Podvod v datových schránkách. Nic neplaťte, varuje úřad

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 5. 2020 11:49 aktualizováno 18. 5. 2020 13:34 | 1 komentář
Podvod v datových schránkách. Nic neplaťte, varuje úřad

Zdroj: Shutterstock

Český statistický úřad a Ministerstvo financí varují podnikatele před výzvami k zaplacení registrace firmy v Registru ekonomických subjektů ČR. Podvodná výzva může působit o to důvěryhodněji, že je posílána i prostřednictvím datových schránek.

„V současné době jsou prostřednictvím datové schránky p3evem5 zasílány výzvy k úhradě poplatku ve výši 1000 Kč za „vedení v registru“. Odesílatelem je soukromá společnost Registr subjektů s.r.o.,“ říká Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

„S tímto typem podvodné zprávy jsme se setkali poprvé,“ říká Adam Rözler z tiskového oddělení ministerstva vnitra, pod které datové schránky spadají. Případ už podle Rözler vyšetřuje policie.

„Prosíme uživatele, aby na tyto podvodné e-maily či zprávy v datových schránkách nereagovali. V případě pochybností prosím kontaktujte informační servis Českého statistického úřadu, ať již telefonicky či e-mailem,“ upozorňuje mluvčí úřadu Jan Cieslar.

„K hromadnému rozesílání došlo zejména během víkendu, což nám potvrzují i podnikatelé, které se v této věci na ČSÚ od té doby obracejí," dodává Cieslar.

Statistický úřad spravuje oficiální Registr ekonomických subjektů. Zápis do něj není zpoplatněn, stejně jako jejich aktualizace, kterou si statistici zajišťují sami.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Služba Registr Ekonomických Subjektů ČR naopak rozesílá poštovní datové zprávy, ve kterých uživatele vyzývá k úhradě poplatku 1000 Kč za evidenci ve svém rejstříku. Rejstřík funguje na webu rescr.cz. Podezřelá je už sama společnost Registr subjektů s.r.o., která rejstřík provozuje, upozorňuje web Lupa.cz. Podle obchodního rejstříku má jediného majitele, kterým má být Raúl Montenegro Mazas s adresou v Panamě. Využila i toho, že v době nouzového stavu šlo poštovní datové zprávy posílat bezplatně.

Ministerstvo vnitra už zhruba před týdnem upozonilo na to, že v datových schránkách proudí spamy a lidé by měli být ostražití. Tehdy se jednalo o rozesílání desítek tisíc potenciálně škodlivých poštovních datových zpráv s nevyžádanou přílohou.

„Nejednalo se o napadení systému datových schránek, který je silně bezpečnostně zabezpečen, ale o dílčí rozesílání škodlivých zpráv,“ říká Klára Dlubalová, mluvčí ministerstva vnitra. Odesílání potenciálně škodlivých poštovních datových zpráv bylo podle ní okamžitě zablokováno a věc začaly řešit „příslušné orgány“.

Za zasílání nevyžádaných obchodních či jiných obtěžujících sdělení hrozí fyzickým osobám pokuta až do výše 10 tisíc korun. Podnikajícím fyzickým či právnickým osobámdokonce až do výše 10 milionů korun.

Podvod z datové schránky:

Zdroj: Ministerstvo financí

Náhled na podvodnou zprávu z datové schránky.


V síti:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services