde získat rodný list, oddací list nebo jiný matriční doklad na každé matrice v Česku, případně úplně bez cesty na matriku, jen přes internet.

Matriční záznamy se sice vedou už delší dobu nejen ve fyzických matričních knihách, ale i elektronicky, mezi jednotlivými matrikami ale není propojení a jednotný systém. Ve skutečnosti si na tuhle elektronizaci podle návrhu zákona počkáme nejspíš až do roku 2027. 

Matriky zdraží

Svarba
Zdroj: Shutterstock

S elektronizací matrik se svezla i aktualizace zákona o správních poplatcích. Dřív než digitální budoucnosti se na matrikách – už od začátku roku 2024 – dočkáme změny některých poplatků. Směrem vzhůru.

  • Zdvojnásobí se poplatek za stejnopisy, opisy, výpisy pořízené na matrice (z 15 na 30 korun za první a z 5 na 10 korun za každou další stránku).
  • Za stejnopis rodného, oddacího nebo úmrtního listu a dokladu o registrovaném partnerství se bude platit 300 korun místo stovky. Stejně za vydání osvědčení o rodném čísle.
  • Poplatek za změnu dříve „hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného, cizojazyčného“ příjmení, po změně už jen „hanlivého nebo směšného“ příjmení se zdvojnásobí na 200 korun.
  • Změna z cizojazyčného příjmení nebo zpět na příjmení, které už člověk dřív nosil, bude za 300 korun.
  • Ostatní změna příjmení, „jen tak“, bude stát 3000 korun místo 1000.
  • Od poplatku za změnu příjmení ale bude nově osvobozena ta, když se během trvání registrovaného partnerství jeden z partnerů rozhodne přijmout příjmení toho druhého.
  • Uzavření manželství nebo vstup do registrovaného partnerství podraží párům, které nemají v Česku trvalý pobyt, z 3000 na 5000 korun.
  • U párů, kde má v Česku trvalý pobyt pouze jedna jejich polovina, podraží týž úkon z 2000 na 3000 korun.
  • Pokud se uzavírá manželství tam, kde nemá ani jeden z novomanželů trvalý pobyt, přibývá nový poplatek 1000 korun za přítomnost matrikáře.
  • Za povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost se budou platit 3000 místo 1000 korun, nově bude totéž platit i pro registrovaná partnerství.
  • Nově se platí 500 korun za vydání osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services