Jak dobře pronajmout byt. Kdo platí opravy

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 27. 9. 2017 | 14 komentářů
Nejasností ve vzájemných právech a povinnostech mezi nájemníky a jejich domácími je dost. Snad úplně nejčastěji lidé pátrají po tom, kdo hradí opravy, když se v pronajatém bytě něco pokazí. Co o tom říká zákon a jak postupovat, když druhá strana nechce svoje povinnosti plnit?
Jak dobře pronajmout byt. Kdo platí opravy

Podle nového občanského zákoníku nájemce platí i provádí běžnou údržbu a drobné opravy. Co se týče běžné údržby, tak tu nájemce hradí v plné výši. Drobné opravy závad, které vznikají běžným užíváním bytu, hradí nájemce v případě, že náklady na opravu nepřesáhnou tisíc korun.

Co se má rozumět pojmy běžná údržba a drobné opravy, vymezuje nařízení vlády z roku 2015.

Totéž nařízení ale také stanoví limit, kdy už nájemník může říct stop, víc letos za drobné opravy neplatím. Limit slouží jako pojistka proti pronajímatelům, kteří by chtěli na nájemníka postupně přenést všechny náklady na opravy dlouhodobě zanedbaných bytů. Když součet nákladů za drobné opravy v bytě přesáhne v kalendářním roce 100 korun za čtvereční metr podlahové plochy, žádná další oprava v daném roce už nebude považovaná za drobnou, i když to bude oprava pod tisícovku. Její uhrazení už půjde na vrub pronajímatele. Například nájemce bytu 1+1 o výměře 40 m² má roční limit nákladů na drobné opravy čtyři tisíce korun.

Podlahovou plochou bytu se v tomto případě rozumějí i prostory, které nejsou součástí bytu, ale jsou s ním zároveň využívány, a to výhradně nájemcem. Z plochy balkonů, teras, sklepů a lodžií se ale počítá pouze jedna polovina.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Povinnosti nájemníka

Povinností nájemce je dát pronajímateli o všech poškozeních nebo vadách vědět co nejdřív. Zákon neříká, co je to co nejdřív – doporučujeme ohlašovací povinnost upřesnit do nájemní smlouvy. Vhodným limitem na ohlášení může být sedm dnů od chvíle, kdy nájemník závadu zjistil. Pokud se jedná o drobnou vadu, je nájemce povinný ji odstranit.

Pozor na havárie

Když nájemce v pronajatém bytě zjistí větší závadu, kterou je navíc nutné okamžitě odstranit, je jeho povinností to pronajímateli oznámit neodkladně. Pokud by této povinnosti nedostál, může být plně zodpovědný za případně vzniklé škody.

Jestliže závadu zapříčiní nájemník sám, například svou neodbornou manipulací, je samozřejmě povinen odstranit závadu na vlastní náklady. Pokud to neudělá, pronajímatel ji může odstranit sám a náhradu za náklady na opravu pak na nájemníkovi vymáhat.

Nepřítomnost v bytě

Další povinností nájemníka je oznámit pronajímateli svou nepřítomnost v bytě, která přesáhne dobu dvou měsíců. Zároveň musí domácímu nechat kontakt na někoho, kdo bude mít v době jeho nepřítomnosti od bytu klíče a v případě potřeby do něj zajistí přístup. Pokud nikoho takového nájemce nemá, nechá klíče pronajímateli nebo jinak zařídí, aby se v případě nezbytné potřeby mohl pronajímatel do bytu dostat. Dělá se to kvůli odstraňování závad a havárií, aby se zamezilo případným škodám. Pokud nájemník svoji dlouhodobější nepřítomnost neoznámí nebo nezařídí přístupnost bytu, může nést odpovědnost za škody, které za této situace v bytě vzniknou.

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

Povinnosti pronajímatele

Povinností pronajímatele je zajistit všechny opravy, které se už nedají považovat za drobné, a které zhoršují nebo dokonce znemožňují obývání bytu.

A co nábytek a spotřebiče?

Pokud jsou spotřebiče nebo nábytek uvedené v nájemní smlouvě jako součást nájmu, je majitel v případě poruchy povinen je opravit nebo koupit nové. Pokud jednotlivé věci nejsou zapsané ani ve smlouvě, ani v předávacím protokolu, můžou být vnímány jako vstřícnost pronajímatele, který je dal nájemníkům zdarma k využívání. V případě poruchy se pak na tyto věci nevztahuje nárok na opravu nebo na výměnu.

Náklady na pořízení nových spotřebičů za vysloužilé, se nesmí promítnout do ceny nájmu. Do ceny nájmu se smí promítnout pouze stavební úpravy, které vedou ke zlepšení kvality nájmu, a to pouze jednorázově.

Seriál

Jak dobře pronajmout byt

Přemýšlíte, že budete vydělávat peníze pronajímáním domu, bytu nebo jen pokoje? Náš seriál vám pomůže zorientovat se a dělat správná rozhodnutí. Už pronajímáte? Podělte se s námi o zkušenosti v diskuzi pod články.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2017 11:47, Pronajímatel multimilionář

Asi jsem se špatně vyjádřil a nebo jste mě nepochopila, ale měl jsem namysli třeba porouchanou sprchovou hadici nebo špatnou vodovodní baterii. V případě, že nájemce něco zničí nebo odře dveře atd. tak strhávám z kauce. Jako vysavače a podobné nesmysli fakt nepronajímám :-)

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 9. 2017 18:18, D

Vše chce ošetřit ve smlouvě a ne si udělat smlouvu nájemní, ale podnájemní a jen na rok. Opravy do výš jedné opravy tam dát třeba 3 000,- Kč, že si uhradí podnájemník sám. A mám klid. V případě vyšší částky mu rozdíl doplatím. Přece mu nebudu platit hadici u sprchy nebo prkýnko u záchodu.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

jak dobře pronajmout byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services