Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 17. 5. 2016 | 3 komentáře
Stačí, aby na dveře zaťukal obchodní cestující s elektřinou a podstrčil vám papír. Malér je na světě. Pár chytrých kliček, a aniž o tom víte, podepíšete změnu dodavatele. Nevýhodná smlouva, poplatky, hrubé jednání na zákaznické lince. Důvodů, proč to s dodavatelem ukončit, máte víc než dost. Naštěstí máte i víc možností, jak se smlouvy zbavit a bez sankcí odejít.
Podomní prodej elektřiny: Jak vypovědět smlouvu, když jste podepsali

Dodavatelů, kteří stále používají podomní prodej elektřiny, ačkoli je už v řadě měst a obcí v Česku zakázaný, je víc než dost. Nemusíte ale ani podepisovat novou smlouvu a přecházet k jiné společnosti, abyste se nechali uvrtat do podmínek, které vám vlastně nevyhovují. Stačí, aby vám zavolal váš stávající dodavatel a nabídl lepší cenu. Po prostém „ano“ k vám vyrazí kurýr a neodjede, dokud nepodepíšete. Co na tom, že jste si fixovali cenu elektřiny, která za pár měsíců zase zlevňuje. Dodavatelé jsou vlastně jako vodníci, sbírají dušičky a nechtějí je pustit. Legislativa, jak už to tak bývá, reaguje se zpožděním. Nicméně reaguje, i když mnohdy trochu svérázně.

Příkladem je novela energetického zákona, která začala platit v ledna letošního roku a umožňuje vypovědět smlouvy o dodávce energií uzavřené při podomním prodeji nebo po telefonu ve lhůtě do 15 dnů od zahájení dodávek. Někteří dodavatelé se tohoto ustanovení hned chytli a tvrdili, že výpověď takové smlouvy může být podána až po zahájení dodávek. Energetický regulační úřad ale vyložil paragraf jinak – výpověď je možné podat už od uzavření smlouvy. „Dodavatelé energií vymýšlejí nejrůznější kličky, kterými spotřebitele krátí na jejich právech. Jednou z nich je i nesmyslný výklad počátku lhůty pro výpověď smlouvy,“ míní Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Do 14 dnů od podpisu a ještě 15. den od zahájení dodávky

Už před novelou energetického zákona bylo možné odstoupit od smluv uzavíraných bez současné fyzické přítomnosti dodavatele a spotřebitele (tzv. distanční smlouvy) i od smluv sjednaných mimo prostory obvyklé k podnikání (tedy například v domácnosti zákazníka). Od těchto smluv lze odstoupit podle paragrafu 1829 občanského zákoníku, a to zpravidla do 14 dní od podpisu smlouvy, pokud není v obchodních podmínkách uvedeno jinak (a déle – někteří dodavatelé nechávají například 30denní lhůtu).

Čtrnáctidenní lhůta pro odstoupení od smlouvy na dodávky energie je mnohdy krátká, protože podomní prodejci používají řadu lživých argumentů, vydávají se za stávající dodavatele, pracovníky distribučních společností nebo úřadů. Lidé tak často nevědí, že změnu dodavatele podepsali a všechno jim dojde až poté, co obdrží nový rozpis záloh. Proto od ledna letošního roku přibyla ještě možnost ukončit distanční smlouvy a smlouvy uzavřené mimo obvyklé obchodní prostory i výpovědí podanou ve lhůtě do 15 dnů od zahájení dodávek.

Spornou se ukázala otázka, odkdy je možné smlouvu vypovědět. Energetický regulační úřad vydal koncem dubna stanovisko, že lhůta pro podání výpovědi smlouvy uzavřené na dálku či s podomním obchodníkem běží ode dne uzavření smlouvy, i když energetický zákon výslovně neuvádí počátek lhůty pro podání výpovědi. Stejný názor má i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Lhůta končí patnáctým dnem po zahájení dodávky. Výpovědní doba činí 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli. „Jiný výklad by byl nejen nelogický, ale zhoršil by i postavení spotřebitelů,“ dodává Lukáš Zelený.

Anketa

Má u vás šanci podomní obchodník?

Výpověď smlouvy na elektřinu si zařiďte podle lhůty

Jiná je situace, pokud od dodavatele elektřinu odebíráte už nějaký ten pátek a rozhodli jste se odejít – ať už z důvodu lepší nabídky nebo ztráty sympatií. Je třeba podotknout, že v tomto případě nebudete od smlouvy odstupovat, ale budete podávat výpověď smlouvy, a to podle obchodních podmínek, které jste si s dodavatelem sjednali. Na energetickém trhu přitom existují dva základní typy smluv – na dobu určitou a na dobou neurčitou. Přičemž pomalu začínají převažovat smlouvy na dobu určitou, které je nutné vypovědět k určitému termínu, jinak vám hrozí sankce.

„Pokud chce zákazník smlouvu na dobu určitou ukončit, musí tak učinit ve lhůtě uvedené ve smluvním ujednání,“ říká Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ. Termíny, dokdy je nutné výpověď dodavateli zaslat, se liší podle konkrétní energetické společnosti. „Výpovědní doba bývá většinou tři měsíce, ale v některých případech také pouze 20 nebo 30 dní,“ dodává Rudolf Uzlík, vedoucí prodeje energie domácnostem a malým a středním podnikům ve společnosti E.ON Energie.

Jiné je to u smluv na dobu neurčitou, které budete mít pravděpodobně sjednané v případě, že jste zatím dodavatele neměnili a nepodepisovali jste ani žádný dodatek. „Smlouva na dobu neurčitou není nijak fixována a lze ji jednostranně písemně vypovědět s výpovědní dobou tři měsíce,“ uvádí Roman Gazdík. Nutno dodat, že výpovědi za vás zpravidla vyřídí dodavatelé, k nimž své odběrné místo převádíte.

Pokud výpověď smlouvy podáváte na vlastní pěst, ujistěte se, že jste napsali vše v souladu s obchodními podmínkami. „Je důležité si uvědomit, že chybně podaná výpověď může být důvodem pro její odmítnutí,“ upozorňuje Rudolf Uzlík. Vzory odstoupení nebo výpovědí smluv najdete například na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Možnosti odstoupení nebo ukončení smlouvy na dodávky elektřiny

  • Od smlouvy uzavřené při podomním prodeji nebo na dálku lze odstoupit do 14 dnů od podpisu smlouvy podle občanského zákoníku (par. 1829). Rozhoduje datum odeslání zásilky. Odstoupení je třeba zaslat písemně.
  • Od ledna letošního roku lze podle energetického zákona ukončit distanční smlouvy a smlouvy uzavřené mimo obvyklé obchodní prostory i výpovědí podanou ve lhůtě do 15 dnů od zahájení dodávek. Výpovědní doba činí 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli.
  • Smlouvu na dobu určitou je nutné vypovědět ke konkrétnímu datu, sjednanému ve smlouvě, a to v dostatečném předstihu (zpravidla 20 dní až tři měsíce předem), jinak se smlouva znovu automaticky prodlužuje.
  • Smlouvu na dobu neurčitou lze vypovědět kdykoli v průběhu roku. Standardní výpovědní lhůta činí tři měsíce.
  • Smlouvu na dodávky elektřiny je možné ukončit i vzájemnou dohodou (typickým příkladem je přepis odběrného místa na jiného majitele nebo pronajímatele nemovitosti).
  • Jednostranně a bez sankcí lze od smlouvy odstoupit také v případě, když dodavatel změní obchodní podmínky nebo zvedne ceny energií.

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

15. 3. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

Ceny silové elektřiny stále klesají. Za posledních pět let zlevnila elektřina obchodovaná na burzách zhruba o polovinu. Domácnosti ale slevu na fakturách příliš nepocítí, pokud se nebudou... celý článek

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

24. 1. 2016 | Aktuálně.cz, Petr Lukáč | 28 komentářů

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků... celý článek

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

25. 8. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Padáte při pohledu na účet za elektřinu do mdlob? Řada domácností platí za energie mnohem víc, než je nutné. Máme pro vás pár tipů, jak z vyúčtování udělat příjemnější čtení.

Štve vás dodavatel? Přepište odběrné místo, možná to vyjde

20. 4. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Štve vás dodavatel? Přepište odběrné místo, možná to vyjde

Když máte smlouvu na dobu určitou a u dodavatele se vám zrovna moc nelíbí, neexistuje příliš možností jak z toho bez výprasku ven. Můžete zkusit přepis odběrného místa se změnou dodavatele.... celý článek

Partners Financial Services