Očima expertů: Komu zvýšit rodičovskou? Chce to výraznější změnu

Zástupci vládní koalice se dohadují o tom, kdo by měl mít nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Jaká z navrhovaných variant je dnes nejpravděpodobnější? A neměla by se rodičovská pravidelně valorizovat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2019 11:51, Petra

Navýšení příspěvku by se mělo ROZHODNĚ týkat všech rodičů, kteří mají děti do čtyř let. Právě ti, kteří finančně nezvládají a musejí odejít od dítěte do práce dříve než v jeho 4 letech, ty peníze nejvíce potřebují!
Sama bych ráda s dítětem do čtyř let doma zůstala a třeba měla i nějakou práci z domu (což je ovšem nemožné sehnat), ale tolik už našetřeno z doby před mateřskou bohužel nemáme.
Sice jsem 15 let byla zamestnaná a odvedla do systému spoustu peněz, ale protože jsem před první mateřskou změnila práci a jako učitelka dostala smlouvu pouze na dobu určitou, tak na druhé dítě jsem vůbec neměla nárok na mateřskou! Nepochopitelné a absurdní, naprosto nespravedlivý systém!
Rodičák máme tudíž už rok vybraný a rok žijeme se 2 dětmi z jednoho jediného manželova platu, příšerné!
Školku pro dvouleté dítě neseženete.
Žít v takovýchto finančních podmínkách je pro matku a děti nedůstojné.
Zvyšování rodičáku by rozhodně mělo probíhat každý rok a na mateřskou by měli mít nárok všechny MATKY, nebo ať se to nejmenuje mateřská, ale třeba "zaměstnanecká".

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2019 9:06, Omasta

Komu zvýšit rodičovský příspěvek? To je přece jasné.
1) Lidem co čekají druhé dítě. Jedno dítě chce každý. Ale 2 nebo 3 děti lidi odkládají, až už je nemohou mít. Proto zvýšit příspěvek na 2. a další dítě.
2) Ale zároveň protože daňoví poplatníci nemají peněz na zbyt, snížit rodičovský příspěvek, pro matky, co ony nebo jejich manžel neodváděli 2 roky zpátky daně ve (stranovené výši).
3) Snížit rodičovský příspěvek matkám nad 37 let. Čím dřív porodí první dítě, tím spíš bude mít více dětí. Negativní motivace působí dokonce silněji.

-80
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

4. 6. 2019 13:37 | jitka

souhlasim s Vami Petro, pokud to maji zvednout tak pro vsechny rodice do 4 let veku ditete. ja mam podobnou situaci, musela jsem brat RD rychleji, jelikoz jsme sotva pokryli naklady, ale na prispevek na bydleni jsme nedosahli. s ditetem zustavam doma do 4 let. ale RD jiz nepobiram. dostanu "zbytek" zvyseneho RD ? nebo kdyz uz ho nepobiram tak ne, ikdyz jsem s ditetem doma do 4 let ? prosim odborniky o odpoveddekuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2019 13:35

Do puntíku souhlasím.taky jsem po vystudování VS musela vzít práci, která byla ,,pod mou úroveň" jen proto abych měla nárok na materskou. Teď už mám druhé dítě a měla jsem radost z rozhodnutí vlády o navýšení všem co pobírají rodičák.....a pak se rozhodnou že na to vlastně nemají???proč by měly být znevýhodněné maminky, které si ,,dovolily" porodit dříve než po roce 2020????
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2019 15:27 | Petra

Co se týče tzv. mateřské, tedy peněžité pomoci v MATEŘSTVÍ, tak nevím, co mi vlastně připadá více nespravedlivé - zda to, že na ni nemá nárok mladá maminka po VŠ, která se do svých 25 let vzdělávala, protože tu přece chceme mít lékaře, učitele aj., nebo že na ni nemá nárok žena, která roky pracovala a odváděla daně, ale před otěhotněním změnila práci, dostala pracovní poměr na dobu určitou a pak tedy při následném druhém dítěti vlastně neměla zaměstnavatele a tudíž na žádnou "mateřskou" nárok nemá! Rozhodně by se mělo zohlednit to, kolik peněz odvedla do systému, než to, že momentálně nemá pracovní poměr na dobu neurčitou!!! Nehoráznost? Ano, realita! Takto vypadá podpora pracujících a matek v praxi. Žádná mateřská, o porodném ani nemluvím a teď ještě nedosáhneme na navýšení RP? RP na 1. dítě jsme asi nevybrali celý, protože už jsme čekali druhé. U 2. dítěte jsme tedy raději zvolili rychlejší variantu, abychom jej dostali celý. Teď paradoxně díky tomu máme přijít o jeho navýšení jen proto, že jsme zvolili rychlejší variantu? Absurdistán! Jelikož jsme se potřebovali zařídit finančně a taky termínově s hledáním práce, nasměrovala jsem svůj dotaz, zda opravdu platí, že se navýšení bude týkat všech dětí do čtyř let věku, přímo na Ministerstvo práce a sociálních věcí, odkud mi přišla jednoznačná písemná odpověď, že ANO! Prosím, splňte váš slib!!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2019 9:25

Délka pobírání příspěvku a návrat do práce spolu vůbec nesouvisí. Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat jak chcete, jen musíte zajistit péči o dítě.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2019 1:59 | Gekonice

To je ale blbost, že? Snížit ženám po 37. roce příspěvek? Ona treva může za to, že do té doby nenašla vhodného partnera? Může za to, že se jí kupříkladu nedaří dlouho počít? A co když čeká ve 37 letech druhé dítě? Nebo třetí? Nebo šestnácté? Hm? Však to říkám, že je ten váš je ten váš komentář blbost, co?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2019 22:49 | chk

Zvláštní. Více dětí mají hlavně ti chudší a prostší. Takové matky s více dětmi, přičemž každé má jiného otce, by mohly vyprávět.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2019 21:41

Jsme na tom úplně stejně!! Manžel dvě práce, ja před materskou odpracovala 12 let. Mame dve decka a ted kdyz bych mohla uz do prace tak není školka ani částečný úvazek abych zaopatrila deti!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2019 21:36 | Anna

Ceny rostou u všeho ale rodičovská je už šest let stejné. Jak chtějí zvýšit porodnost u pracujicich lidí když si to nemohou dovolit, ani na porodné nemají narok a musejí do prace co nejrychleji a dětem platit soukromé školky, protože mist ve státních je malo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2019 17:43 | kalich

Článek je opět povrchní jak to bývá i jiných případech. Vyjádření jsou populistické. Největší problém je Maláčová,která místo úspor v resortu a navržení změn v pobírání rodičovské např.zrušit možnost do 4 let,poloviční úvazky pro matky atd. jen populisticky chce vysávat SR bez dohody v koalici.Nynější navrhovanou částku 300 tis.Kč považuji za max. na delší dobu a o nějakém automatickém navyšování každý rok bych neuvažoval. Dnešní mladá generace je rozmazlená (má většinou vše na co si vzpomene) a je to vidět už i na dnešních mladých matkách jak rozhazovačně přistupují k nákupu zbytečností pro kojence včetně nákupu nějaké stravy. Navíc je tu i problém s matkami,které nemají zájem vůbec pracovat a raději budou rodit. V anketě mi chbí možnost "žádný"!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2019 14:28 | chk

Chtělo by to méně interpunkčních znamének a více inteligence. Šťastná ženo, Vaše dítě bude jistě velmi inteligentní, protože příroda se snaží posouvat extrémy do průměru...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2019 14:19 | M. A. M. K. A.

Jedina varianta je ta původní! Vsem rodicum deti do 4let veku! Proc proboha hledate pro vladu nejakej kompromis jak usetrit na nasich detech??! Pustili to do eteru, aby si nahonili volice, tak at ted dodrzi co slibili a vezmou si na to kde chteji!! Svi*e Schillerova radsi vezme obcanum slevy na jizdnem, nez aby vic zdanila banky s miliardovymi prijmy?!! No kde to jsme? Tohle tam volime kazde 4 roky?? Takhle pecuji o sve obcany, o děti, zaklad statu??! Loni u vicercat to nebyl problem a dostali navyseni vsichni rodicove do 4let,samozrejme pomernou cast dle DVZ a veku deti, ALE i ti, co uz RP z jakéhokoliv duvodu ukoncili! Ted budete hledat variantu, jak na nekterych rodicich usetrit, aby si mohli pani poslanci zas v prosinci zvysit platy, jako kazdy rok??Na to nikdy nezapomenou, ale na Rp uz zapominaji tolik let! HNUS!!! Loni zadna vlna nevole nebyla, mozna ani nekdo nepostrehl, ze se vubec rodicum vicercat pridavalo, protoze to bylo proste SPRAVEDLIVÉ!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2019 13:39 | o

Nikomu nic nedávat. Všem snížit daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2019 7:39

To byla reakce na slova.Důchodci nic nepotřebují,nemusejí nic nového kupovat,mají našetřeno. To je ovšem mladí manageři nesměli vyhodit v době krize v 55 letech z práce a po krizi starce taky nikde nevzali,takže úspory padly na nájem a obživu,zvlášť když nemáte nárok na dávky jako nikdy nepracující.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2019 4:11 | Veronika

Proč to neudělají jinak? Řidičák jen do 2 (max 3) dětí! Každý kdo jich chce víc, by je měl být schopný taky zaopatřit sám. Místo toho bych zavedla pro ty sociálně slabší příspěvky na antikoncepci (aby si nemohli stěžovat, že na prevenci nemají). A voala, za pár let bude stát za děti platit celkově méně (ubyde vyžírků).
Mimochodem některé komentáře tady jsou nechutné... Jak jako "platit těm, co ještě nic neudělali..." Myslíte si, že normální matky před dítětem nepracovali? Vzhledem k tomu, že se teď rodí děti ženám kolem 30, tak HA HA... Problém je v tom, že celý systém nahrává těm "nemakačenkům", co si opravdu dělají děti kvůli dávkám. A normálně pracující rodiny na pořízení dítěte čekají, protože si dovedou spočítat, že s momentální rodičovská je finančně zničující.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2019 22:01 | Jitka

Po téměř dvou letech jsem výši RP upravila z 4 let na to co šlo, tedy ve cca 3letech dítěte konci. 1.1.2020 dceři ještě nebudou 4 roky, ale RP pobírat nebudeme. Pro ty, kdo si myslí, aby se zvýšení týkalo jen těch kdo právě 1.1.20 ještě pobírají..... S délkou lze hýbat a bylo by fakt nefér, že děti stejně narozené by čerpali klidně do pěti, jen ne ti, kteří si zvolili jinak než 4 roky. To by byla daň za změnu a právo volby a nepřijde mi to fér. Slíbili všem pod 4 roky, kdybych věděla, že kolem budou kecy, nechala bych dobu být. Výplata těm co zrovna ještě pobírají RP=No, jiní chtěj co nejdřív do práce a těm se za to odvdeci.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2019 20:31 | Jaaa

V tom pripade by i porodne melo byt prejmenovane, ja porodila 2x a penize zadne...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2019 12:36 | Ppagani

Pro antidepresi: ještě lépe by bylo důchodce střílet a jejich důchod rozdat těm, kteří ještě nic neudělali mimo toho, že si pro ně krajně nepříjemnou činností kvůli příspěvkům upletli. dítě.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2019 12:30 | Daniela

Strhla se vlna nespokojenosti, návrh se vrátil na stůl, předkládají se nové varianty a tím pádem i maminky začínají panikarit a kvůli variantě,, příspěvek pro všechny pobírají i,, se vrací opět na rodicak a prodlužují ho. Tohle bude další otázkou k řešení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2019 11:01 | josef

jednoduche reseni - zvednete proporcne o 36% zustatkovou hodnotu rodicaku... Je to neco mezi obema extremy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2019 10:26 | Monikagabrielamichal

Buď ať zvednou peníze i těm co už jsou na rodičske, nebo Nikonu, aby to bylo spravedlivé!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Neumannová

podnikatelka

Radim Jančura

podnikatel, Student Agency

Kateřina Neumannová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radim Jančura
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services