Vyšší příspěvek na auto může dostat víc zdravotně postižených

pk | rubrika: Aktuality | 20. 9. 2019 | 16 komentářů

Od března roku 2020 dosáhne část zdravotně postižených lidí, kteří pracují a mají nárok na příspěvek na pořízení motorového vozidla, na výrazně vyšší sumu než doteď.

„Nyní jim je při dosažení příjmů převyšujících osminásobek životního minima krácen, což je znevýhodňuje oproti nepracujícím postiženým. Tato hranice se nově zvedne na šestnáctinásobek,“ říká Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků (CZEPA). Právě tato asociace se na změně, kterou už podepsal prezident, podílela.

O výši příspěvku na pořízení motorového vozidla pro zdravotně postižené, kteří splňují zákonná kritéria, rozhoduje výše příjmů postiženého a osob s ním společně posuzovaných vzhledem k násobkům životního minima. Do příjmů se počítá mimo jiné i invalidní důchod.

Přehledně

S úhradou pomůcek pro zjednodušení každodenního života pomáhá zdravotně postiženým stát, přispívá také na mobilitu. O jaké konkrétní dávky můžou hendikepovaní žádat, jaké podmínky splnit a kolik jednotlivé příspěvky dělají? Poradíme.

Dávky pro zdravotně postižené. Jak stát pomůže v roce 2019?

Dosud jednotlivci stačí součtem invalidního důchodu a mzdy překonat osminásobek životního minima (27 280 Kč), aby došlo ke krácení příspěvku, jehož maximální výše je 200 000 Kč. Vyšší výdělek znamená větší krácení.

Od března 2020 sice zůstane mechanismus výpočtu stejný, ale částka se bude snižovat teprve od šestnáctinásobku životního minima. Limit příjmu 54 560 Kč u jednotlivce umožní pobírat mzdu pohybující se okolo průměru a s ní invalidní důchod a neztratit nárok na příspěvek v plné výši.

„Novelou se do značné míry vyřeší stávající demotivující situace, kdy jsou velice přísně posuzovány příjmy postiženého a jeho rodiny a ekonomicky aktivním je příspěvek krácen. Automobil přitom pracující vozíčkář potřebuje naléhavěji než nepracující. Za vhodným pracovním místem musí totiž často dojíždět desítky kilometrů,“ říká Jančíková.

V roce 2018 dostalo příspěvek na pořízení motorového vozidla 2719 lidí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2019 14:38, jenicek

jsem zvědav co se změní. dnes mi to nestačí ani na cesty k doktorovi

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2019 23:57, Lubomír Foldyna

No,já bych měl jiný návrh.Přízpěvek na motorové vozidlo,automobil bych dával těm kteří mají péči o osobu blízkou 3 a 4 typu.A invalidům na základě posudku lékařské komise kdy by tato komise se musela přijet podívat na nemocného o kterého se ta rodina stará a invalidní důchodce by musel prokázat invaliditu 3 stupně.Dále po vykonání všech těchto úkonů by těmto lidem byludělen poukaz do výše 3000 000 korun formou speciálního předpisu který by odevzdali na prodejním místě k tomu určeném kde by obdrželi dotované vozidlo z předepsaným barevným odlišením a ze speciální státní poznávací značkou která by umožn'ovala ve státech EÚ přednostní parkování.Totéž by platilo i u nás.Věz i do míst kde by to jinak zakazovaly dopravní předpisy.Tento automobil by měl expirační dobu 8 roků.Po této době by pokud by o to rodina stála se stal jejích majetkem.Jinak údržbu a opravy by se dělaly v tom místě kde byl tento automobil na základě speciálního předpisu a dotací převzat.Tam by se dělala technická a opravy a údržba.Co se týče automobilu,tak by byly v ceně do 300 000 nové a tomu kterému by tento automobil nevyhovoval tak by byl přízpěvek zamítnut a dále by neměl nárok na přízpěvek na vozidlo.To je můj návrh.Lubomír Foldyna.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

24. 1. 2024 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Partners Financial Services