Očima expertů: Komu zvýšit rodičovskou? Chce to výraznější změnu

Zástupci vládní koalice se dohadují o tom, kdo by měl mít nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Jaká z navrhovaných variant je dnes nejpravděpodobnější? A neměla by se rodičovská pravidelně valorizovat?
Očima expertů: Komu zvýšit rodičovskou? Chce to výraznější změnu

Zdroj: Shutterstock

Už v červnu 2018 slibovala vláda v programovém prohlášení navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. Tedy o 80 tisíc. Dlouho se mluvilo o tom, že si vyšší dávku budou moct nárokovat všichni, kdo na začátku ledna 2020 (tedy v době, kdy má legislativní úprava začít platit – původně se dokonce mluvilo o letošním létě) budou mít doma děti ve věku do čtyř let. A to i v případě, že už svůj rodičovský příspěvek mají vybraný. Na konci března se ale koaliční rada dohodla, že peníze navíc se budou týkat jen rodin s nově narozenými dětmi.

Rozhodne se v máji

Proti rozhodnutí se zvedla vlna nevole, desítky tisíc lidí podepisovaly internetové petice a vládní návrh se obratem vrátil na stůl ministryně financí Aleně Schillerové (ANO) k přepracování.

Anketa

Komu byste peníze navrch přiklepli vy?

Že změna plánu může znamenat spoustu minusových bodů u voličů, si totiž uvědomil premiér Andrej Babiš. Rychle se sešel se zástupci nespokojených rodičů z facebookové skupiny Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek a slíbil, že dojde k revizi návrhu. A to tak, aby na navýšení příspěvku měli nárok rodiče, kteří budou na Nový rok rodičovskou ještě pobírat.

A pak je tu ještě otázka, kde na vyšší rodičovskou vzít. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) by chybějící peníze ráda získala speciální daní uvalenou na banky. To se příliš nelíbí ministryni financí Schillerové, která kolegyni nabádá, aby úspory hledala ve vlastním resortu, to znamená zřejmě především v sociálních dávkách.

O finální podobě návrhu, který vláda předloží Sněmovně, by mělo být jasno do konce května.  

Co si o zvyšování rodičovské myslí ekonomové a politici? Která z diskutovaných variant je pro ně nejpřijatelnější? A souhlasili by s tím, aby se pro rodičovský příspěvek do budoucna stanovil valorizační mechanismus tak, aby odpovídal vývoji cen a mezd?

Olga Richterová

poslankyně a místopředsedkyně Pirátů

Olga Richterová
+133
+
-

Rozhodně se chceme vyhnout dalšímu cirkusu okolo zvyšování rodičovské. Lidé mají mít možnost plánovat. Proto jsme jako první řekli, že automatické navyšování rodičovské patrně předložíme. Valorizační mechanismus připravujeme na podobných principech jako je ten důchodový. Co se řešení aktuálních zklamaných očekávání a planě daných slibů týče, nechceme, aby přišli zkrátka pracující rodiče. V případě, že vláda nebude chtít původní sliby splnit, budeme hledat řešení, které by zpětné navýšení umožnilo alespoň částečně všem rodičům dětí do čtyř let věku. Současně je třeba upozornit, že na rodičovský příspěvek je horní limit (liší se dle denního vyměřovacího základu) a i při zdánlivém navýšení všem o 80 tisíc by tyto peníze vyčerpali jen ti s menšími dětmi. Mimochodem, obdobná situace už byla v minulosti, když se zpětně navyšoval koeficient rodičům vícerčat.


Markéta Šichtařová

ekonomka, Next Finance

Markéta Šichtařová
+119
+
-

Právně asi nejčistší mi připadá navýšení pro toho, kdo aktuálně k datu zvýšení rodičovskou pobírá. A aby se do budoucna předešlo podobným sporům, by asi bylo rozumné stejně jako u důchodů stanovit rovnou automatický valorizační mechanismus, aby se dávka nemusela zvyšovat skokově, a aby se pak někteří rodiče necítili znevýhodněni. Tím by byla pravidla hry dopředu jasná.


David Bartas

ekonom a ředitel sekce EU v Liberálním institutu

David Bartas
+132
+
-

Rodičovská vzbuzuje vášnivé diskuze, jedná se o celospolečenské téma. Je třeba si připomenout, že střední třídu dnes stojí výchova dítěte 1,5–3,5 milionu korun. Oproti tomu je diskuze o 220, nebo 300 tisících korun jen diskuzí o parametru podpory ze strany státu, který situaci rodin zásadně neřeší. Částka se dlouho nezvyšovala, proto s valorizací souhlasím. Podporuji variantu navýšení příspěvku všem, kteří aktuálně rodičovskou pobírají. Rodičovská nahrazuje dočasně příjem, proto si umím představit, že by její výše byla navázaná na průměrnou mzdu.

Za základní prvek prorodinné politiky státu ale považuji odečty na daních za děti. Přeji si společnost, kde je rodina základním stavebním – a v zásadě soběstačným – kamenem. Na rozdíl od Jany Venezuely Maláčové si nemyslím, že rodina potřebuje přehnanou péči státu. Nechme rodinu být a ponechejme jí větší část jejích příjmů. Hledejme úspory na straně nepotřebných agend státu.


Jiří Dolejš

poslanec za KSČM

Jiří Dolejš
+15
+
-

Rodičovská by se měla týkat nejen nově narozených, ale i těch, co už ji aktuálně pobírají. Automatická valorizace by byla dobrá, ale zatím není shoda ani u minimálních mezd a plateb za státní pojištěnce. Stále je odkládána valorizace životního minima. Uvažovaná revize dávek by měla znamenat racionalizaci, ne redukci. S návrhem ale musí přijít jasný a reálný návrh na financování, nelze slibovat bez elementární dohody o rozpočtu.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
+181
+
-

Valorizační mechanismus je rozumným řešením, vnese do systému rodičovského příspěvku předvídatelnost a omezí pocit nespravedlnosti u rodičů, kteří by zrovna děti měli v období, kdy se příspěvek déle neměnil. Z podobného důvodu je rozumnější navýšit příspěvek pro rodiče dětí do čtyř let. Z řady studií víme, že kvůli vyšší dávce jsou rodiče ochotni různě laborovat s datem porodu či se stresovat, jestli dávku získají. Ani jedno z toho nesvědčí zdraví, ať už novorozeněte, nebo matky, ba i otce.

Od zvýšení rodičovského příspěvku si ale neslibujme vyšší porodnost. Počet dětí na matku zůstane zhruba stejný. Existují lidé, kteří si z dětských dávek dělají „kšeft“, ale obecně v české populaci několik desítek tisíc korun není důvod pro pořízení dětí. To by musela být částka příspěvku alespoň o řád výš, pak by se zřejmě efekt dostavil. Stát líbivě přihazuje desetitisíce, místo aby se vrhnul do systémových změn. Aby například vytvořil podmínky pro častější vypisování částečných úvazků nebo pro vznik a udržitelný provoz většího počtu školek. Ze všeho nejlépe by stát porodnost podpořil, kdyby lidem snížil daně a oslabil svoji zaopatřovací roli.


Markéta Pekarová Adamová

poslankyně a místopředsedkyně TOP 09

Markéta Pekarová Adamová
+8
+
-

Anketa

Kdo to řekl nejlíp?

Vyhrocených debat o zvyšování rodičovského příspěvku jsme mohli být všichni ušetřeni, kdyby vládní koalice minulý rok neodmítla můj návrh, díky kterému by už od letošního července vzrostl příspěvek všem rodičům. Vláda si chtěla nechat všechny zásluhy pro sebe, jenže svou nerozhodností, komu vlastně příspěvek zvýšit, vnesla mezi rodiče velkou nejistotu. Za TOP 09 je chci ujistit, že zvýšení příspěvku pouze rodičům nově narozených dětí nepovažujeme za férové a budeme dělat vše pro to, aby tato varianta nebyla finální. Jako nejprůchodnější varianta se mi jeví navýšení pro všechny rodiče, kteří rodičovský příspěvek aktuálně pobírají. Pokud ale vláda přijde s možností zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiče dětí do čtyř let a přesvědčí nás, že to neznamená zvyšování státního dluhu nebo růst daní, jsme ochotni diskutovat o podpoře této varianty. Dokážu si představit, že by vláda zrušila slevy na jízdném a ušetřené peníze by použila právě na zvýšení rodičovského příspěvku.

Systém ale vyžaduje komplexnější změny, jako je například nastavení pravidelné valorizace rodičovského příspěvku, podobně jako to známe u důchodů, nebo možnost, aby příspěvek čerpal i jeden z prarodičů. Je také namístě zahájit debatu o zkrácení maximální délky rodičovské na tři roky, ale doprovázeném posílením kapacit mateřských škol a dětských skupin, aby rodiče i dětí narozených na podzim neměli problém pro dítě získat místo. Dlouhodobě rovněž prosazujeme podporu částečných úvazků, což s problematikou úzce souvisí.

Přidejte si nás na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2019 11:51, Petra

Navýšení příspěvku by se mělo ROZHODNĚ týkat všech rodičů, kteří mají děti do čtyř let. Právě ti, kteří finančně nezvládají a musejí odejít od dítěte do práce dříve než v jeho 4 letech, ty peníze nejvíce potřebují!
Sama bych ráda s dítětem do čtyř let doma zůstala a třeba měla i nějakou práci z domu (což je ovšem nemožné sehnat), ale tolik už našetřeno z doby před mateřskou bohužel nemáme.
Sice jsem 15 let byla zamestnaná a odvedla do systému spoustu peněz, ale protože jsem před první mateřskou změnila práci a jako učitelka dostala smlouvu pouze na dobu určitou, tak na druhé dítě jsem vůbec neměla nárok na mateřskou! Nepochopitelné a absurdní, naprosto nespravedlivý systém!
Rodičák máme tudíž už rok vybraný a rok žijeme se 2 dětmi z jednoho jediného manželova platu, příšerné!
Školku pro dvouleté dítě neseženete.
Žít v takovýchto finančních podmínkách je pro matku a děti nedůstojné.
Zvyšování rodičáku by rozhodně mělo probíhat každý rok a na mateřskou by měli mít nárok všechny MATKY, nebo ať se to nejmenuje mateřská, ale třeba "zaměstnanecká".

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2019 9:06, Omasta

Komu zvýšit rodičovský příspěvek? To je přece jasné.
1) Lidem co čekají druhé dítě. Jedno dítě chce každý. Ale 2 nebo 3 děti lidi odkládají, až už je nemohou mít. Proto zvýšit příspěvek na 2. a další dítě.
2) Ale zároveň protože daňoví poplatníci nemají peněz na zbyt, snížit rodičovský příspěvek, pro matky, co ony nebo jejich manžel neodváděli 2 roky zpátky daně ve (stranovené výši).
3) Snížit rodičovský příspěvek matkám nad 37 let. Čím dřív porodí první dítě, tím spíš bude mít více dětí. Negativní motivace působí dokonce silněji.

-80
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services