Přijde čtvrtý operátor? ČTÚ zveřejnil, jak ho chce přilákat

jih | rubrika: Aktuality | 26. 6. 2019

Český telekomunikační úřad dal k připomínkám návrh podmínek aukce kmitočtů, která do Česka ideálně přivede čtvrtého operátora. Šedesátistránkový dokument je v příštích třiceti dnech k dispozici k veřejné konzultaci. Po vypořádání připomínek bude materiál projednán s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a s Evropskou komisí.

Elektronická aukce by měla proběhnout v lednu příštího roku tak, aby do dubna 2020 mohly být uděleny příděly rádiových kmitočtů a vydražené kmitočtové bloky mohli operátoři začít používat pro spuštění sítí od poloviny roku 2020, kdy kmitočty v pásmu 700 MHz uvolní televizní vysílání DVB-T.

„Pro naplnění jednoho z hlavních cílů aukce, kterým je prohloubení hospodářské soutěže na trhu elektronických komunikací, je novým operátorům vyhrazen v pásmu 700 MHz blok o velikosti 2×10 MHz. V případě malého zájmu stávajících operátorů mu bude umožněno soutěžit o dalších 5 Mhz,“ vysvětluje Martin Drtina, mluvčí ČTÚ, v čem by podmínky aukce měly být lákavé pro případného konkurenta současné „velké trojky“ - O2, T-Mobile, Vodafone.

„Teprve pokud by žádný z řad nových zájemců v prvním aukčním kole o tento vyhrazený blok zájem neprojevil, bude nabídnut všem účastníkům aukce. Současně v pásmu 3,5 GHz ČTÚ stanoví pro nového operátora vyšší spektrální limit oproti stávajícím operátorům,“ dodává Drtina.

Tip: Operátora změníte snadněji. Hraje se o ceny dat a čtvrtého operátora

Kterýkoliv ze stávajících operátorů, který se zúčastní aukce pásma 700 MHz, na sebe bude muset převezít závazek národního roamingu. Ten bude platný šest let a umožní případnému nováčkovi za splnění dalších podmínek nabízet své služby přes sítě svých konkurentů.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Jednou z podmínek pro národní roaming je, aby nový operátor pokryl svou sítí alespoň 20 % obyvatelstva ČR,“ dodává Drtina.

Podmínky aukce dále stanoví rozvojová kritéria, která mají zaručit, že s kmitočty bude nakládáno efektivně. Prioritně budou muset operátoři pokrýt obce, kde není dostupný vysokorychlostní internet a která jsou označena jako bílá místa.

„Do 3 let od udělení přídělu musejí pokrýt 95 % obyvatel všech těchto obcí. V lednu 2025 pak musí být pokryto 100 % úseků páteřní sítě železničních a silničních koridorů a 95% území obcí nad 50 tis. obyvatel, a následně do 10 let musí zajistit pokrytí 99 % obyvatel a 90 % území každého okresu ČR,“ vysvětluje Drtina.

Aukce se budou moci zúčastnit pouze subjekty, které jsou na sobě vzájemně ekonomicky nezávislé. Tuto podmínku pak držitelé kmitočtových přídělů musejí plnit po celou dobu platnosti přídělu, tj. do poloviny roku 2036 u pásma 700 MHz, resp. do poloviny roku 2032 u pásma 3,5 GHz.

Minimální cena za jednotlivé aukční bloky byla stanovena na základě analýzy dosažených cen v relevantních evropských zemích. Dohromady by tak výnos ze všech aukčních bloků neměl být nižší než 6,3 miliardy Kč. Tyto peníze poputují do státního rozpočtu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services