Vyzkoušejte si test pojišťovacího zprostředkovatele

Vyzkoušejte si test pojišťovacího zprostředkovatele
Zkouška odborné způsobilosti zprostředkovatelů pojišťoven a podřízených zprostředkovatelů agentů a makléřů vyvolává rozpaky. Úspěšně ji totiž složí téměř každý. Vyzkoušejte si ji a posuďte sami, jaký má význam pro ochranu spotřebitele před nekvalifikovaným poskytováním služeb.

Od 1. ledna 2005 platí nová právní úprava (zákon 38/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhláška 582/2004 Sb.) pro činnost pojišťovacích zprostředkovatelů. Ti musí mimo jiné prokázat svoji odbornou způsobilost, a to buď tak, že doloží absolvování odborného středoškolského nebo vysokoškolského studia, nebo absolvují odbornou zkoušku. Ti, kteří v oboru působili před 1. 1. 2005, mají na složení zkoušky dva roky, noví zájemci o zprostředkování pojištění ji musejí vykonat před zahájením činnosti.

Rozpaky: zkoušku složí skoro každý

Jsou určeny celkem tři stupně této odborné zkoušky. Ten základní je určen pro přímé zprostředkovatele pojišťoven a podřízené zprostředkovatele agentů a makléřů – tedy pro ty, se kterými běžný klient přijde do styku nejčastěji. Zkoušku lze vykonat buď přímo v pojišťovně nebo u zhruba 30 subjektů, uvedených v příloze vyhlášky 582/2004 Sb. – vesměs jde o pojišťovací agenty nebo makléře. Střední stupeň je určen pro pojišťovací agenty a vyšší stupeň pro pojišťovací makléře. Tyto dva stupně zkouší výhradně Ministerstvo financí.

Právě zkouška na základní stupeň odborné způsobilosti vyvolává jisté rozpaky, neboť se ukazuje, že ji úspěšně složí téměř každý. Už skutečnost, že tato zkouška se vykonává přímo u těch subjektů, které mají ekonomický zájem na tom, aby uchazeč uspěl a mohl začít přinášet obchod, může poněkud snížit důvěryhodnost. Další problém je v tom, že Ministerstvo financí nedotáhlo do konce svůj původní chvályhodný záměr, provádění elektronického testu, a neposkytlo pro základní stupeň zkoušky příslušné programové vybavení. K dispozici od MF je pouze program, který generuje testy, které jsou následně tištěny a uchazeči je vyplňují v písemné podobě. Ani to bohužel důvěryhodnosti nepřidá.

AFIZ má vlastní test

Nutno konstatovat, že pokud se zkouška stane naprostou formalitou, pak pouze zvyšuje náklady jednotlivých pojišťoven a zprostředkovatelských firem, ale pro ochranu spotřebitele před nekvalifikovaným poskytováním služeb má prakticky nulový význam. Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ) zareagovala operativně na vzniklou situaci a vyvinula ve spolupráci se softwarovou firmou vlastní elektronický test, který zaručuje objektivitu provedení zkoušky a je uživatelsky velmi příjemný pro uchazeče i pro zkoušející. Test používá oficiální otázky zveřejněné MF.

Aby mohl kdokoliv z veřejnosti na vlastní kůži posoudit obtížnost zkoušky, je elektronický test k dispozici na webu – zde. Budeme velice rádi, když si co nejvíce čtenářů Peníze.CZ test osobně vyzkouší a sdělí svůj názor na jeho obtížnost v diskusi.

Vyzkoušeli jste si test? Je příliš lehký, nebo jeho náročnost odpovídá tomu, co by

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2005 0:46, Jiří Kuchta

možná jsem se unáhlil a špatně pochopil co znamená tučné a co barevně...

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2005 22:03, Petr Šafránek

Kdybysme za kapitálovky nevypláceli tak nesmyslně vysoký provize a to logicky na úkor klientů z nichž to většina netuší tak by je makléři ani multilevely nechtěli!!! Je naprosto běžný, že upravujeme sazby na úkor klientů jenom proto abysme více a více nakrmily nenasytný sítě distributorů. Ta roztočená provizní spirála musí jednou splasknout-kdyby klienti tušili kolik za kapitálovky vyplácíme na jejich úkor prodejcům tak nás vezmou útokem! Proč to děláme, když tolik chceme pojišťovat rizika? Vy si nevidíte ani na špičku nosu nebo vůbec netušíte jak to v obchodní praxi chodí!

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční vzdělávání již na základní školu, říká Hollmann

23. 2. 2005 | Martin Zika

Finanční vzdělávání již na základní školu, říká Hollmann

Proč Komise pro cenné papíry podle názoru veřejnosti neplní své cíle a jak to chce napravit? Chystá se sjednotit podmínky pro zprostředkovatele? Uznává svůj dluh v přípravě prostředí... celý článek

Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?

26. 1. 2005 | Petr Šafránek

Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?

Ustanovení nového zákona o zaměstnanosti, které má zabránit tzv. zaměstnávání lidí na živnostenský list, vyvolalo v poslední době velké diskuse. Problém s ním mají mít zejména distributoři... celý článek

Novoroční hřmění pojistných paragrafů

12. 1. 2005 | Simona Ely Plischke

Novoroční hřmění pojistných paragrafů

První leden přinesl do oblasti pojišťovnictví významné změny. Tři nové úpravy ovlivnily jak podmínky pro pojistné smlouvy, tak i pravidla pro distribuci pojištění. Cílem zákonodárců... celý článek

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

23. 11. 2004 | Petr Šafránek

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

Zprostředkování investičních instrumentů i pojistných produktů podléhá, nebo již brzo bude, státní regulaci. Jenže při podrobnějším pohledu zjistíme, že podmínky regulace těchto dvou... celý článek

Zemětřesení v pojistných smlouvách III.

21. 10. 2004 | Petr Šafránek

Zemětřesení v pojistných smlouvách III.

V závěru naší trilogie o zákonu o pojistné smlouvě se zaměříme na to, kdo nám vlastně podle nové právní úpravy může uzavření pojistné smlouvy nabízet. Ale především si řekneme, co by... celý článek

Partners Financial Services