Poplatky za televizi a rozhlas stoupnou. Zaplatíme i za mobil

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2023 | 6 komentářů
Poplatky za televizi a rozhlas stoupnou. Zaplatíme i za mobil

Zdroj: Shutterstock

Koncesionářský televizní poplatek se pravděpodobně zvýší o 25 korun, lidé tak budou platit 160 korun měsíčně. Rozhlasový poplatek stoupne o deset korun na 55 korun měsíčně. Zároveň se rozšíří okruh poplatníků. Předpokládá to vládní návrh zákona, který představil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Za rok by tedy koncesionáři veřejnoprávních médií měli platit 660 místo 540 korun za Český rozhlas a 1920 místo 1620 korun za Českou televizi. Ten, kdo oba poplatky hradí už teď, zaplatí ročně o 420 korun víc, kdo neplatil žádné a bude platit nově, bude ročně lehčí o 2580 korun.

„Poplatky se u České televize nezvyšovaly 15 let, u Českého rozhlasu dokonce 18 let, současná hodnota poplatku je tak zhruba poloviční. Sledovanost a poslechovost obou veřejnoprávních médií je však jednou z nejvyšších, obě média mají širokou nabídku, široké spektrum příznivců, vysokou kvalitu a důvěryhodnost,“ říká Baxa. 

Pokud vše půjde podle plánu, projeví se zvýšení poplatků a rozšíření okruhu poplatníků od 1. ledna 2025.  

Nově bude poplatky platit i skupina lidí, která dosud poplatky vázané na rozhlasový a televizní přijímač neplatila. Změní se totiž definice zařízení, ze kterého se poplatek odvádí. Nově půjde o jakýkoli přístroj, který může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, tedy například chytrý telefon, tablet nebo počítač.  

Nadále platí, že se ale neplatí za přístroj, ale za domácnost. Je tedy jedno, kolik přístrojů v domácnosti je.

Změní se také platby právnických osob: Nebudou se dotýkat malých firem do pěti zaměstnanců a živnostníků, firmy budou odvádět poplatek v závislosti na počtu zaměstnanců.  

„Návrh vlády jednoznačně vítáme a věříme, že najde podporu v legislativním procesu. Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování,“ říká odcházející generální ředitel České televize Petr Dvořák.

V současné době přispívá 3,3 milionů koncesionářů České televizi a 3 miliony koncesionářů Českému rozhlasu.    

Cílem takzvané velké mediální novely je podle vlády zachování silných a nezávislých veřejnoprávních médií se stabilním financováním nezávislým na státním rozpočtu. Předpokládané zvýšení příjmů po navýšení poplatku a rozšíření okruhu poplatníků bude u České televize o 1,4 miliardy, u Českého rozhlasu o 626 milionů korun ročně. 

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-434
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2023 13:25, Silviana

Výpalné by mělo být jako mandatorní výdaj, když ČT politici podporují, ať si ji platí z rozpočtu. Pro mne je celá ČT nesledovatelná!

+81
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services