Jen 15 procent Čechů si dokáže porovnat ceny energií

PR článek | rubrika: PR Článek | 16. 7. 2018
Růst cen elektřiny na burzách dotlačil velké hráče ke zdražování. Začátkem roku zvýšila ceny společnost E.ON a v létě se zdražení nevyhnulo mnoha zákazníkům ČEZ a Pražské energetiky. Odběratelé tak dostali dobrou příležitost k odchodu za výhodnější nabídkou. Průzkum ale ukázal, jak málo Čechů se orientuje na trhu s elektřinou natolik, aby šanci dokázali využít.
Jen 15 procent Čechů si dokáže porovnat ceny energií

Agentura STEM/MARK za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu vypracovala studii, která se zabývala energetickou gramotností české populace. Zkoumala tedy povědomí lidí o možnostech změny dodavatele elektřiny či plynu nebo se pídíla po tom, jak lidé rozumí číslům na fakturách za energie. Z průzkumu mezi 1400 dotázanými, kteří rozhodují o tom, jaké produkty bude jejich domácnost odebírat, vyplynulo několik zajímavých zjištění.

Třetina lidí netuší, že účtovanou cenu za energie může ovlivnit

Zatímco třem čtvrtinám Čechů vrtá hlavou otázka, jak za spotřebu energie ušetřit nějakou tu korunu, jen 30 % si v této souvislosti vybaví možnost změny dodavatele. Když se čeští odběratelé podívají do svého ročního vyúčtování za elektřinu či plyn, zajímá je hlavně výše přeplatku či nedoplatku. O tomto čísle má přehled 74 % dotázaných.

Dvě třetiny obyvatelstva sice tuší, že mohou vlastním přičiněním cenu za odebrané kilowatthodiny ovlivnit, ale jen 30 % se dokáže vyznat v jednotlivých položkách na faktuře a pouhých 7 % ví, které z nich může vlastní volbou dodavatele změnit. Podle průzkumu dokonce 85 % českých odběratelů nemá ani páru o tom, jak a kde si porovnat ceny energií. Přitom stačí málo, protože ceny elektřiny i plynu pro spotřebu konkrétní domácnosti je možné srovnat během pár minut v některé z mnoha bezplatných online kalkulaček (ERÚ, Ušetřeno, TZB-info aj.)

Úspory hledáme i výměnou starých spotřebičů

Výzkum také ukázal, že necelá polovina (49 %) Čechů by neváhala investovat do pořízení energeticky úsporných spotřebičů, pokud by takový krok přinesl snížení výdajů na energie. Jak ale poznat, jestli zbytečně moc elektřiny vysává starší lednice, velkoplošná plazmová televize nebo třeba věčně zapnutý počítač? Pro orientační výpočet nám mohou posloužit opět online kalkulačky spotřeby, pro přesné údaje se nabízí využití měřicího přístroje elektrické spotřeby. Takové zařízení často nabízejí velcí dodavatelé svým zákazníkům k zapůjčení.

Použitá fotografie: Pixabay

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services