Češi jsou čtvrtý nejpoctivější národ, ukázal světový průzkum

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 6. 2019 | 10 komentářů
Představte si, kdybyste před někoho postavili dvě naprosto stejné cizí peněženky. A odešli s tím, ať se o ně postará. V jedné by nebyly žádné peníze, ve druhé 170 korun. Kterou by spíš vrátil majiteli?
Češi jsou čtvrtý nejpoctivější národ, ukázal světový průzkum

Přes 17 tisíc peněženek ve 355 městech čtyřiceti zemí světa „ztratili“ účastníci průzkumu nazvaného Civic honesty around globe, jehož výsledky zveřejnil web prestižního vědeckého časopisu Science.

Česko skončilo na čtvrtém místě za Dánskem, Švédskem a Novým Zélandem – pokud jde o vrácení peněženky, v níž bylo na začátku (i na konci) zhruba třináct a půl amerických dolarů. Nálezce se tu ozval majiteli ve skoro 80 procentech pokusů.

A pokud jde o vrácení peněženky, v níž od začátku nebyly žádné peníze, ozvali se Češi majiteli ve víc než 60 procentech pokusů. To jim vyneslo sedmé místo za Švýcarskem, Norskem, Nizozemskem, Dánskem, Švédskem a Polskem.

V obou variantách dopadli Češi líp než třeba obyvatelé Německa, Kanady, USA nebo Velké Británie. Dodejme ale, že výzkum probíhal jenom ve čtyřiceti státech světa – chybělo mezi nimi třeba Rakousko.

Nejhůř z porovnávaných států vyšla Čína, jen o trochu líp skončily Maroko, Peru, Kazachstán či Keňa, z evropských zemí Řecko a Itálie.

Oranžový puntík ukazuje podíl vrácených peněženek z těch, které byly od začátku prázdné. Červený puntík pak podíl vrácených peněženek z těch, v nichž od začátku bylo zhruba 13,5 dolaru. Zdroj: Science

Nejbystřejší čtenáři se už možná podivují nad rozdílem mezi zmíněnými 13,5 dolary a 170 korunami. Skutečně nejde o přepočet podle měnového kurzu. Vědci se totiž v každém státě snažili zohlednit kupní sílu, aby výsledky mohli co nejpřesněji porovnat. Z každého státu si vybrali několik měst – u nás Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, Olomouc a Liberec.

Snažili se také omezit náhodu. Proto peněženku jenom tak nepohodili na ulici a nečekali, co se stane. Průzkumník přinesl údajně ztracenou peněženku na některé z míst, která jsou všeobecně považována za „instituce“: do banky, divadla, muzea nebo jiného kulturního zařízení, na poštu, do hotelu a na policejní stanici, soud či jiný úřad. Peněženku předal tamnímu zaměstnanci (za přepážkou nebo na recepci) s tím, že ji našel nedaleko. A aby se o ni postaral, protože sám spěchá. Nechtěl žádné potvrzení a samozřejmě se snažil působit nenápadně.

Anketa

Vrátili byste peněženku se 170 korunami?

No, vlastně nešlo o peněženku v té podobě, jakou si hned představíme, a jakou ilustrujeme i na úvodní fotce. Vypadala jako průhledná kapsa na vizitky (plastová fólie), aby jí lidé nemuseli vůbec otvírat a hned viděli, co v ní je: jeden klíč, ručně psaný nákupní seznam do obchodu s potravinami a vizitka obsahující e-mailový kontakt na majitele. Podle vizitky patřila nezávislému programátorovi či vývojáři se jménem, které je pro daný region typické. Některé kapsy byly bez peněz, jiné se zmíněným ekvivalentem třinácti a půl dolarů. Konkrétní podobu můžete vidět v detailní dokumentaci experimentu na webu Science.

Autory studie překvapilo, že častěji (ve 38 z 40 států) se vrátily peněženky, v nichž byly peníze – oproti těm, které byly od začátku prázdné. V prvním případě se jich vrátila o trochu víc než polovina (v průměru napříč zeměmi 51 %), ve druhém jenom dvě pětiny (40 %). Vidinu případného „zisku“ tedy u lidí nejspíš převážila potřeba pomoct, případně se nechtěli cítit proviněně. 

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Sjednáme vám cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat...

A nemůže za to jenom fakt, že šlo o relativně malou částku. Průzkumníci pak totiž otestovali ještě peněženky naplněné 94 dolary – a ty se majitelům vrátily dokonce častěji než ty s třinácti dolary. Tenhle dodatečný pokus podnikli jenom ve třech státech: USA, Velké Británii a Polsku. Zatímco kvůli prázdné peněžence se tam majiteli ozvalo v průměru 46 % zaměstnanců, kvůli třinácti dolarům 61 % a kvůli devadesáti čtyřem dolarům dokonce 72 %.

Podle autorů studie nehrál roli ani strach z „právního postihu“ (při zatajení nálezu) nebo z bezpečnostní kamery v dané instituci. Zkoumali i tyhle okolnosti, ale nenašli u nich nějakou souvislost s výsledkem.

Zaměstnanec, kterého nálezce pověřil, napsal e-mail fiktivnímu majiteli nejčastěji za 26 minut. Do 24 hodin se ozvalo 88 procent zaměstnanců z těch, kteří nezůstali pasivní.

Rozdíl ale výzkumníci viděli, když udělali ještě jedno porovnání: Zatímco v některých peněženkách nechali neznámý klíč, zřejmě od bytu nebo kanceláře, do jiných ho vůbec nedali. Ukázalo se, že peněženky s klíčem vracelo víc lidí (skoro o deset procentních bodů) než bez klíče.

První stručnou verzi zprávy jsme přinesli v pondělí 24. června. Na průzkum upozornil analytik České spořitelny David Navrátil.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2019 11:38, cml11

Největší problém s vrácením nalezené peněženky je v tom, že nikdy nevíte jak se zachová majitel. Může vás klidně osočit, že jste z ní něco odcizil. Dost pravděpodobně právě proto se vrací víc peněženek které ještě nějaké peníze obsahovaly. Ty ve kterých žádné nejsou jsou s vysokou pravděpodobností již vykradené a vracet něco takového je prostě rizikové. Osobně volím vždy výhradně anonymní vrácení, třeba vhozením do poštovní schránky.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2019 5:19, luanna

... kde nic není ani smrt nebere ...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

krádež, poctivost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services