Udržitelné podnikání není póza

PR článek | rubrika: FINEXPO | 10. 7. 2023
„Je to jednoduché. Na mrtvé planetě nejsou zákazníci,“ shrnuje ředitelka Nadace Veronica a předsedkyně poroty soutěže SME EnterPRIZE Helena Továrková hlavní argument, proč by se měly společnosti zajímat o udržitelnost.
Udržitelné podnikání není póza

Zdroj: Generali Česká pojišťovna

Komerční spolupráce

Do letošního, třetího ročníku soutěže, pořádaného Generali Českou pojišťovnou, se přihlásila bezmála stovka startupů a malých a středních firem. Spojuje je snaha o maximálně udržitelné podnikání.

Udržitelnost přitom není pozitivní jen pro životní prostředí, ale i pro zdraví samotných podniků. „Z dat vyplývá, že existuje pozitivní vztah mezi udržitelným chováním firem a jejich finanční výkonností. Udržitelné obchodní modely mohou významně přispět k dlouhodobému úspěchu i rychlejšímu zotavení po ekonomicky složitých obdobích,“ popisuje Petra Nováčková, manažerka udržitelnosti Generali České pojišťovny.

Čaje, sušenky i brikety

Do soutěže, ve které dříve uspěly například CleverFarm, CYRKL nebo IN-EKO Team, se letos přihlásily podniky z různých odvětví – zemědělství, zpracování odpadů, výroby nebo potravinářství.

Nejvíce v soutěži zaujal Sonnentor, který odborná porota umístila na první příčku. Firma od roku 1992 ekologicky zpracovává byliny do čajů a koření.

„Sonnentor začínal s prodejem biočajů a koření v době, kdy u nás o ekologickém zemědělství a biopotravinách neměl nikdo ani ponětí. Podařilo se jim vybudovat opravdu ukázkový podnik, kde se udržitelnost promítá do všech oblastí. Rozvíjí dlouhodobé a férové vztahy s pěstiteli, vytváří přátelské a inspirativní prostředí pro zaměstnance, nabízí pracovní místa pro lidi s různými omezeními. Dokonce i budovy, kde sídlí, přizpůsobují maximálně environmentálním požadavkům,“ vysvětluje předsedkyně poroty první místo pro jihomoravskou společnost.

Na druhém místě se umístila Biopekárna Zemanka. Ta vyrábí už 17 let sušenky a oplatky z biosurovin. „Pekárna je pionýrem v oblasti biopotravin u nás. Ocenili jsme především odvahu, se kterou se pustili do nového segmentu – cirkulárního potravinářství. Přes legislativní a výrobní překážky se jim podařilo využít pivovarské mláto, zeleninové a ovocné výlisky nebo kávovou sedlinu od řady velkých firem a vytvořit z nich chutné a kvalitní potraviny postavené na cirkulárním principu,“ uvádí Helena Továrková.

SME EnterPRIZE

Soutěže SME EnterPRIZE se může zúčastnit kdokoliv, kdo podniká v Česku a spadá do kategorie startupů, živnostníků, mikropodniků či oblasti SME, tedy malých či středních podniků. Cílem soutěže je ocenit firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada rizik. Jsou to přitom právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést jejich následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci.

Třetí příčka pak patří společnosti Progres Ekotech ze Slezska, která z hutních odpadů vyrábí novou vstupní surovinu, čímž naplňuje ideu cirkulárního hospodaření. Porotu zaujala unikátní, patentově chráněnou technologií a zaměřením na odvětví s obrovskou uhlíkovou stopou – hutní průmysl. Odpad z hutí, sléváren a podobných provozů umí proměnit v briketu, která vrací cenné vstupní suroviny zpět do výroby, a ty tak nekončí na skládce. Zároveň je jejich technologie výrazně méně energeticky náročná a má nižší uhlíkovou stopu než jiné alternativy zpracování.

Trojice oceněných si odnesla finanční výhru, mentoring od Institutu cirkulární ekonomiky a CIRA Advisory, mediální podporu pro podnikání a v neposlední řadě nominaci na účast v celoevropském kole soutěže SME EnterPRIZE. „To se koná letos na podzim v Bruselu a je výbornou příležitostí, jak udržitelný byznys představit mezinárodní komunitě a získat nové a cenné kontakty,“ popisuje Petra Nováčková.

Houby místo polystyrenu

Letos se poprvé do soutěže mohly hlásit i startupy. Právě pro ně vznikla v soutěži nová kategorie pod záštitou agentury CzechInvest. „V Česku působí obrovské množství společností, které udržitelným podnikáním dosahují velkých úspěchů a jsou ve svých oborech velmi inspirativní. Máme radost, že se soutěž rozšířila i o startupy,“ říká Filip Krůta, manažer EkoTech hubu projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest a jeden z porotců startupové soutěže.

Do finále v kategorii postoupila pětice firem. Mezi nimi porotu nejvíce zaujalo jihomoravské myco. To zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Porotu ohromili šíří využití houbového mycelia pro zpracování různých druhů odpadních surovin na nové materiály. A zároveň přesvědčili, že v práci s ním mají unikátní expertizu. „Uplatnění jimi vytvořených materiálů je široké: dokážou nahrazovat polystyren jako výplňový materiál, snaží se prorazit s deskami na bázi mycelia i do stavebnictví. Těšíme se, kam všude se jim podaří v nejbližších letech dostat a jaké aplikace mycelia uvedou na trh,“ popisuje předsedkyně poroty Helena Továrková.

Dalšími, kteří se dostali mezi pět nejlepších startupů, byli Arbo Technologies, kteří skrze data zefektivňují péči o městskou zeleň, firma Grig Distribuce, vyrábějící potraviny z hmyzího proteinu, iEcoHaus – startup vyrábějící prací papírky, které dokážou nahradit tradiční prací prášky, a podnik V pytli s projektem vo.bal, který zaměstnává lidi bez domova a vyrábí znovupoužitelné voskované látkové obaly na potraviny.

Čtvrtý ročník v přípravě

Už nyní Generali Česká pojišťovna chystá čtvrtý ročník soutěže SME EnterPRIZE. Ten se i příští rok otevře všem malým a středním českým společnostem nebo startupům, které berou udržitelné podnikání vážně. Informace o novinkách a spuštění soutěže budou k dispozici na webu sme-enterprize.cz. 

TOP10 malých a středních firem

  • Sonnentor
  • Biopekárna Zemanka
  • Progres Ekotech
  • Bamboolik
  • Cambodian – projekt pepper.field
  • Cervus
  • Herufek
  • Výzkumný Technologický Institut
  • rPET InWaste
  • Selekta Pacov

TOP 5 startupů

  • myco
  • ARBO Technologies
  • Grig Distribuce
  • iEcoHaus CZ
  • V pytli – projekt vo.bal 
Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

podnikání, udržitelnost

A tohle už jste četli?

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

13. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta po březnovém zvýšení o dvě procenta. Je to více, než očekávali analytici i sama Česká národní banka, která předpokládala... celý článek

Partners Financial Services