Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 30. 8. 2013 | 5 komentářů
ODS si zaslouží druhou šanci. V opozici nebo i mimo sněmovnu. Třeba v roce 2017 konečně přijde s jinými tématy, než je „hrozba totality“.
Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

Prosím, moc tě milá ODS prosím, už ne:

Naletěl jsem na tohle bububu v roce 2002, v roce 2006 i v roce 2010. Teď ale prosím: běž s tou levicovou totalitou k šípku. Nežeru ti to.

Za prvé: na totalitu už nemá v okolí exkluzivní licenci levice. Viktor Orbán v Maďarsku vykastroval ústavní soud a nezaměstnané by rád svezl do pracovních táborů. V Litvě je trestné říct, že je normální být teplej. Poláci koketovali se zákazem nočního vycházení nezletilých. Můžeš hulákat, že „pravice by přece nikdy nikoho neomezovala“ – tak jim tedy neříkejme pravice, ale konzervativní pošuci. A přesně to se pod Petrem Nečasem stalo z tebe, a přesně takoví jsou všichni tví potenciální koaliční partneři.

Za druhé: nikde v současné opozici nevidím tak autoritativní a mocichtivou postavu, jakou je vylitý hulvát na Hradě. Jenže ten už tam je, pět roků bude a ty očividně nejsi a nebudeš tím, kdo by ho dovedl držet na vodítku. Vždyť ho tam doporučil Václav Klaus, kterého jsi před pěti lety jednohlasně zvolila prezidentem, i Boris Šťastný, který ti poslední rok dělal nechtěného maskota. Dál Zemanovi na Hrad pomohla česká fobie ze sudetských Němců, kterou pěstuješ už od půlky devadesátých let. A hlavně ho tam vyneslo rozčarování z tvojí vlády. Jasně, reformy bolí. Ale ne všechno, co lidi bolí, jsou reformy.

Za třetí: žiju s tebou dvacet let, ale někdy mám pocit, že vlastně nevím, kdo jsi. Vážně: neznám člověka s tak rozbitou osobností, jakou máš poslední dobou ty. Trápí tě problémy s identitou: varuješ před levicovou totalitou a řeckou cestou, ale sama zvyšuješ daně i státní dluh. Tak dlouho si se vymezovala vůči komunistům, až jsi přehlédla, že se jim začínáš podobat: pohrdáš občanskou společností a dalajlamismem, pleteš si pořádek s uniformitou. Ke všemu máš pořádný otcovský komplex: táta na tebe sice už dávno kašle a tahá se po Praze s Bobošíkovou, ale ty se pořád ponižuješ veřejným vyznáváním lásky.

Rozbitá strana potřebuje to, co rozbití lidé. Pauzu. Dlouhou pauzu. Srovnat si to v hlavě. A pak se vrátit a říct: Už dobrý. Jsem zas v richtiku.

Vždyť mi to vlastně potvrzuje i jedna z mála tvých tváří, kterých si teď vážím:

Moc rád ti proto dám šanci k obnově v opozici nebo mimo Sněmovnu. Dej si čtyři roky oraz. Pošli všechny svoje šíbry a mimoně ke Klausovi, když se k němu tak nadšeně hrnou. Najdi si konečně důležitější témata, než jsou dekrety, jednostránkové daňové přiznání nebo levicová totalita. Zlobím se na tebe za těch sedm ztracených let, ale v jedné věci ti pořád věřím. Jestli jsou někde v Česku tisíce solidních, aspoň trochu liberálně smýšlejících lidí napravo od středu, tak to není v ANO, LESe ani žádné další straně spíchnuté dva měsíce před volbami. Jsou ve tvých základních organizacích. Pořád máš šanci. Tak už přestaň s tím věčným hysterčením, že když to nehodím tobě, další volby nebudou. Budou. Je jen na tobě, jestli v nich budeš i ty – a jaká.

Kašpárek politický

Redakce radí: Každý týden Kašpárka!

Michal Kašpárek
  • Nečasovy děti: sprostí podezřelí
    Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého.
  • Desatero pravicového menševika
    (...) Program mám a rád bych vám jej představil. Třeba se v něm najdou i další tápající, ztrápení tím, jak velká (nebo jen hlasitá?) část pravice přistoupila na bolševické vidění světa...
  • Dnes vadí buzeranti, příště eurohujeři
    Samolibému, nespravedlivému a zákony ohýbajícímu chování prezidenta tleskají – už poněkolikáté v překvapivé shodě – komunisté a s nimi bloggeři vystupující jako hlas pravice.

A komentáře a postřehy Michala Kašpárka pro Peníze.cz. A jeho knižní recenze pro Finmag.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

23. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

Historie zná jen málo úspěšných podnikatelů, kteří za sebou nechali světlou stopu v politice. Oba světy vyžadují odlišné schopnosti.

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

16. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 25 komentářů

Aby se za nás děti nestyděly, áááno

Uznání u dětí ani ve světě není kostelecký párek, aby vám ho mohl naservírovat Andrej Babiš.

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

21. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého. celý článek

Desatero pravicového menševika

31. 5. 2013 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Desatero pravicového menševika

Malý manifest kašpárkismu.

Partners Financial Services