Do letošního, třetího ročníku soutěže, pořádaného Generali Českou pojišťovnou, se přihlásila bezmála stovka startupů a malých a středních firem. Spojuje je snaha o maximálně udržitelné podnikání.
Udržitelnost přitom není pozitivní jen pro životní prostředí, ale i pro zdraví samotných podniků. „Z dat vyplývá, že existuje pozitivní vztah mezi udržitelným chováním firem a jejich finanční výkonností. Udržitelné obchodní modely mohou významně přispět k dlouhodobému úspěchu i rychlejšímu zotavení po ekonomicky složitých obdobích,“ popisuje Petra Nováčková, manažerka udržitelnosti Generali České pojišťovny.
Čaje, sušenky i brikety
Do soutěže, ve které dříve uspěly například CleverFarm, CYRKL nebo IN-EKO Team, se letos přihlásily podniky z různých odvětví – zemědělství, zpracování odpadů, výroby nebo potravinářství.
Nejvíce v soutěži zaujal Sonnentor, který odborná porota umístila na první příčku. Firma od roku 1992 ekologicky zpracovává byliny do čajů a koření.
„Sonnentor začínal s prodejem biočajů a koření v době, kdy u nás o ekologickém zemědělství a biopotravinách neměl nikdo ani ponětí. Podařilo se jim vybudovat opravdu ukázkový podnik, kde se udržitelnost promítá do všech oblastí. Rozvíjí dlouhodobé a férové vztahy s pěstiteli, vytváří přátelské a inspirativní prostředí pro zaměstnance, nabízí pracovní místa pro lidi s různými omezeními. Dokonce i budovy, kde sídlí, přizpůsobují maximálně environmentálním požadavkům,“ vysvětluje předsedkyně poroty první místo pro jihomoravskou společnost.
Na druhém místě se umístila Biopekárna Zemanka. Ta vyrábí už 17 let sušenky a oplatky z biosurovin. „Pekárna je pionýrem v oblasti biopotravin u nás. Ocenili jsme především odvahu, se kterou se pustili do nového segmentu – cirkulárního potravinářství. Přes legislativní a výrobní překážky se jim podařilo využít pivovarské mláto, zeleninové a ovocné výlisky nebo kávovou sedlinu od řady velkých firem a vytvořit z nich chutné a kvalitní potraviny postavené na cirkulárním principu,“ uvádí Helena Továrková.
Třetí příčka pak patří společnosti Progres Ekotech ze Slezska, která z hutních odpadů vyrábí novou vstupní surovinu, čímž naplňuje ideu cirkulárního hospodaření. Porotu zaujala unikátní, patentově chráněnou technologií a zaměřením na odvětví s obrovskou uhlíkovou stopou – hutní průmysl. Odpad z hutí, sléváren a podobných provozů umí proměnit v briketu, která vrací cenné vstupní suroviny zpět do výroby, a ty tak nekončí na skládce. Zároveň je jejich technologie výrazně méně energeticky náročná a má nižší uhlíkovou stopu než jiné alternativy zpracování.
Trojice oceněných si odnesla finanční výhru, mentoring od Institutu cirkulární ekonomiky a CIRA Advisory, mediální podporu pro podnikání a v neposlední řadě nominaci na účast v celoevropském kole soutěže SME EnterPRIZE. „To se koná letos na podzim v Bruselu a je výbornou příležitostí, jak udržitelný byznys představit mezinárodní komunitě a získat nové a cenné kontakty,“ popisuje Petra Nováčková.
Houby místo polystyrenu
Letos se poprvé do soutěže mohly hlásit i startupy. Právě pro ně vznikla v soutěži nová kategorie pod záštitou agentury CzechInvest. „V Česku působí obrovské množství společností, které udržitelným podnikáním dosahují velkých úspěchů a jsou ve svých oborech velmi inspirativní. Máme radost, že se soutěž rozšířila i o startupy,“ říká Filip Krůta, manažer EkoTech hubu projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest a jeden z porotců startupové soutěže.
Do finále v kategorii postoupila pětice firem. Mezi nimi porotu nejvíce zaujalo jihomoravské myco. To zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Porotu ohromili šíří využití houbového mycelia pro zpracování různých druhů odpadních surovin na nové materiály. A zároveň přesvědčili, že v práci s ním mají unikátní expertizu. „Uplatnění jimi vytvořených materiálů je široké: dokážou nahrazovat polystyren jako výplňový materiál, snaží se prorazit s deskami na bázi mycelia i do stavebnictví. Těšíme se, kam všude se jim podaří v nejbližších letech dostat a jaké aplikace mycelia uvedou na trh,“ popisuje předsedkyně poroty Helena Továrková.
Dalšími, kteří se dostali mezi pět nejlepších startupů, byli Arbo Technologies, kteří skrze data zefektivňují péči o městskou zeleň, firma Grig Distribuce, vyrábějící potraviny z hmyzího proteinu, iEcoHaus – startup vyrábějící prací papírky, které dokážou nahradit tradiční prací prášky, a podnik V pytli s projektem vo.bal, který zaměstnává lidi bez domova a vyrábí znovupoužitelné voskované látkové obaly na potraviny.
Čtvrtý ročník v přípravě
Už nyní Generali Česká pojišťovna chystá čtvrtý ročník soutěže SME EnterPRIZE. Ten se i příští rok otevře všem malým a středním českým společnostem nebo startupům, které berou udržitelné podnikání vážně. Informace o novinkách a spuštění soutěže budou k dispozici na webu sme-enterprize.cz.
TOP10 malých a středních firem
- Sonnentor
- Biopekárna Zemanka
- Progres Ekotech
- Bamboolik
- Cambodian – projekt pepper.field
- Cervus
- Herufek
- Výzkumný Technologický Institut
- rPET InWaste
- Selekta Pacov
TOP 5 startupů
- myco
- ARBO Technologies
- Grig Distribuce
- iEcoHaus CZ
- V pytli – projekt vo.bal
Finmag.cz
Sdílejte článek, než ho smažem