Podomní prodej už nefunguje, Bohemia Energy skupuje dodavatele

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 18. 8. 2016 | 30 komentářů
Když se uvolnil trh s energiemi a spotřebitelé si mohli vybírat dodavatele, některé společnosti vsadily na podomní prodej. „Proslavila“ ho především Bohemia Energy. Obchodníky vysílá do terénu dodnes. Poslední tři roky ale získává zákazníky také jinak – skupuje menší dodavatele.
Podomní prodej už nefunguje, Bohemia Energy skupuje dodavatele

Bohemia Energy dnes patří mezi největší alternativní dodavatele elektřiny a zemního plynu v České republice. Začínala skromně se sítí podomních prodejců, kteří objížděli zákazníky ve městech i na venkově. A brzy si vysloužila pověst firmy, která nejedná férově. Dnes už podomní prodej není výhradním obchodním kanálem, kterým firma získává nové zákazníky. „Odběratele oslovujeme prostřednictvím reklamy, telemarketingu a obchodních zástupců. Naše společnost v poslední době významně posílila na poli telemarketingu, když zakoupila několik externích call center, která zajišťují akvizici nových zákazníků,“ říká Jiří Písařík, jednatel společnosti Bohemia Energy.

Svoji obchodní strategii se společnost podle všeho rozhodla pozměnit ještě v jiném směru. Zákazníky neloví po jednom. Poslední dobou firma roste především kvůli nákupům menších dodavatelů.

Akvizice na energetickém trhu probíhají většinou tiše a bez varování. Zákazníci zpravidla dostanou oznámení o tom, že jejich dodavatele koupila jiná společnost až poté, co fúze proběhne. Mnohdy se ale o změně dočtou prostě jen z novin.

Bohemia Energy

Kdo patří do skupiny

  • BOHEMIA ENERGY entity
  • Comfort Energy
  • České Energetické Centrum
  • České Energetické Centrum Jih
  • 3E – Europe Easy Energy
  • Global Energy
  • Right Power
  • Slovakia Energy

Cíl: Milion zákazníků

Růst prostřednictvím akvizic začala Bohemia Energy před třemi lety. V roce 2013 například převzala konkurenční společnosti České Energetické Centrum a České Energetické Centrum Jih s více než stem tisíc zákazníků. V červnu 2015 zakoupila společnost Global Energy s třinácti tisíci zákazníky. Od ledna 2016 se součástí energetické skupiny Bohemia Energy oficiálně stala i společnost Europe Easy Energy, která sázela na docela jinou strategii než její současný majitel. Své jméno si u zákazníků budovala prostřednictvím nízkých cen energií a od začátku dávala pouze smlouvy bez závazku na dobu neurčitou.

Zatím poslední společností, kterou Bohemia Energy koupila, je část závodu Right Power. Firma, zabývající se obchodem se silovou elektřinou a zemním plynem, přinesla Bohemia Energy dalších 57 tisíc zákazníků v České republice a asi šest tisíc zákazníků na Slovensku. Tím počet odběratelů skupiny Bohemia Energy překročil hranici devíti set tisíc. Tržby celé skupiny Bohemia Energy loni činily 10,9 miliardy korun.

„Akvizice představují za současného stavu domácího energetického trhu jediný způsob, kterým může firma docílit podstatného růstu. Zároveň tím dochází i ke konsolidaci trhu samotného. Naším cílem jako energetické skupiny Bohemia Energy i nadále zůstává jeden milion zákazníků v České republice a na Slovensku, koupě společnosti 3E a části společnosti Right Power nás k němu výrazně přiblížily,“ říká Jiří Písařík z Bohemia Energy.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Z pohledu zákazníka se akvizicí příliš nemění. „Veškerá práva a povinnosti dodavatele vyplývající ze stávající platné smlouvy jsou převzaty v plném rozsahu,“ konstatuje Jiří Písařík. Dodavatel elektřiny nebo zemního plynu samozřejmě může měnit ceny elektřiny i zemního plynu na základě vydání nového ceníku nebo může změnit obchodní podmínky. V takovém případě ale energetický zákon pamatuje na možnost zkrácené výpovědní lhůty a odběratel může od dodavatele během několika týdnů bez sankcí odejít. 

Potíže s antimonopolním úřadem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil poslední akvizici společnosti Bohemia Energy začátkem července. Posvětil ji i slovenský antimonopolní úřad, protože firma převzala část společnosti také na Slovensku. Podle ÚOHS nebude společný tržní podíl společností vyšší než 15 procent a budou vystaveni dostatečné konkurenci, například ze strany velkých dodavatelů elektřiny a plynu, jako jsou společnosti ČEZ, RWE nebo E.ON.

Povolení od antimonopolních úřadů je pro akvizice klíčové, protože dokud ho firmy nezískají, nemůžou nad zakoupenými společnostmi „vykonávat kontrolu“, například odvolávat nebo jmenovat členy představenstva. Právě tuto chybu udělala společnost Bohemia Energy během fúze s Českým energetickým centrem. Antimonopolní úřad jí proto nedávno naúčtoval pokutu 5,4 milionu korun, a to za pozdě nahlášenou fúzi. „Uskutečňování spojení před podáním návrhu a před právní mocí rozhodnutí úřadu, kterým se spojení povoluje, je typově závažný delikt,“ uvedl v rozhodnutí úřadu jeho místopředseda Michael Mikulík. Protože společnost své pochybění přiznala a s úřadem spolupracovala, snížil ji pokutu o pětinu. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2016 8:31, Pavel

Já jsem přešel k 3E Energy před lety a jsem u ní stále a je mi vcelku jedno, že ji koupila Bohemia Energy - cenově je 3E Energy stále mezi nejlacinějšími a to je hlavní hledisko.
To, že 3E Energy nyní spadá pod Bohemia Energy je mi šumafuk, dokud budou ceny dobré, tak zůstanu, protože tahat sem nějaké morální hledisko je pofidérní, nebo si snad někdo myslí, že se ostatní dodavatelé chovají vůči klientům mravně? Tak to ani náhodou!

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

17. 5. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

Stačí, aby na dveře zaťukal obchodní cestující s elektřinou a podstrčil vám papír. Malér je na světě. Pár chytrých kliček, a aniž o tom víte, podepíšete změnu dodavatele. Nevýhodná... celý článek

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

26. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

I když se řada obcí snaží udělat podomnímu prodeji přítrž – jednoduše ho zakázaly – fígle nepoctivců stále padají na úrodnou půdu. Takzvaní šmejdi v Česku řádí dál. Přinášíme přehled... celý článek

Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

24. 2. 2016 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

Masová akce může být maso. Přesvědčit se o tom mohli odběratelé, kteří se sdružili v celorepublikové aukci energií. Víc než 66 tisíc domácností stálo dodavatelům za to, aby stočtyřicetkrát... celý článek

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

30. 7. 2015 | Lukáš Zelený | 3 komentáře

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

Zazvoní vám u dveří a nabízí supervýhodné ceny za elektřinu a plyn. Z prvního vyúčtování ale zjistíte, že za nově sjednané služby budete muset naopak ještě připlatit. Máme pro vás pět... celý článek

Partners Financial Services