Maximálně o pětinu. Pravidla pro zvýšení nájemného

dTest | rubrika: Jak na to | 27. 8. 2021 | 17 komentářů
Nájemní bydlení je na vzestupu kvůli zdražujícím nemovitostem. Jaká jsou pravidla pro zvýšení nájmu?
Maximálně o pětinu. Pravidla pro zvýšení nájemného

Zdroj: Shutterstock

O Češích se traduje, že rádi bydlí ve svém. V poslední době se však vlastní bydlení stává pro mnohé z nich nedostupným snem. Na druhou stranu část lidí kupuje byty jako investici. Někomu se tak mohlo poštěstit, že si výhodně pronajal byt, který před pandemií nového koronaviru sloužil ke krátkodobým pronájmům, protože jeho majitel již nevydržel čekat na zlepšení situace. Při nájmu bytu uzavřeném na dobu určitou by měl nájemce počítat s tím, že nájemní vztah nemusí být po uplynutí sjednané doby prodloužen. Případně že pronajímatel může pro další období požadovat výrazně vyšší nájemné. Ledaže by se na pravidlech takového zvyšování pronajímatel s nájemcem předem dohodli v nájemní smlouvě.

Zvýšit nájemné však pronajímatel může i u nájmu sjednaného na dobu neurčitou, což může být předem ujednáno v nájemní smlouvě nebo dohodnuto kdykoliv během trvání nájmu. Ve smlouvě bývá zvyšování nájemného upraveno nejčastěji takzvanou inflační doložkou. Jedná se o ustanovení, ve kterém je uvedeno, že nájemné se zvyšuje podle míry inflace. Doložka je však platná jen v případě, že je v ní jednoznačně uvedeno, kterou konkrétní inflací se řídí, tedy například jedním z indexů spotřebitelských cen zveřejňovaných Českým statistickým úřadem.

„Dále musí být určeno datum, k jakému bude docházet ke zvyšování nájemného. Zvýšit nájemné pomocí inflační doložky lze přitom jen jednou ročně, typicky se tak děje k 1. lednu příslušného roku nebo k datu výročí uzavření nájemní smlouvy. Ke zvýšení nájemného pak dochází automaticky, tedy pronajímatel nemusí nájemce k placení zvýšeného nájemného vyzvat. Ovšem měl by tak učinit v rámci slušnosti, aby předešel budoucím sporům,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Nájemní smlouva může zvyšování nájemného také zcela vylučovat. Dohoda o zvyšování či nezvyšování nájemného má přednost před zákonem. Pokud však není, může pronajímatel jednostranně zvýšit nájemné podle pravidel občanského zákoníku. Pronajímatel se může obrátit na nájemce s písemným návrhem na zvýšení nájemného nejdříve po jednom roce od posledního zvýšení. Zároveň zvýšení nesmí přesáhnout 20 %, a to včetně zvýšení, ke kterému došlo v posledních třech letech. Navíc výsledná výše nájemného nesmí překročit takzvané obvyklé nájemné. To se zjišťuje přípisem realitních kanceláří nebo znaleckým posudkem.

Jestliže nájemce do dvou měsíců neodsouhlasí návrh na zvýšení nájemného, může se pronajímatel domáhat tohoto zvýšení u soudu. Žalobu musí podat během dalších třech měsíců a doložit, že nájemci předložil písemný návrh na zvýšení nájemného a dodržel 20% hranici i limit obvyklého nájemného. „V soudním řízení může být na návrh pronajímatele překročen 20% limit pro zvýšení nájemného, a to až do výše obvyklého nájemného. Možnost zvýšit soudní cestou nájemné nad 20% limit má zřejmě motivovat nájemce, aby přijal návrh pronajímatele a zvýšení nemusel řešit soud,“ varuje Eduarda Hekšová.

Jiná pravidla pro zvyšování nájemného platí v případě, že se nájemné zvyšuje po provedení stavebních úprav, které vedou ke zlepšení podmínek bydlení nebo úspoře energií. V takovém případě lze nájemné zvýšit rovněž podle pravidel občanského zákoníku, přičemž se při určení zvýšení vychází z nákladů účelně vynaložených na stavební úpravy.

Co se týče zvyšování plateb za služby spojené s užíváním bytu, ty by měly odpovídat skutečným nákladům na ně. Mohou se tedy zvyšovat jen při růstu cen, a třeba inflační doložku není možné v tomto případě využít. Vzhledem k rostoucím cenám energií však lze očekávat, že pronajímatelé budou nájemcům zvyšovat zálohy či platby na elektřinu a plyn.

I když se rozhodnete zvýšené nájemné přijmout, nemusíte mít ještě vyhráno. Jak pro nájem na dobu určitou, tak na dobu neurčitou platí, že vás může pronajímatel z nájmu vypovědět ze zákonných důvodů.

„Většinou je nájemce vypovězen pro porušování jeho povinností, ovšem pronajímatel má možnost nájem vypovědět například i tehdy, když potřebuje byt pro sebe nebo příbuzné, třeba pro manžela, se kterým se rozvádí,“ uvádí Eduarda Hekšová.

„Tento důvod někdy pronajímatelé uvádějí, ačkoliv ve skutečnosti neexistuje. Jestliže do jednoho měsíce od vyklizení bytu nájemcem pronajímatel byt nevyužije, je povinen ho znovu pronajmout nájemci nebo mu nahradit škodu. Ovšem dokazování může být problematické,“ dodává.

Nevíte si rady?

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelská poradna dTestu vyřídí ročně desítky tisíc dotazů. Dotazy vyřizuje prostřednictvím telefonické a elektronické poradny.

Další užitečné informace vám poskytnou publikace, články či databáze dříve zodpovězených dotazů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2021 11:22, Tomáš

Citace - deprese / 27.08.2021 11:14

Malování se může zaplatit z kauce a jinak když máte takový strach, že se nájemník šprajcne, tak asi není ani dobré byt pronajímat. Taky záleží na smlouvě. Takže máte stálého dobrého nájemníka a to znamená, že platí málo a ještě se šprajcuje. :D


Mám nájemníka co platí nájemné, které je "průměrné" dané lokalitě i aktuálnímu času. Kvůli tomu abych ho žďímal do mrtě si nebudu přidělávat práci. Hodina mého času je dražší než ten rozdíl oproti "maximálnímu" nájmu.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 8. 2021 14:34

Skvěle, bydlení je pořád moc levné. Děkujeme generaci našich rodičů...

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services