Půjčka pro dlužníky – pomoc, nebo cesta do pekla?

PR článek | rubrika: BrandInsight | 19. 8. 2021
Ten, kdo má výpis z registru dlužníků bez jediného negativního záznamu, nemá problém získat jakoukoliv půjčku. Co má však dělat ten, jehož platební morálka tak dobrá není? Má šanci získat půjčku i dlužník? A je to opravdu dobré řešení?
Půjčka pro dlužníky – pomoc, nebo cesta do pekla?

Zdroj: Pixabay.com

Platební morálka neboli také úvěrová historie žadatele o půjčku hraje zásadní roli při posuzování žádosti o úvěr. Ten, kdo má pozitivní úvěrovou historii, bude u banky žádaným klientem. Znamená to totiž, že své závazky řádně splácí. 

Naopak žadatel, který má negativní úvěrovou historii, se může s bankovní půjčkou rozloučit. Takový zájemce má totiž na svém kontě hodně půjček, splátky hradí pozdě nebo vůbec. Pro banku je tedy příliš rizikový. 

Přesto však i dlužníci se záznamem v registru mají šanci půjčku získat.

Registr dlužníků

V dnešní době není dokonce nijak složité dosáhnout na půjčku i s negativním záznamem v registru dlužníků. Jenom se žadatel nebude obracet na banku, nýbrž na nebankovního poskytovatele.

Co vlastně znamená registr dlužníků? A co se z něj lze dozvědět?

Nejznámějším registrem dlužníků je SOLUS. Do něj se zapisují informace o úvěrech a dlužních, kteří řádně nesplácejí. Jedná se tedy o negativní záznamy. Nejsou zde uvedeny jen informace o úvěrech, nýbrž i o nezaplacených fakturách za telefon, energie nebo televizi.   

Nebankovní poskytovatel úvěrů zpravidla do registru dlužníků nenahlíží nebo horší platební morálku žadatele neřeší. Proto u něj není problém získat jistou půjčku bez registru.

Takový ústupek poskytovatele úvěru však není zadarmo. Na jednu stranu sice žadatel získá půjčku pro dlužníky ihned na účet, na druhou stranu se musí připravit na vysoké poplatky, RPSN a další negativa.   

Výhody a nevýhody půjčky pro zadlužené

Půjčka pro dlužníky má jistě mnoho výhod. Je dostupná téměř pro každého, poskytovatel nezkoumá úvěrovou minulost, vyřízení je snadné a rychlé a půjčku je možné získat téměř ihned na účet.  

V dnešní době může dlužník dokonce bez problémů zažádat o půjčku bez vlastního účtu, a to díky možnosti rychlých hotovostních úvěrů.

Pokud dlužník o půjčku nemá vlastní bankovní účet, může si peníze vybrat např. na terminálu v trafice, na čerpací stanici nebo mu je zástupce poskytovatele předá na dohodnutém místě.

Všechny uvedené výhody však mohou být draze vykoupeny. Půjčky pro dlužníky totiž mají i řadu nevýhod.

Tou hlavní jsou vysoké úroky a RPSN. Dále musí dlužník počítat s tím, že si půjčí jen v řádech tisíců či maximálně desetitisíců korun a peníze bude muset brzy vrátit. Půjčky pro dlužníky jsou totiž velmi často krátkodobé.

Ovšem zásadní problém nastane, pokud dlužník nestihne včas splácet. Půjčky pro dlužníky mívají velmi vysoké sankce za porušení smluvních podmínek a nezřídka se stává, že člověk musí zaplatit několikanásobně víc, než si na začátku půjčil. 

Jak nenaletět

Půjčky pro dlužníky nebo půjčky bez vlastního účtu jsou vyhledávané lidmi v tísni, kteří nemají šanci získat úvěr v žádné bance. Takoví lidé jsou často schopni přistoupit na jakékoliv podmínky. A poskytovatelé úvěrů toho využívají. 

Dříve než se dlužník upíše k nějakému úvěru, měl by si ověřit, zda je jeho poskytovatel seriózní. To lze zjistit u ČNB. Každý poskytovatel úvěru totiž musí mít licenci ČNB.

Pokud někdo nabízí okamžitou půjčku na směnku, může si být žadatel téměř jistý, že poskytovatel nemá čisté úmysly.

Půjčky na směnku jsou totiž v České republice od roku 2013 zakázány a ten, kdo takovou půjčku nabízí, jedná nelegálně. 

Kromě toho se okamžitá půjčka na směnku pojí s enormně vysokými úroky a dlužník obvykle také ručí svým majetkem. Pokud včas nezaplatí, může ze dne na den přijít o střechu nad hlavou. 

Aby se dlužník nedostal do ještě větších finančních problémů, měl by si předem spočítat všechny poplatky, aby věděl, kolik za úvěr ve výsledku zaplatí navíc. K tomu lze využít úvěrové kalkulačky, které jsou běžně dostupné online. 

Na závěr lze snad už jenom připomenout, že nikdy není dobré si brát půjčku, pokud to člověk doopravdy nepotřebuje. Takové půjčky na dovolenou, mobil nebo jinou drobnou elektroniku jsou nesmyslným rizikem.

Když si člověk vezme půjčku, už není cesty zpět. I malá půjčka se může stát velkým závazkem a způsobit ještě větší dluhy. Vždycky je lepší si pravidelně spořit, a pak si danou věc koupit „za svoje“.

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services