Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 21. 6. 2013 | 17 komentářů
Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého.
Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Až mi jednou řeknou: povídejte, dědečku, jak bylo za Nečase, asi ze sebe nevysypu statistiky nezaměstnanosti ani srovnání hospodářského vývoje s Německem nebo Slovenskem. Pro odcházejícího premiéra to zdánlivě vypadá jako výhra, ale není. Vzpomenu si totiž místo červených čísel na několik příběhů a zpráv, které mu lichotí ještě míň:

Na to, jak moje těhotné kamarádky a známé začaly fasovat při sebemenších komplikacích domácí vězení od sedmi večer do sedmi ráno. Důsledně kontrolované sociálními pracovnicemi za svítání jak tajnou policií. Všechno to jsou ženské, které celý život platí zdravotní pojištění. Všechno ženské, které by nikdy neohrozily své děcko. (Ostatně jako by byly zdravější vycházky v poledních třicítkách než v devět večer.) A všechno ženské s plus minus průměrnými příjmy, takže na nemocenské existenčně závislé.

Vzpomenu si na to, jak Češi žijící s cizinkami začali za vlastní (deseti)tisíce hradit testy DNA, aby malí získali dřív automatický nárok na občanství a lepší právní postavení než džungarský křeček.

Jak začalo být i mezi „křesťanskými“ politiky normální varovat před tím, že by při štědřejších podmínkách „možná rodily i ty, které toho společnosti moc nepřinášejí“. Jako by blbý start do života nutně musel znamenat i jeho blbý konec. Jako by se Pavel Bělobrádek v politice nezaštiťoval šupákem narozeným do chlíva.

A určitě si vzpomenu na hnědou stoku, která z „obyčejných lidí“ v posledních týdnech Nečasovy vlády vyvalila na mladou holku jen kvůli požehnané nadílce pěti dětí. Jinde by Alexandra Kiňová byla vítaným hostem talk show: v Česku musí své děti skrývat kvůli hrozbám žhářským útokem.

Petr Nečas sice žádný fašoidní anonym nenapsal a ke cti mu přičtěme, že se loni jako jeden z mála českých politiků účastnil pietní akce v koncentráku v Letech. Jako ministr sociálních věcí a pak premiér ale přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal šikanovat každého. Preventivně.

Anketa

Nebudeme na Petra Nečase ještě rádi vzpomínat?

Po generace se ve vší té mizérii hladu a válek považovalo narození dítěte za zázrak, bezpodmínečný důvod k radosti. Jsme bohatí jako nikdy před tím – a zároveň jsme začali příchod nového člověka na svět vnímat jako něco krajně podezřelého. Další hladovej krk. Bůhví jestli ho ta matka nemá jen proto, že se jí nechce do práce. Kdo to bude všechno živit?

Tohle je nejsmutnější výsledek Nečasovy svérázné „austerity“, utahování opasků. Ne to, že se nepodařilo snížit tempo zadlužování, že se neinvestuje, že jsou lidé i podniky skeptičtí. V tom nám můžou pomoci – nebo ještě víc uškodit – naši sousedé. Tragické je, že jsme začali „sprosté podezřelé“ dělat z dětí a rodičů. A že na tuhle hru kromě úředníků přistoupili rodiče samotní, a tak často svůj kolísavý životní standard nepřičítají sami sobě nebo austeritě – ale jiným, ještě podezřelejším. Na vládu, která se v programovém prohlášení patnáctkrát ohání rodinou, je to dost hrozný výsledek.

Úvodní foto: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 6. 2013 8:58, Soňa

Pan Kašpárek je cíťa, ale má ukrutánskou pravdu. Občas mě taky hnědí štvou, ale zdaleka ne víc než ty nafouklé arogantní bubliny v parlamentu a paní Kiňové nezávidím nic, už mám odrozeno, odchováno a musím říct že pět dětí není rozhodnutí, ale "životní úděl", se kterým se bude muset popasovat. A co s těmi, kteří mají v sobě tolik sprostoty, že jsou schopní mámě s pěti miminy poslat výhružný dopis? - do smůly, do peří, do medu a do úlu.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2013 9:57, czhunter

"Drtivá většina z nich krade, nedodržuje zákony a nezákonně se obohacuje na státu a svých dětech."

Jo, ale takový popis přesně sedí i na gadže - hrdé etnické Čechy.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Na rodičovskou povinně i táta?

17. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Na rodičovskou povinně i táta?

Ze spolku blízkého ČSSD přišel nezvyklý návrh na povinné rozdělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče. Co si o něm myslí ekonomka Markéta Šichtařová, analytik Aleš Michl, sociolog... celý článek

Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

7. 3. 2013 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

Socialisté od senátu po obce ukazují, že ústava a zákony pro ně mají váhu, jen když se jim to hodí. Obžaloba Klause z velezrady je pokrytecké divadlo.

Krach rozpočtové odpovědnosti

5. 2. 2013 | Tomáš Prouza | 19 komentářů

Krach rozpočtové odpovědnosti

Před rokem zveřejnil britský výzkumný ústav National Institute of Economic and Social Research zajímavou analýzu. Srovnával v ní vývoj ekonomiky během „velké krize“ třicátých let s... celý článek

Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

30. 10. 2012 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

Nejvtipnějším oznámením minulého týdne bylo premiérovo odvolání boje proti švarcsystému. Nejsmutnějším pak přiznání ministerstva financí, že návrh státního rozpočtu stál na uměle nafouknutých... celý článek

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Partners Financial Services