Rodičovský příspěvek od roku 2018: Měsíčně dostanete víc

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 29. 8. 2017 | 64 komentářů
Rodičovský příspěvek bude mít od ledna 2018 nová pravidla. Přinášíme přehled novinek. Jednoduše a srozumitelně.
Rodičovský příspěvek od roku 2018: Měsíčně dostanete víc

Změny v rodičovském příspěvku přinesla novela zákona o státní sociální podpoře. Ocení je hlavně rodiče dvojčat, kteří dostanou víc, lidé s vyššími příjmy, kteří budou moct rodičovský příspěvek vybrat rychleji, a také rodiče, kteří nemají nárok na mateřskou – i oni dostanou šanci si rychlost rodičovského příspěvku regulovat.

Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství, celkově můžete vyčerpat dvě stě dvacet tisíc korun, a to nejdéle do čtyř let věku dítěte. Kdo nárok na mateřskou nemá, začíná brát rodičovský příspěvek hned po narození dítěte. Jednou za čtvrt roku je možné výši měsíčního příspěvku upravit. Na tom se nic nemění.

Jaká pravidla má rodičovský příspěvek teď

Pokud žádnému z rodičů dítěte nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili požadované doby nemocenského pojištění, délku pobírání rodičovského příspěvku si dnes volit nemůžou, příspěvek dostávají čtyři roky a celkem vyčerpají o trochu míň než ostatní. Prvních devět měsíců mají 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně.

Ostatní si můžou určovat rychlost rodičovského příspěvku sami. Měsíční částka příspěvku ale podle dosavadních pravidel nesmí být vyšší než 11 500 korun a zároveň než sedmdesát procent dřívějšího výdělku.

Anketa

Kolik dětí je podle vás ideální počet?

Co se mění od ledna 2018

Podle nových pravidel bude možné vybrat celou sumu rodičovského příspěvku (220 tisíc korun) už během šesti měsíců; strop měsíční dávky stoupne, zůstane ale provázaný s dřívější výší příjmů.

  • Kolik se dá vybrat za měsíc

Horní hranicí měsíčního rodičovského příspěvku nově bude peněžitá pomoc v mateřství, na kterou měl rodič nárok (pro letošek dělá maximální hodnota peněžité pomoci v mateřství 34 470 korun). Měsíční výše rodičovského příspěvku nebude smět přesáhnout 70 procent vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně hrubého měsíčního výdělku. Například: kdo vydělával 30 tisíc hrubého, bude moct celkových 220 tisíc korun vybrat nejrychleji během deseti měsíců.

  • I ti, kdo neměli mateřskou, můžou vybírat rychleji

Pravidla se uvolní také pro rodiny, kde ani jednomu z rodičů nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili potřebné doby účasti na nemocenském pojištění – dnes automaticky spadají do nejpomalejší kategorie. Nově budou moct rychlost čerpání trochu víc ovlivňovat – měsíční maximum dávky bude dělat 7600 korun měsíčně po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku.

Praktické tipy

Jak žádat o rodičovský příspěvek
Přivýdělek na mateřské a rodičovské dovolené

Jestli nevíte, jak a kde o rodičovský příspěvek žádat, pomůže náš průvodce:

Pokud vám rodičovský příspěvek k živobytí nestačí, můžete si k němu přivydělat. Pravidla jsou mnohem mírnější než u přivýdělku k peněžité pomoc v mateřství. Podrobnosti najdete v našem nedávném článku:

  • Víc mimin, víc peněz

Další novinku ocení rodiče, kterým se narodí dvojčata nebo vícerčata. Nově budou mít nárok místo současných 220 tisíc celkem na 330 tisíc korun (tedy 1,5 násobek toho, co ostatní); rodičovský příspěvek se jim zvýší, protože mají s více dětmi větší výdaje. Strop měsíční dávky bude u rodičů s vícerčaty dělat 1,5 násobek částek, které jsme výš uváděli pro rodiče s jedním dítětem. Pro rodiče vícerčat, kterým nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tedy bude rodičovský příspěvek dělat nanejvýš 11 400 korun měsíčně. 

A pozor, i když už máte třeba příspěvek vyčerpaný, do čtyř roků vašich vícerčat si v novém roce pořád můžete zažádat o „dodatečný příspěvek“!

  • Pěstouni z povolání bez příspěvku

Pěstouni na přechodnou dobu (takzvaní profesionální pěstouni) si naopak pohorší. Zatím na svěřené dítě rodičovský příspěvek dostávají, od ledna o tuto výhodu přijdou.

  • Od českého příspěvku se odečítají zahraniční

A poslední novinka: pokud rodič bral na nejmladší dítě v rodině dávku obdobnou rodičovskému příspěvku i v jiné zemi, odečte se mu z celkové částky 220 tisíc korun rodičovského příspěvku částka vyplacená na toto dítě jiným státem.

Novinky jsou účinné od ledna 2018, už druhého ledna tedy můžete přijít na úřad práce požádat o změnu čerpání příspěvku podle nových podmínek.

Koho se změna týká

Nová pravidla od ledna platí i pro rodiče, kteří pobírali rodičovský příspěvek už dřív. Jestli jste ještě nevybrali celých 220 tisíc, můžete si čerpání dávky přenastavit podle nových pravidel. Záleží ale, kdy jste výši měsíčního rodičovského příspěvku naposledy měnili, jde to jen jednou za čtvrt roku.

Rodičům s dvojčaty a vícerčaty se k původním 220 tisícům rodičovského příspěvku (respektive zbývající nevybrané části) 1. ledna 2018 připočte dalších 110 tisíc. Pokud už rodiče 220 tisíc korun vyčerpali, ale nadále pečují alespoň o dvě děti narozené současně ve věku do čtyř let, vzniká jim od prvního ledna 2018 nárok na „dodatečný“ rodičovský příspěvek ve výši 110 tisíc korun. Je ale třeba o něj požádat na úřadu práce.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jak vysoký může být váš rodičák teď. Kalkulačku pro příští rok máme ve výrobě. Spořtěte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, zjistěte, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic). Upozorňujeme ale, že výpočet přídavku na děti se bude taky měnit – podrobnosti přineseme brzy. Víme taky, kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2017 13:46, Gabriel Pleska

Anno, výborná připomínka. Na konci článku najdete box, ve kterém je to vypsané. Ale rovnou to povím i tady: ano, pokud jste teď v kategorii „nemůžu si volit výši a rychlost čerpání rodičáku“, od ledna s tím můžete pracovat taky. Týká se to všech rodičovských příspěvků, tedy i těch, co už běží. Dobrá zpráva, ne?

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2017 18:16, Baa

Dobry den v prosinci se my ma narodit chlapecek a jsem student ale budu ukoncovat je my 18let kolik tedy budu brat mnescne ? 7600kc ?

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (64 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services