Jak dobře pronajmout byt: Kdy má pronajímatel právo vstoupit do bytu?

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 17. 10. 2017
V minulém díle seriálu Jak dobře pronajmout byt jsme se zaměřili na to, které opravy v bytě platí pronajímatel a které nájemník. I tentokrát zůstaneme u tématu práv a povinností obou stran nájemního vztahu. Kdy a jak má pronajímatel právo kontrolovat svůj pronajatý byt? Kdy má navrch jeho vlastnické právo a kdy nájemníkovo právo na soukromí?
Jak dobře pronajmout byt: Kdy má pronajímatel právo vstoupit do bytu?

Je samozřejmě úplně v pořádku, že se pronajímatel zajímá o stav své nemovitosti. Jak moc ale může zasahovat do soukromí svých nájemníků? Může do bytu vstoupit, aniž to stávajícím nájemníkům oznámil? Platí pravidlo, že majitel je majitel, a proto do své nemovitosti může vstoupit kdykoliv, nebo své vlastnické právo musí nějak omezovat?

Podle § 2219 občanského zákoníku má pronajímatel právo svůj byt kontrolovat. Má také právo přístupu do bytu, pokud je potřeba provést v něm údržbu nebo opravy. V obou případech je ale bezpodmínečně nutné, aby svůj úmysl oznámil v dostatečném předstihu nájemci. Jedinou výjimkou je případ, kdy majitel vstupuje do bytu, aby zabránil nějaké škodě – v případě havárie, nebo hrozí-li nebezpečí z prodlení.

Návštěva domácího není zlo

Řada nájemníků vnímá prohlídky pronajímatele jako nutné zlo, případně v tom vidí obtěžování, pravda ale bývá většinou jinde. Pokud máte dobře nastavené vztahy, neslouží taková návštěva jenom ke kontrole bytu, může to být především možnost neformálního setkání s majitelem, při kterém má nájemce možnost vyřešit aktuální problémy nebo si popovídat o věcech, které by rád v bytě změnil. Pronajímatel se zase může informovat o tom, jak je nájemce v bytě spokojený. Kontroly jsou ale samozřejmě taky jakýsi preventivním nástrojem, pokud totiž nájemce ví, že probíhají pravidelně, obvykle se o údržbu bytu pravidelně stará; pronajímatel se navíc ujistí, že se v bytě neděje nic protizákonného. Doporučujeme vnímat kontrolu pronajímatelem jako přátelskou návštěvu, která může být přínosná oběma stranám.

U kafe

Co pronajímatele zajímá nejčastěji?

  • Bude mít nájemce, pokud má smlouvu na dobu určitou, zájem o její prodloužení?
  • Proběhly u nájemce nějaké změny? Očekává narození dítěte, plánuje si nastěhovat partnera, pořídit si zvíře apod.?
  • Všiml si nájemník nějakého opotřebení nebo poruchy, které bude potřeba opravit?
  • Má nájemník v plánu začít podnikat a využívat k tomu byt?

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

Kontrolám se vyhnout nelze

Někteří nájemci možná právě přemýšlejí, jak by se dalo kontrolám vyhnout. Není to ale dost dobře možné. Pokud nájemce pronajímateli neumožní přístup do bytu, pronajímatel se může nakonec obrátit i na soud, který pak stanoví četnost i rozsah prohlídek. V případě takových konfliktů se ale dá očekávat, že pronajímatel nebude o nájemníka dál stát. Pro toho se smlouvou na dobu určitou to může znamenat její neprodloužení, pro toho se smlouvou na dobu neurčitou minimálně „nežádoucí ochlazení vztahů“.

Čtyři nejčastější otázky

Jak má pronajímatel prohlídku oznámit?

Je vhodné, aby pronajímatel svou návštěvu oznámil dostatečně dopředu. Délku onoho „dostatečně dopředu“ ani formu oznámení zákon přesně neuvádí, prohlídku je tedy možné oznámit ústně i písemně, dopisem nebo e-mailem nebo esemeskou. Pozor: zákon nevyžaduje souhlas nájemce s prohlídkou. Pronajímatel tedy nežádá o svolení, pouze svou návštěvu oznamuje.

Jak často může pronajímatel nájemce navštěvovat?

Četnost prohlídek je nutné si určit individuálně, obecně se však doporučuje jednou až čtyřikrát za rok. Pokud jsou nájemníci v „rizikovější skupině“, doporučujeme krátkou návštěvu každé tři měsíce.

Může pronajímatel do bytu vstoupit i bez ohlášení?

Ano, ale pouze v případě, pokud je to opravdu nezbytné kvůli zabránění škodě, nebo v případě, že hrozí nebezpečí z prodlení.

Může majitel provést kontrolu bez přítomnosti nájemců?

Pokud k tomu nájemce svolí, pak samozřejmě. V žádném případě ale nesmí vstupovat do bytu v době jeho nepřítomnosti bez jeho vědomí. Pokud tak pronajímatel činí, nájemce by se měl bránit.

Seriál

Jak dobře pronajmout byt

Přemýšlíte, že budete vydělávat peníze pronajímáním domu, bytu nebo jen pokoje? Náš seriál vám pomůže zorientovat se a dělat správná rozhodnutí. Už pronajímáte? Podělte se s námi o zkušenosti v diskuzi pod články.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

jak dobře pronajmout byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services