První opravdu neomezená data. T-Mobile mění tarify, výhody už dá i bez závazku

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 22. 8. 2019 | 8 komentářů
T-Mobile přichází s výrazným zlevněním. Změna tarifů od září nebude jenom kosmetická. Díky tomu musí reagovat i konkurenti.
První opravdu neomezená data. T-Mobile mění tarify, výhody už dá i bez závazku

Mobilní operátor T-Mobile od září výrazně změní tarify. Lidé dostanou možnost skládat si je podle vlastních potřeb. Operátor nabídne i neomezená data a nově nebude zvyšovat ceny, pokud smlouvu neuzavřete na dva roky. Nabídka velmi pravděpodobně rozhýbe celý trh, změny už chystá i konkurence.

T-Mobile nabídl přes léto v akci neomezená data zdarma. Zájem byl veliký, službu si aktivovalo víc než 774 tisíc lidí. Většina z nich (kolem 70 procent) si i při vědomí naprosté volnosti vystačila s 12 GB dat měsíčně. Právě z této úrovně tak operátor udělal nový standard.

Tarif s neomezeným voláním, neomezenými SMS a 12 GB dat přijde od září na 825 korun měsíčně. Dnešní vlajkovou lodí T-Mobilu je „neomezený“ tarif s 8 GB dat za 799 korun. Za 26 korun navíc tak operátor brzo přidá 4 GB dat.

Komu stačí méně dat a chce mít neomezené volání a SMS, může od září sáhnout po 3 GB dat za 625 korun nebo po 1,5 GB dat za 525 korun. Dosud T-Mobile prodává tarif s neomezeným voláním, s každou SMS za 1,5 koruny a s 0,5 GB dat za 499 korun.

Neomezené léto v kostce

  • T-Mobile zveřejnil statistiku, jak lidé využili jeho letní nabídku neomezených dat zdarma. Přilákala 774 tisíc zákazníků, z toho je sedm procent zcela nových.
  • Z celkového počtu stávajících zákazníků, které kampaň oslovila, tvořili naprostou většinu (78 %) lidé se smlouvou, 11,5 % s předplacenou kartou a 10 % živnostníci.
  • Průměrná spotřeba u tarifních zákazníků dosáhla v červenci 12,6 GB, u stávajících Twistů 17,26 GB a u Twist nováčků 25,5 GB.
  • Do ciziny se vypravilo 36 % „neomezených“, v průměru v roamingu spotřebovali 1,41 GB a celkově pak deset procent z celkového objemu „neomezených“ dat.
  • Nabídka Neomezeného léta oslovila i ty, kteří dosud data nevyužívali: jejich počet dosáhl téměř 80 tisíc.

Kdo nepotřebuje neomezené volání nebo SMS, může ušetřit. Sto minut a sto esemesek vyjde na 250 korun měsíčně, dvojnásobná porce volání i SMS na 300 korun. K tomu se dá přikoupit 1,5 GB dat za 125 korun, 3 GB za 225 Kč a 12 GB za 425 Kč.

Neomezeně s brzdou i bez ní

Na své si od září u T-Mobilu přijde i ten, kdo se naopak nechce omezovat vůbec v ničem. Neomezené volání, SMS i neomezená data vyjdou na 1275 korun – pokud vám ovšem nebude vadit, že plnou rychlost dostanete jenom na prvních 50 GB stažených dat a pak rychlost klesne na 10 Mb za sekundu.

Pokud vám snižování rychlosti po vyčerpání 50 GB dat vadí, můžete si připlatit a získat kompletně neomezený tarif za 1575 korun. Dosavadní XXL tarif vyjde s neomezeným voláním a SMS a porcí 60 GB dat na 2499 korun měsíčně.

Samotná neomezená data bude T-Mobile prodávat za 875, respektive 1175 korun. První cena je s nižší rychlostí po stažení prvních 50 GB dat, druhá bez tohoto omezení.

T-Mobile také u neomezených dat (když je pořídíte samostatně i s hlasovým tarifem) omezuje data stažená v zahraničí. U nižšího tarifu je to v EU 35 GB dat za měsíc, u vyššího 40 GB, ten navíc obsahuje 500 MB pro země mimo EU (v pásmu Internet Svět 1).

Nové ceny kompletně ukazuje následující grafika:

Nové tarify T-Mobile od září

Puzzle od T-Mobilu. Nové tarify od září.

T-Mobile přichází ještě s další výraznou novinkou: Jako první z velké trojky operátorů přestává znevýhodňovat cenu, pokud s ním nepodepíšete smlouvu na dva roky. Kdo se přesto zaváže, dostane výhodu „jenom“ ve formě slevy slevu na nákup telefonu nebo tabletu do výše až 5000 korun (podle zvoleného tarifu).

Co se ještě chystá

Máte předplacenou kartu a chcete si telefonní číslo přenést ke konkurenci. Dnes to funguje tak, že zbytek kreditu si může nechat dosavadní operátor. Nejpozději do konce příštího roku se to ale změní.

O nevyčerpaný kredit už nepřijdete. Operátora změníte snadněji

Operátor tím zřejmě dopředu reaguje na chystanou změnu legislativy. Poslanci plánují zrušit nebo výrazně snížit sankci za předčasnou výpověď smlouvy na dobu určitou. Dnes operátoři vybírají 20 procent částky, kterou by na tarifech vybrali, pokud by klient závazek dodržel.

Slevy od 10 do 25 procent pak T-Mobile – podobně jako další operátoři – nabízí těm, kdo si u něj sjednají další služby. Nové tarify tak přijdou ještě levněji, když k nim budete využívat i pevnou linku, internet na doma nebo televizi od T-Mobile. Čím víc služeb, tím větší sleva bude.

O2: Změníme to taky

Na krok T-Mobilu brzy zareaguje konkurence. „Novou nabídku představíme v půlce září,“ říká Lucie Jungmannová, mluvčí společnosti O2. Ta dnes prodává neomezené volání a SMS například s 0,5 GB dat za 499 korun měsíčně a s 5 GB dat za 749 korun.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Vodafone přišel s nabídkou neomezených datových tarifů už na konci června. Podmínky ale nejsou snadno splnitelné: je třeba objednat pevné připojení a pořídit neomezená data do mobilu nejméně pro dva členy domácnosti. Rychlost mobilního připojení je navíc omezená na pět MB za sekundu. Základní cena za jednu SIM kartu začíná na 599 Kč měsíčně, k tomu je ale nutné připočítat platbu za pevné připojení.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice. Nejprve to bylo za vysoké ceny volání, což se začalo měnit v roce 2013, kdy společnost O2 (tehdy ještě Telefónica) přišla s nabídkou neomezeného tarifu s 1 GB dat za 749 korun. Zbylí dva operátoři nabídku rychle vyrovnali.

V posledních letech to pak operátoři schytávají za vysoké ceny mobilních dat, které jsou – stejně jako předtím ceny volání – vysoké v mezinárodním porovnání (čtěte podrobnosti). Na problém se zaměřili i politici, několikrát to vedlo jak ke změně zákonů, tak i ministrů průmyslu, kteří si na tématu vylámali zuby, jako naposledy Marta Nováková.

Pro zvýšení konkurence, která by ceny stlačila, může být zásadní vstup čtvrtého mobilního operátora. Dojít k němu může díky podzimní aukci kmitočtů pro 5G, kterou chystá Český telekomunikační úřad.

Titulní fotka: Allmy / Shutterstock.com

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2019 12:57, Gogo

Na slovensku operátor stvorka: 100 minut + 1 GB za 5 euro. 300 minut + 1GB za 9 euro. LTi po celeÉU!.Další dar a lze prikoupit 10 GB za 2 eura. Neomezené volání, SMS a data po ce EU za 20 euro. Operátoři v Česku jdete do p......

+35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services