Ošetřovné stoupne i zpětně. Jenom ANO říká ne

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2021 | 4 komentáře
Ošetřovné stoupne i zpětně. Jenom ANO říká ne

Zdroj: Shutterstock

Ošetřovné při zavřené škole nebo školce se zvýší na 70 na 80 procent takzvaného redukovaného výdělku, a to zpětně od začátku letošního března. Shodují se na tom poslanci všech stran s výjimkou hnutí ANO.

Poslanecký návrh podpořila i vláda, přestože původní plán ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ministři z hnutí ANO odmítali. Poslanci by o zvýšení měli definitivně rozhodnout v příštím týdnu. Bez ohledu na to, kdy začne platit, návrh počítá se zpětnou účinností od 1. března. Doplatek by lidé dostali automaticky bez speciální žádosti.

Výše ošetřovného se tak s největší pravděpodobností vrátí na stejnou úroveň jako od začátku loňského dubna do konce loňského června.

Loni na jaře dosáhli na ošetřovné výjimečně i rodiče školáků až do 13 let věku místo standardních 10 let. Na podzim však zvýšení věkového stropu většina poslanců nepodpořila a zřejmě neprojde ani tentokrát. Bez ohledu na věk mají od letošního března dostávat ošetřovné i rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, konkrétně se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem.

Zatím není jisté, zda se úměrně tomu zvýší i obdoba ošetřovného pro OSVČ. Podnikatelé letos mohou dostat 400 korun na den. Od února však nemohou za stejný den čerpat zároveň ošetřovné a kompenzační bonus, což je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka důsledkem zvýšení bonusu z 500 až na 1000 korun denně.


Nejlevnější byty v Česku

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali několik nabídek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services