Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince
Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale toto tvrzení považují za absurdní. Zajímá vás proč?

V článku Alternativní energie: špinavé stránky čistých paliv jsme psali o problémech, které souvisejí s výrobou energií z obnovitelných zdrojů a které podle některých odborníků způsobí životnímu prostředí významné negativní změny. Nejen ale v tzv. ekologická paliva mají svůj rub a líc. Podobnou odvrácenou tvář má i ekozemědělství.

"Ekologické zemědělství je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek," uvádí portál Svazu ekologických zemědělců ČR a doplňuje, že se jedná o velmi pokrokový způsob hospodaření, které staví na tisíciletých zkušenostech a bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti. Upřednostňování ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je tak obecně považováno za přátelský krok k přírodě.

Podívejme se ale na tento ekologičtější přístup blíže. Odmítnutí syntetických minerálních hnojiv totiž paradoxně dostává vznešenou myšlenku ekologického zemědělství do problémů.


Zemědělství potřebuje prostor

Jakékoli zemědělství je pro životní prostředí ze své podstaty špatné. Lidé se touto činností zabývají již zhruba 11 tisíc let a postupné zabírání půdy pro agrární účely má za následek odlesnění obrovských ploch planety.


Extenzivní typ zemědělství potřebuje více místa.
V průběhu 50 a 60. let minulého století přitom prodělalo zemědělství zásadní transformaci, často označovanou jako "zelená revoluce", která přinesla hojné využívání právě chemických hnojiv. Výnosnost zemědělské půdy se díky tomu ztrojnásobila, a to jen za velmi malého rozšíření kultivačních ploch. Jen mezi lety 1950 a 1960 vzrostla například produkce zrní o 250 %.

V porovnání s tím jsou organické metody, které spočívají ve střídání plodin a využití mrvy a kompostu místo průmyslových hnojiv, samozřejmě mnohem méně intenzivní. Kdybychom tedy měli zachovat současnou světovou úrodnost zemědělské půdy při uplatnění ekofarmaření, museli bychom zrekultivovat několikanásobně víc ploch, než nyní světově využíváme. A stejně jako v článku Alternativní energie: špinavé stránky čistých paliv by na to opět doplatily zejména lesy a deštné pralesy.
A protože by využívané plochy několikanásobně vzrostly, utrpěly by jejich zavlažováním samozřejmě i zásoby vody.

Nelze se tak příliš divit, že organické zemědělství má i své hlasité kritiky. Týdeník The Economist například cituje Normana Borlauga, nositele Nobelovy ceny míru a otce výše zmíněné tzv. zelené revoluce. Ten pokládá tvrzení, že organické zemědělství je pro životní prostředí lepší, za absurdní. A to právě proto, že ekozemědělství dosahuje nižších výnosů, a tudíž k produkci stejného množství potravin potřebuje více půdy. "Díky využití syntetických hnojiv vzrostla mezi lety 1950 a 2000 produkce obilovin třikrát, potřebná zemědělská plocha se ale zvětšila jen o 10 %. Využití tradičních technik by si vyžádalo trojnásobné zvětšení osevných ploch," upozorňuje Borlaug a doplňuje, že čím je zemědělství intenzivnější, tím více půdy je ponecháno pro deštné pralesy.


Spory se vedou i o výrobu hnojiv


Jsou organické potraviny zdravější než "obyčejné" jídlo? Studie se různí...
Další oblastí, kde si různí výzkumníci "nemohou přijít na jméno", je energetická efektivita zemědělství. Zastánci biopotravin uvádějí, že k výrobě umělých hnojiv se používá zemní plyn, tedy vyčerpatelný zdroj energie. Druhá strana na to ale odpovídá, že na farmách je spotřebovávána jen jedna pětina energie potřebné k celkové produkci potravin, "zbylé" čtyři pětiny jdou na vrub přepravě a zpracování vypěstované produkce.

Doplňují také, že v jejich očích více energie na tunu produkce naopak spotřebovává ekologické zemědělství. Vysvětlují to tím, že výnosy jsou nižší a plevel je třeba odstraňovat orbou, ke které je potřeba energie. Konvenční zemědělství prý plevel kontroluje opatrnou aplikací herbicidů, přípravků likvidujících nežádoucí rostliny.

Tento článek a článek Alternativní energie: špinavé stránky čistých paliv si rozhodně nekladou za cíl někoho odradit od používání tzv. ekologických paliv a biopotravin. Čím šetrněji se každý z nás k životnímu prostředí chová, tím samozřejmě lépe. Tyto řádky ale měly upozornit na některé jejich neoddiskutovatelné stinné stránky, kterým média příliš prostoru nedopřávají.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Nakupujete biopotraviny? Z jakého důvodu ano, z jakého důvodu ne?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2007 16:35, JirkaNeprihlaseny

Něco takového jsem chtěl napsat. Ale dotace na neobdělanou půdu bych neodsuzoval. Naopak, podle mě je to jediná smysluplná dotace. Půda se udržuje v pohotovostním stavu a přirozeně se obnovují její základní funkce. Zároveň odpadají náklady na odkup nadúrody atd. Ostatní dotace a kvóty též neuznávám. Převedl bych je na krajinotvorbu. Dám příklad, už jsem ho někde psal. Mám z jedné strany chalupy lán něco přes 6km2, na mírném svahu, žádné meze. Nahoře sejí do kamení, dole nesejí někdy vůbec, technika zapadá do splavené ornice. Při jednom velkém jarním lijáku, kdy půda byla ještě bez vegetace, vznikly na svahu až metrové výmoly. Rybník pod vsí byl během jednoho dne zaplněn ornicí, vody max. 30cm. Přijela těžká technika, srovnala výmoly a jede se dál, chemie pomůže. Tak to asi není ta správná cesta.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2007 18:25, Patrik

Ty dotace na neobdělanou půdu podle mého názoru nejsou správným řešením. Jen zbytečně zvyšují cenu půdy - od určité hranice stačí jen vlastnit dostatečné plochy a bezpracný příjem je tu (stačí něco málo dát na udržování). Není bez zajímavosti, že jedním z největším příjemců dotací v EU je britská královna.
"V pohotovosti" může ta půda být i třeba zalesněná (vykácet se dá vždycky) nebo zarostlá nějakým rychlerostoucím dřevem (na otop). Takže když už dotace tak raději na zalesnění (popř. státem dotovaná ochrana (např. před Vánocemi)).
No a částečně by odčerpalo právě omezení hnojení (snížil by se zisk / hektar)

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

19. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

Energie z obnovitelných zdrojů nikdy neměly větší podporu, než jaké se jim dostává v posledních letech. Někdy až bezhlavá honba za "zelenými" palivy ovšem na některých místech planety... celý článek

"Zelené fondy" aneb vydělejte na změně (politického) klimatu

3. 4. 2007 | Roman Stuchlík

"Zelené fondy" aneb vydělejte na změně (politického) klimatu

Firmy vyvíjející nové technologie, jež mají pomoci lidstvu snížit emise skleníkových plynů, mohou čekat pohádkové zisky. Podmínkou jsou vyšší pokuty znečišťovatelům ovzduší nebo vyšší... celý článek

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

20. 3. 2007 | Dana Chytilová

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

Od 1. ledna 2007 mají všichni koneční odběratelé plynu včetně domácností právo na bezplatnou změnu dodavatele, a tím i možnost ovlivnit část svých celkových nákladů za dodávku plynu,... celý článek

Odhalte některá tajemství elektrické energie

19. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Odhalte některá tajemství elektrické energie

Víte, jak společnosti určují cenu elektřiny pro jednotlivé sazby? Jak je možné, že vám "vypínají" topení, kdy chtějí? Využili jste loni možnosti přejít k jinému dodavateli elektrické... celý článek

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

21. 4. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Zhruba před měsícem jsme uveřejnili článek srovnávající náklady na vytápění tepelným čerpadlem a zemním plynem. Podle výpočtů Asociace pro využití tepelných čerpadel vycházelo čerpadlo... celý článek

Partners Financial Services