Podzim bude jazzový. Na JazzFestBrno přijede Marcus Miller či Vicente Amigo

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 6. 2021
Několik nových koncertů včetně basového mága Marcuse Millera a vystoupení celé řady umělců, na které fanoušci čekali dlouhé měsíce. To a ještě mnohem víc přinese během podzimu festival JazzFestBrno.
Podzim bude jazzový. Na JazzFestBrno přijede Marcus Miller či Vicente Amigo
Marcus Miller
Zdroj: JazzFest Brno

Komerční spolupráce

„Kultura ožívá, umělci opět plánují výjezdy na turné a my s velkým potěšením můžeme oznámit dalších devět nových termínů odložených koncertů a k tomu jako bonus přidáváme koncert mistra basové kytary Marcuse Millera,“ říká umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. Marcus Miller je považován za jednu z vůdčích osobností jazzové hudby posledních dvou dekád. Proslavila jej zejména kooperace s jazzovým géniem Milesem Davisem v 80. letech, spolupráce na projektech Davida Sanborna, Luthera Vandrosse, Arethy Franklin a v neposlední řadě i jeho sólová kariéra. Skladatel, producent a držitel dvou cen Grammy Marcus Miller zahraje v Brně vůbec poprvé.

Bill Frisell, Chris Potter, Nubya Garcia a další konečně naživo!

Nubya GarciaJazzFest Brno

Nubya Garcia

Pořadatelé festivalu JazzFestBrno zveřejnili také devět nových termínů koncertů, které museli přesunout z důvodu vládních opatření. Většina z nich se uskuteční už letos na podzim, kdy do Brna zavítá mimo jiné kytarista Bill Frisell, saxofonista Chris Potter či saxofonistka Nubya Garcia. V některých případech muselo dojít z organizačních důvodů k rozdělení původních dvojkoncertů na samostatné koncerty, jindy vznikly i nové dvojkoncerty.

Hned v několika případech tak umělci namísto zkráceného programu v rámci dvojkoncertu vystoupí v celovečerním samostatném vystoupení. U koncertu kontrabasisty Františka Uhlíře naopak návštěvníky oproti původnímu plánu čeká hned tuplovaná oslava kulatin s kontrabasem v hlavní roli. Během večera v Divadle Husa na provázku totiž oslaví kulaté jubileum nejen František Uhlíř, ale nově také Vincenc Kummer, který si k hudební oslavě přizval mimo jiné zpěváka Jana Smigmatora.

Vicente AmigoJazzFest Brno

Vicente Amigo

Jednou z nejvýraznějších osobností festivalu bude španělský kytarista Vicente Amigo. Interakcí jazzu s dalšími žánry vzniklo už mnoho prvotřídní a osobité muziky. Platí to i o prolínání jazzu s flamenkem. To potvrdí ve své brněnské premiéře 27. září v Janáčkově divadle právě Vicente Amigo, držitel Latin Grammy a muž považovaný za nástupce Paca de Lucíi. Kariéra tohoto andaluského kytaristy se protnula s legendami flamenkového žánru, jakými byli právě Paco de Lucía či Camarón de la Isla, ale neméně jej ovlivnili jazzoví kytaristé, mezi nimi zejména John McLaughlin a Al Di Meola.

Další z hvězd festivalu, americká zpěvačka Lizz Wright má jasný recept na oblibu u posluchačů – andělský hlas, charismatický projev, zemité a oduševnělé písně a skvělá doprovodná kapela. Lizz Wright toto vše nabízí ve vzácně vyrovnané kombinaci, okořeněné tradicí afroamerické spirituální hudby a blues. Americká zpěvačka s rostoucím podílem autorské tvorby stále více prohlubuje svoji nenapodobitelnou schopnost namíchat originální barvu z hudební palety, na které je místo pro gospel, folk, jazz, pop i blues. Brněnské publikum o tom přesvědčí 16. prosince v Janáčkově divadle.

Aktuální program festivalu je k dispozici na webu jazzfestbrno.cz. Už nyní v něm svítí i jméno první hvězdy ročníku 2022, kterou bude kometa hudební scény, zpěvák a multiinstrumentalista Jacob Collier.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services